Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Προσφορά 2 δισ. δολ. από BP και Adnoc στο Ισραήλ για το 50% της NewMed

Φυσικό αέριο: Προσφορά 2 δισ. δολ. από BP και Adnoc στο Ισραήλ για το 50% της NewMed
Ειδική επιτροπή εξετάζει την πρόταση

Μια επιτροπή που εξετάζει μια προσφορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι και την BP για την απόκτηση μεριδίου 50% στην ισραηλινή εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου NewMed πρότεινε αύξηση της ζητούμενης τιμής πάνω από 10%, θέτοντας αμφιβολίες, σύμφωνα με το Reuters.

Η προτεινόμενη εξαγορά από την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) και την BP θεωρήθηκε ως ένδειξη της ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τότε που οι δύο χώρες συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους το 2020.

Η ανεξάρτητη ομάδα 3 μελών συστάθηκε από τη NewMed μετά την ανακοίνωση της προτεινόμενης συμφωνίας τον Μάρτιο για να εξετάσει τους όρους της προσφοράς των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αναζητήσει ανταγωνιστικές προσφορές τις οποίες όμως δεν έλαβε.

Μετά τις συζητήσεις της, η επιτροπή συνέστησε αύξηση της ζητούμενης τιμής από 10% σε 12% ή περίπου έως και 250 εκατομμύρια δολάρια, λόγω του ράλι… στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και της υποτίμησης του ισραηλινού νομίσματος τους τελευταίους μήνες.

Η επιτροπή θα συνεργαστεί τώρα με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να επιδιώξει μια συμφωνία για τη νέα αξία της, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η BP και η Adnoc θα συμφωνήσουν να αυξήσουν την προσφορά τους.

«Υπάρχει κοινή απογοήτευση για τον τρόπο χειρισμού της διαδικασίας και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποχώρησης ανθρώπων», είπε μια πηγή κοντά στις συνομιλίες.

Μόλις το πάνελ ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, θα υποβάλει τη σύστασή του στο διοικητικό συμβούλιο του NewMed.

Η διοίκηση της NewMed παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία και εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα φέρει αξία στους μετόχους, είπε μια πηγή.

Σύμφωνα με τη μη δεσμευτική προσφορά, η BP και η ADNOC θα αγόραζαν το 45% των δωρεάν κυμαινόμενων μετοχών της NewMed και ένα επιπλέον 5% που ανήκει στον ισραηλινό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων Delek Group (DLEKG.TA), ο οποίος θα κατέχει το υπόλοιπο 50%, λαμβάνοντας την εταιρεία ιδιωτική.

Οι μετοχές της NewMed έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από την ανακοίνωση της 28ης Μαρτίου σε περίπου 11,50 NIS, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από την τιμή προσφοράς των 12,05 σέκελ (3,15 $).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης