Ενέργεια

Σδούκου στο συνέδριο της ΗΑΕΕ: Ποιές είναι οι 7 προκλήσεις για την ελληνική αγορά ενέργειας

Σδούκου στο συνέδριο της ΗΑΕΕ: Ποιές είναι οι 7 προκλήσεις για την ελληνική αγορά ενέργειας
Η υφυπουργός Ενέργειας ανέλυσε διεξοδικά τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο ενεργειακό πεδίο

Στο πλαίσιο του σημερινού 8ου Συμποσίου Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις επτά προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά ενέργειας σε μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη βάση.

Η πρώτη πρόκληση αφορά τον φετινό χειμώνα. «Υπάρχει μια καλύτερη προοπτική από πέρυσι επειδή η χώρα περιόρισε από 40% σε 20% την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως και τη γενικότερη κατανάλωση αερίου», τόνισε. Η εικόνα αυτή είναι ίδια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αποθήκες να είναι σχεδόν γεμάτες -πλέον στο 90%. Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα διαθέτει τις υποδομές που της επιτρέπουν να είναι πιο ανεξάρτητη, όπως ο TAP, ο IGB και το FSRU στη Ρεβυθούσα. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ίδιας και των γειτόνων» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα αύξηση στην τιμή του αερίου». Αυτή είναι η δεύτερη πρόκληση που ανέφερε η κα Σδούκου, επισημαίνοντας ότι: «Οι πρόσφατες απεργίες στη μακρινή Αυστραλία επηρέασαν την τιμή στην Ευρώπη και υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε. Με καινοτόμες πολιτικές λύσεις καταφέραμε να εξομαλύνουμε το κόστος για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί, θα επαναλάβουμε αυτά τα αντανακλαστικά», τόνισε.

Η υφυπουργός μίλησε και για τις ΑΠΕ (τρίτη πρόκληση), υπογραμμίζοντας την συνεισφορά τους στην πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. «Υπάρχουν έργα 16 GW που κατασκευάζονται και άλλα 37 GW που αναμένουν όρους σύνδεσης. Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει ΑΠΕ 23 GW έως το 2030 και διείσδυση στην ηλεκτροπαραγωγή 80%. H νέα πρόκληση είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυα, αλλά και νέα εργαλεία, όπως συστήματα αποθήκευσης για να είναι σταθερό το σύστημα. έσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι άλλοι δύο διαγωνισμοί για 300+400 MW, οι οποίοι θα λάβουν χώρα έως τα τέλη του έτους. Μελετήσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου και θεωρούμε ότι αν χαμηλώσουμε τη στήριξη, θα αυξήσουμε την ισχύ».

Η τέταρτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η διαθεσιμότητα φυσικού χώρου και η προώθηση φωτοβολταϊκών και αιολικών

Όσον αφορά την πέμπτη πρόκληση, έκανε λόγο για αναγκαία ύπαρξη ενός ενεργειακού συστήματος με καθαρές τεχνολογίες. Κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως χαλκός, λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και σπάνιες γαίες, είναι απαραίτητα συστατικά στις τεχνολογίες αυτές, άρα είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο εφοδιασμός και η Ευρώπη να ανεβάσει ταχύτητα

Έκτη πρόκληση οι φυσικές καταστροφές που φέρνουν στην επιφάνεια την κλιματική κρίση. Τέλος, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι η έβδομη πρόκληση για την κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης