Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Τα είπαν» Γαλλία και Γερμανία - Στόχος η αλληλοσυμπλήρωση των ενεργειακών μειγμάτων τους

«Τα είπαν» Γαλλία και Γερμανία - Στόχος η αλληλοσυμπλήρωση των ενεργειακών μειγμάτων τους
Τι εξέτασαν οι δυο ηγέτες για τα ενεργειακά μείγματα των χωρών τους

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε σήμερα ότι είχε «πολύ ενθαρρυντικές» συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση του ηλεκτρισμού για την οποία μάχονται οι δύο χώρες, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Macron αναφέρθηκε στην ενεργειακή βάση της χώρας του, που είναι τα πυρηνικά. Συμπλήρωσε ότι η Γερμανία η οποία χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα και φυσικό αέριο αλλά επενδύει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,.

Τέλος, αναγνώρισε ότι έχουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα που θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρωθούν.

Τι έγραφε χθες (9/10) το Euractiv

Γαλλία και Γερμανία σε μια πρωτοφανή διήμερη συνάντηση στο Αμβούργο τη Δευτέρα ξεκινούν μια προσπάθεια να ανανεωθούν οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από το πλήθος διαφωνιών τους στα θέματα της ενέργειας, της βιομηχανίας και της αμυντικής πολιτικής.

Ο γαλλογερμανικός άξονας που κινεί την πολιτική της ΕΕ εδώ και δεκαετίες έχει σκουριάσει τον τελευταίο καιρό, παρόλο που είναι πιο απαραίτητος από ποτέ, δεδομένου του πλήθους των κρίσεων, λένε αναλυτές και νομοθέτες.

Η Ευρώπη παλεύει με την έξαρση της παράτυπης μετανάστευσης, τη μετάβαση σε μια ουδέτερη από άνθρακα οικονομία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αλλαγή στην εμπορική της σχέση με την Κίνα και τώρα και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η γαλλογερμανική σχέση, και κατά συνέπεια η Ευρώπη, δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα», δήλωσε ο Jacob Ross στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron βλέπει τον εαυτό του ως τον φυσικό διάδοχο της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel ως ηγέτη της Ευρώπης και έχει υιοθετήσει ισχυρές θέσεις στις Βρυξέλλες, ορισμένες από τις οποίες είναι αντίθετες με τα γερμανικά συμφέροντα, συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Από γερμανικής πλευράς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε το Βερολίνο να επικεντρωθεί περισσότερο στη διατλαντική συμμαχία του με τον κορυφαίο εταίρο του σε θέματα ασφάλειας, τις Ηνωμένες Πολιτείες – ενδεχομένως εις βάρος της σχέσης του με τη Γαλλία.

Η έλλειψη χημείας μεταξύ του χαρισματικού Macron και του λιγομίλητου καγκελάριου της Γερμανίας Olaf Scholz έχει επίσης δυσκολέψει τις δύο κυβερνήσεις να λύσουν τις διαφορές τους, λένε νομοθέτες και διπλωμάτες.

«Ο Macron και ο Scholz είναι απλώς πολύ διαφορετικές προσωπικότητες», δήλωσε ο Anton Hofreiter, πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του γερμανικού κοινοβουλίου και μέλος των Πρασίνων.

Το σημερινό σημαντικότερο σημείο αντιπαράθεσης των δύο χωρών είναι η μεταρρύθμιση της ΕΕ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ να πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την κρατική στήριξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα έπλητταν τη γαλλική βιομηχανία.

Και οι δύο κυβερνήσεις υποβαθμίζουν δημοσίως τις διαφορές τους.

«Τελικά το νόημα των διμερών σχέσεων είναι να ξεπερνούν τις διαφορές – αυτός είναι ο πυρήνας της ΕΕ», δήλωσε ένα μέλος του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η διήμερη συνάντηση στη βόρεια πόλη-λιμάνι του Αμβούργου, όπου ο Scholz ήταν δήμαρχος από το 2011 έως το 2018, έχει ως στόχο να θέσει τη σχέση σε νέες βάσεις και όχι να αποδώσει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η άτυπη συνάντηση συνάδει με τη γερμανική παράδοση της διεξαγωγής υπουργικών «Klausur» ή υποχωρήσεων.

Το διακύβευμα είναι υψηλό, δήλωσε ο Detlef Seif, κορυφαίος νομοθέτης της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης σε θέματα ΕΕ.

«Εάν και οι δύο αποφασίσουν να επιδιώξουν απλώς τα δικά τους συμφέροντα, τότε όχι μόνο θα χάσουν και οι δύο, αλλά και η ΕΕ, η οποία δεν είναι τόσο ισχυρή και σταθερή όσο θα έπρεπε», δήλωσε στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης