Ενέργεια

ΕΥΔΑΠ: Στο μικροσκόπιο το ενεργειακό κόστος - Ποιές κινήσεις δρομολογεί

ΕΥΔΑΠ: Στο μικροσκόπιο το ενεργειακό κόστος - Ποιές κινήσεις δρομολογεί
Διαγωνισμοί για πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και μελέτες σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις για την αντικατάσταση παλαιών μηχανήματων
Οι αυξημένες τιμές ενέργειας φρέναραν την κατανάλωση νερού από τα νοικοκυριά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι πιέσεις που έχουν ασκήσει η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση έριξαν τον όγκο κατανάλωσης νερού στην Αττική στα χαμηλότερο επίπεδα της εικοσαετίας, οδηγώντας σε οριακή μείωση τον κύκλο εργασιών της ΕΥΔΑΠ. Παρόλα αυτά, η εταιρεία κατάφερε να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές, ενώ έχει βάλει μπροστά ένα πλάνο μετριασμού του κινδύνου από την ενεργειακή κρίση.

Εντωμεταξύ, όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας τα τιμολόγια θα διατηρηθούν σταθερά ως το τέλος του 2023, σε αναμονή της νέας πολιτικής που θα καθοριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Με τα νέα τιμολόγια, για τα οποία στόχος είναι να ισχύσουν από 1/1/2024 αναμένεται ότι η εταιρεία θα ανακτήσει τα 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για τα έτη 2013-2020, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με το ελληνικό Δημόσιο.

Στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε σταθερό συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Διαμορφώθηκε στα 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αυτό που σημείωσε σημαντική πτώση, ήταν το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, από 460.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 75,9%, σε 111.000 ευρώ.

Επίδραση βεβαίως είχαν οι ανατιμήσεις σε υλικά και κόστος ενέργειας σε αρκετά εν εξελίξει έργα της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει σε εξέλιξη ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας.

Με στόχο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της εταιρείας, η διοίκηση στοχεύει στον εξορθολογισμό των εξόδων, με το κόστος ενέργειας να μπαίνει στο μικροσκόπιο, έχοντας ήδη δρομολογήσει μία σειρά κινήσεων. Αρχικά, βρίσκεται ήδη σε φάση κατακύρωσης ο διαγωνισμός παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μειωθεί το κόστος προμήθειας της εταιρείας.

Έχουν, επίσης, δρομολογηθεί μελέτες και διαγωνισμοί σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις για την αντικατάσταση παλαιών μηχανήματων, όπως οι αντλίες, με ενεργειακά αποδοτικότερα. Σχεδιάζεται η τοποθέτηση συστήματος ενεργειακού ελέγχου των εγκαταστάσεων για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων.

Ακόμη, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και προγραμματίζονται και άλλοι. Όσον αφορά στις υπάρχουσες μονάδες ΑΠΕ, οι ισχύουσες συμβάσεις τόσο για τους Μ.Υ.Η.Σ. όσο και για το υπάρχον Φ/Β ισχύος 1,97 MW, αφορούν σε σταθερές τιμές.

Ήδη στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής από μικρά υδροηλεκτρικά εγκαταστημένα στα υδραγωγεία της και στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, καθώς και εγκαταστάσεις θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας το βιοαέριο που παράγεται από́ την επεξεργασία της ιλύος στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Επίσης, έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκό σταθμό́ στις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ Αχαρνών.

Έχει, τέλος, ξεκινήσει να τοποθετεί λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης οδοφωτισμού σε εκτεταμένους εξωτερικούς χώρους της εταιρείας.

Επενδύσεις στην Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 21,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 51,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οπότε ανήλθε σε 13,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατέγραψε αύξηση 122,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανερχόταν σε 9,5 εκατ. ευρώ.

Στην Ανατολική Αττική βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται μέσα στο 2023 να έχουν δημοπρατηθεί νέα έργα που φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 900 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή.

Από την έναρξη των έργων μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά κατασκευαστεί στους Δήμους Μαραθώνα, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, αγωγοί μήκους 170 χλμ. και 5.400 εξωτερικές διακλαδώσεις ακινήτων, καθώς και 850 μ. της σήραγγας για τη διέλευση αγωγών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδας».

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Σπάτων και Αρτέμιδας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 74,5 εκατ. ευρώ, του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 88,8 εκατ. ευρώ, και του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γραμματικό, Άνω Σούλι, Καλέντζι και Αγιος Παντελεήμων του Δήμου Μαραθώνα, προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, και του δικτύου του οικισμού Νταού Πεντέλης, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης