Σήμερα Πέμπτη 12/10 ανεβαίνει το συμβόλαιo Νοεμβρίου 5,9% στα 48,8 ευρώ/ΜWh ενώ το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2023 υπερβαίνει τα 50 ευρώ στα 52,8 ευρώ/MWh.
Την Τρίτη (10/11) έκανε μια απότομη άνοδο κατά 12,39% στα 49,4 ευρώ/MWh και χθες μετά την αντεπίθεση του Ισραήλ η τιμή αποκλιμακώθηκε αλλά η αβεβαιότητα παραμένει. Άλλωστε όπως αναφέρουν παράγοντες της ελληνική αγοράς η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά τα όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βεβαίως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.
Άλλωστε το προσωρινό κλείσιμο του κοιτάσματος Tamar της Chevron μετά από εντολής της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο και ενδεχομένως τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Tamar, απέχει λίγα ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ισραήλ, στο ύψος της Γάζας.
Kανονικά οι εργασίες στο Karish
Πάντως παρά τον σκληρό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνική εταιρία Energean Oil and Gas, συνεχίζει τις εργασίες στο κοίτασμα Karish στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ, αφού η εξέδρα άντλησης απέχει πολύ από τον εμπόλεμη ζώνη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Energean ανέφερε πως παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ευθύνη που έχει αναλάβει για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς «Συνεχίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον ισραηλινό λαό και την κυβέρνηση και η καρδιά μας είναι με θύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η βόρεια περιοχή του Ισραήλ - όπου εδρεύει η Energean - δεν δέχεται επίθεση επί του παρόντος, επομένως, η παραγωγή, η προμήθεια και οι εργασίες στο υπεράκτιο κοίτασμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
«Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα, έτοιμοι να διαχειριστούμε οποιοδήποτε σενάριο και θα ενημερώσουμε όποτε και όταν χρειαστεί» κατέληξε.
Το κοίτασμα του Κarish απέχει σχεδόν 56 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ισραήλ, με το οποίο συνδέεται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους περίπου 90 χλμ, στο ύψος της Χάιφα. Στο πρώτο εξάμηνο της παραγωγής του - το κοίτασμα άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2022- παρήγαγε περίπου 2 bcm φυσικού αερίου και ήδη ο ρυθμός παραγωγής έχει αυξηθεί σε επίπεδο της τάξης των 6 bcm ετησίως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στο Ισραήλ κυμαίνεται στα 12,7 bcm ετησίως.
Στην Αίγυπτο η παραγωγή του Tamar
Σε αντίθεση με το αέριο του Karish, η παραγωγή του κοιτάσματος Tamar μεταφέρεται στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου. Το προσωρινό κλείσιμο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο η οποία εισάγει αέριο και από το κοίτασμα Leviathan στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια αφορά στις εξελίξεις στο Ισραήλ και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει κλειστή η πλατφόρμα Tamar. Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ έχει δηλώσει έτοιμο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα του φυσικού αερίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν χρειαστεί.
www.worldenergynews.gr