Η ενεργειακή κρίση τις επαναφέρει στα παλιά…
Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αλλά μερικές από τις πιο μεγάλες, συμπεριλαμβανομένης της BP και της Shell, δεν έχουν περιορίσει στο βαθμό που υποσχέθηκαν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μάλιστα δηλώνουν ότι θα παρέχουν στον κόσμο (για όσο χρειαστεί) ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα για περισσότερο από το 80% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας, δεν είναι εξωφρενικό (από επιχειρηματική σκοπιά) οι εταιρείες με βασική δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου να διπλασιάζουν τη συνεχή εξόρυξή τους.
Στροφή… στα ορυκτά καύσιμα
Αλλά αυτή τη δεκαετία, η Big Oil πιέστηκε επίσης σκληρά από το κίνημα ESG από τους επενδυτές να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών γρηγορότερα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών Scope 3 από τα προϊόντα που πωλούν.
Μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αναταράξεις των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διεθνείς μεγάλες εταιρείες στράφηκαν πίσω στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να είναι κρίσιμα για το ενεργειακό σύστημα μέχρι να ωριμάσει αρκετά ώστε να λειτουργεί κυρίως με ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ως ποσοστό της πρωτογενούς ενέργειας παρέμεινε σταθερή στο 82% το 2022, σύμφωνα με το 2023 Energy Institute Statistical Review of World Energy (ετήσια έκθεση που είχε εκπονήσει προηγουμένως η BP).
Ανάκαμψη των εκπομπών ενέργειας
Ταυτόχρονα, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια συνέχισαν να ανακάμπτουν έντονα, φτάνοντας σε υψηλό ρεκόρ των 39,3 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2022 (αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2021).
Οι εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας συνέβαλαν στο 87% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα στην αναθεώρηση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε στη δική του έκθεση για τις εκπομπές CO2 το 2022 τον Μάρτιο ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9% για να φτάσουν σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος από ό,τι αναμενόταν.
Οι υψηλότερες εκπομπές από άνθρακα που αντικατέστησαν κάποια κατανάλωση φυσικού αερίου λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου πέρυσι, υπεραντιστάθμισαν τις χαμηλότερες εκπομπές από το φυσικό αέριο, ενώ οι εκπομπές από το πετρέλαιο αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από τις εκπομπές από τον άνθρακα, ανέφερε ο IEA.
Παρά τις εκπομπές ρεκόρ, το Big Oil αψήφησε τους περιβαλλοντολόγους και τους προσανατολισμένους στο ESG επενδυτές λέγοντας φέτος ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικές πηγές ενέργειας για να απορριφθούν εύκολα στην ενεργειακή μετάβαση.
Shell και BP θα επενδύσουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η Shell και η BP δήλωσαν νωρίτερα αυτό το έτος ότι θα επενδύσουν περισσότερα σε ανθεκτικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι είχαν προγραμματίσει προηγουμένως και θα αντλούσαν περισσότερους υδρογονάνθρακες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου.
«Δεν υπάρχει μία λύση. Είναι σημαντικό ο κόσμος να αποφύγει την εξάρθρωση του τρέχοντος ενεργειακού συστήματος γρηγορότερα από όσο μπορούμε να οικοδομήσουμε το σύστημα καθαρής ενέργειας του μέλλοντος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell Wael Sawan την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς τον Ιούνιο.
«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ΘΑ συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα για πολύ καιρό ακόμη, με τη ζήτηση να μειώνεται μόνο σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Οι συνεχείς επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση μιας ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης, λόγω της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης που μόλις ανέφερα, καθώς και των φυσικών ρυθμών πτώσης και της σοβαρής ανεπαρκούς επένδυσης τα τελευταία χρόνια».
Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν «επικίνδυνη και ανεύθυνη», καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται απεγνωσμένα αυτούς τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Sawan στο BBC λίγες εβδομάδες αργότερα.
Στο επίκεντρο η ασφάλεια, το οικονομικό και η βιωσιμότητα του εφοδιασμού
Η ασφάλεια, η οικονομική προσιτότητα και η βιωσιμότητα του εφοδιασμού είναι βασικά θέματα στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών στελέχη από εταιρείες πετρελαίου, (συμπεριλαμβανομένων των Canada’s oil sands, Saudi Aramco και των supermajor), που συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα στο 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι του Καναδά.
Το κύριο θέμα της εκδήλωσης είναι «Ενεργειακή Μετάβαση: Το μονοπάτι προς το καθαρό μηδέν». Η Big Oil δεν έχει χάσει το καθαρό μηδέν. Αλλά δεν έχει χάσει ούτε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Αντίθετα, πρόσφατες δηλώσεις στελεχών σηματοδοτούν ότι οι εταιρείες θα επιδιώκουν τώρα να αναπτύξουν περισσότερους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου με επίκεντρο τις χαμηλότερες εκπομπές και να σχεδιάσουν προσεκτικά τις επενδύσεις τους σε ενέργειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους και να μην αφήσουν τον κόσμο να λιμοκτονεί. συμβατικές πηγές ενέργειας ενώ τις χρειάζεται.
Η οικονομική προσιτότητα είναι επίσης μέρος του ενεργειακού ζητήματος και ο Richard Masson (πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου στον Καναδά και μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης στο Κάλγκαρ)ι, έθεσε μια πολύ σημαντική ερώτηση σε μια συνέντευξη στο Bloomberg. Συγκεκριμένα ρώτησε το εξής: «Πώς θα διαχειριστούμε τη μετάβαση χωρίς να αφήσουμε τους ανθρώπους σε ενεργειακή φτώχεια;»
Η απάντηση σε αυτό, σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη του πετρελαίου φέτος, θα μπορούσε να είναι μια προσεκτικά διαχειριζόμενη ενεργειακή μετάβαση χωρίς ακραίες καταστάσεις «να το αφήσουμε στο έδαφος» ή μια προσέγγιση στις ενεργειακές επενδύσεις έως ότου ο κόσμος χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
www.worldenergynews.gr