Ενέργεια

Βρυξέλλες: Έγκριση για ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ ρόλου leader στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ( EUROASIA )

Βρυξέλλες: Έγκριση για ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ ρόλου leader στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ( EUROASIA )

 Γεωπολιτικής σημασίας το επίτευγμα της ελληνικής πλευράς - Αναμένεται να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση του έργου

 

Σχετικά Άρθρα
Oι επίσημες ανακοινώσεις ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του WEN, ότι οι Βρυξέλλες ενέκριναν την ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου leader, first promoter στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που μέχρι τώρα βρισκόταν υπό την αιγίδα του Euroasia Interconnector.

Όπως είναι γνωστό μέχρι τώρα το έργο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κυπριακής πλευράς με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νάσο Κτωρίδη .

Ο ΑΔΜΗΕ έχει συγκροτήσει ήδη σχήμα με ισραηλινό fund για να ανεβάσει το ποσοστό του και να διασφαλίσει τις προυποθέσεις χρηματοδότησης.Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής πλευράς με μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που θα βγάλει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση.

Η δρομολογημένη συμμετοχή του Διαχειριστή της Ελλάδας στο έργο με ποσοστό τουλάχιστον 25% ,στη βάση του Letter of Intent που έχει υπογράψει με τον Euroasia Interconnector, και με option περαιτέρω αύξησης στο 33% αποτέλεσε το εχέγγυο για να πεισθούν οι Ισραηλινοί επενδυτές να εισέλθουν στο project, συνεκτιμώντας - μεταξύ άλλων - την τεχνογνωσία του ΑΔΜΗΕ σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.


Η τηλεδιάσκεψη - κλειδί που προηγήθηκε

Όπως είχε αναφέρει το WEN, το θρίλερ που βρισκόταν  σε εξέλιξη σχετικά με την χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, είχε εξαντλήσει την υπομονή της ΕΕ, η οποία έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη στα χρονικά επιχορήγηση έργου ύψους 657 εκατ. ευρώ και βρίσκεται και η ίδια εκτεθειμένη με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι  στην τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «EuroAsia Interconnector» Νάσο Κτωρίδη, οι συμμετέχοντες από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους. «Η αλλάζει ο φορέας υλοποίησης ή σας διακόπτουμε τη χρηματοδότηση» φέρονται να του είπαν … Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο.

Δεν είναι όμως μόνο η στάση του κ. Κτωρίδη που προβληματίσε την ΕΕ. Σύγχυση έχει προκαλέσει και η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης η οποία από τη μια εξυμνεί το έργο που θα την βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση – η Κύπρος είναι το μόνο μη διασυνδεδεμένο κράτος- μέλος της ΕΕ - και από την άλλη δεν φαίνεται να βιάζεται, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τον τρόπο που χειρίζεται το χρηματοδοτικό ζήτημα που έχει προκύψει.

Συνέδεσε την στήριξη του έργου μέσω της μετοχικής συμμετοχής της στο φορέα υλοποίησης ή της παροχής εγγυήσεων για την χρηματοδότησή του, με την μελέτη βιωσιμότητας η οποία αφενός καθυστερεί με υπαιτιότητα του κυπριακού δημοσίου αφετέρου εξέτασε και εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.Η Κύπρος έχει ανακοινώσει, ότι προχωρά στην μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που δεν θα είναι έτοιμη όμως πριν τον Νοέμβριο του 2023.

H απόφαση αυτή της ΕΕ ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση του έργου, για το οποίο η δίοκηση του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το έργο είναι βιώσιμο και θα εξασφαλίσει τελικά την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB). Αναμένεται να συμμετάσχουν και εμπορικές τράπεζες σε ένα σύνθετο project finance,το κόστος του οποίου πιθανώς να ξεπεράσει το 1,75 δισ και να προσεγγίσει το 1,9 δισ.

H προεργασία του ΑΔΜΗΕ

Όπως είναι γνωστό σε προκαταρκτική συμφωνία με ισραηλινό fund για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, με ποσοστό έως 33% έχει ο ΑΔΜΗΕ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι μπορεί να δώσει «ανάσα» στο project, το οποίο το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο χρονοδιάγραμμά του, αλλά κυρίως λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας του να παρουσιάσει επαρκή χρηματοδοτική στήριξη, γεγονός που έχει οδηγήσει το Κυπριακό Δημόσιο στο να εξετάζει σοβαρά τη μετοχική του συμμετοχή στο έργο.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ:

Ο ΑΔΜΗΕ νέος φορέας υλοποίησης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Αθήνα/Λευκωσία 6 Οκτωβρίου 2023: Η EuroAsia Interconnector Limited, Φορέας Υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ 3.10) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας για τον ορισμό του ΑΔΜΗΕ ως Φορέα Υλοποίησης και Project Promoter του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο εταιρείες προχώρησαν από κοινού στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων και εμπλεκόμενων αρχών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Η ανάληψη από τον Διαχειριστή Συστήματος της Ελλάδας του ρόλου του project promoter στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου και του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της Ελλάδας, διασφαλίζει την τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, από το 2021 ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το project ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συνεισφέρει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική του ωρίμανση και στη συμβασιοποίηση των κρίσιμων συμβολαίων για την πρόοδό του.

Ο Διαχειριστής διαθέτει οικονομική ευρωστία, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δυνατότητες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση του έργου. Περαιτέρω, διαθέτει πολυετή εμπειρία και ισχυρή τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων υψηλής τεχνικής πολυπλοκότητας, όπως η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, τεχνολογίας HVDC, που βρίσκεται σε ώριμη φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Η EuroAsia Interconnector Ltd και ο ΑΔΜΗΕ θα συνεργαστούν στενά, ώστε η ομαλή μετάβαση στο νέο Φορέα Υλοποίησης για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να είναι ταχεία όπως απαιτεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και αναμένουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Euroasia Interconnector Ltd. από το 2011 που οραματίστηκε το εμβληματικό αυτό project, που θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα «ηλεκτρική λεωφόρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ωριμάσει το έργο με την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, έχει εξασφαλίσει χορηγίες 658 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Connecting Europe Facility) και όλες τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής, οι οποίες θα μεταβιβαστούν στον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας. Επιπλέον, έχει συνάψει σύμβαση με την νορβηγική Nexans για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης και έχει αναδείξει τη γερμανική Siemens ως προτιμητέο ανάδοχο για την κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής. Στην παρούσα φάση, η Siemens εκπονεί τις μελέτες που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση και του τμήματος που αφορά τους Σταθμούς Μετατροπής.

Ένα έργο ενεργειακής πνοής για την ευρύτερη περιοχή, με συστηματική προσπάθεια ετών, έχει φτάσει πλέον στο κομβικό σημείο έναρξης κατασκευής του. Η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου -του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ- με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:


«Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης και project promoter, αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει, εγκαίρως, εις πέρας αυτό το εμβληματικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια, που διακρίνεται για την υψηλή οικονομική, περιβαλλοντική και γεωπολιτική του αξία. Η υλοποίησή του θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2, ενώ παράλληλα τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ θα αποκτήσουν μια πράσινη, αξιόπιστη αμφίδρομη διασύνδεση με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη».


Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε:

«H ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ, ρόλου project promoter στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ "ξεκλειδώνει” την υλοποίηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όλη την ΕΕ. Πρόκειται για ένα έργο που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκολύνοντας την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής της μετάβασης. Το έργο θα διασυνδέσει το Ισραήλ με την ενιαία ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, παρέχοντάς του αυξημένη ασφάλεια τροφοδοσίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σημείωσε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς από τον νέο του ρόλο αναλαμβάνει την ευθύνη για την υλοποίηση ενός κρίσιμου έργου για την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ευχαριστούμε την EuroAsiα Interconnector για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Αναγνωρίζουμε την δουλειά που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για να φτάσουμε σήμερα στο στάδιο έναρξης κατασκευαστικών εργασιών. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε να γίνει η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πραγματικότητα το ταχύτερο δυνατό και με τους ευνοϊκότερους όρους».

Ο Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector Ltd τόνισε:

«Νιώθουμε περηφάνια και μεγάλη ικανοποίηση που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς και ολοκλήρωσης του σταδίου ωρίμανσης του έργου, παραδίδουμε στον ΑΔΜΗΕ τη σκυτάλη έναρξης της κατασκευής ενός έργου κορυφαίας ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρώπη. Η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του Φορέα Υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του».


Το Έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector


Η EuroAsia Interconnector είναι μια πολυτερματική διασύνδεση 2.000 MW που συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με την Ευρώπη. Η EuroAsia Interconnector είναι η μεγαλύτερη, με 890 km και βαθύτερη, έως 3.000 m, διασύνδεση HVDC στον κόσμο. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και δημιουργεί μια αξιόπιστη πράσινη διασύνδεση για την Ευρώπη. Μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και εξυπηρετεί το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το EuroAsia Interconnector είναι ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl) και συμπεριλήφθηκε και στις πέντε λίστες PCl από το 2013.
Μετά την έγκριση της επιχορήγησης CEF ύψους 658 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η EuroAsia Interconnector προχωρά στη φάση κατασκευής.

www.worldenergynews.gr



 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης