Αυξημένη είναι η κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που θα κρατήσουν «ζωντανά» τα δύο εμβληματικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας με την Κύπρο και το Ισραήλ (EuroAsia Interconnector) και με την Αίγυπτο (GREGY – Elica Interconnector). Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε σε παρέμβαση στις Βρυξέλλες για το έργο GREGY με επιστολή του προς την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας μέσω της οποίας αναδεικνύει την κρισιμότητα της διασύνδεσης. Αυτή αφορά όχι μόνο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας αλλά και της Ευρώπης, αφού μέσω αυτής θα μεταφέρεται πράσινη ενέργεια, που θα παράγεται στην Αίγυπτο από φωτοβολταϊκά, που θα εγκαταστήσει ο ομιλος Κοπελούζου, η οποία μέσω της Ελλάδας θα φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.
Το έργο GREGY έχει μπει με "αστερίσκους" στην προκαταρκτική λίστα των έργων PCI/PMI του Ιουνίου. Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται σε συνέχεια των συμπληρωματικών στοιχείων του φακέλου υποψηφιότητας από πλευράς της εταιρίας Εlica, η οποία είχε και αυτή την εβδομάδα επαφές στις Βρυξέλλες εν όψει της κατάρτισης της οριστικής λίστας μέσα στον Οκτώβριο.
Σήμερα τηλεδιάσκεψη Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ με EuroAsia
Εντονη είναι η κινητικότητα και για τη διασύνδεση EuroAsia Interconnector, η οποία όπως είναι ήδη γνωστό αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης και τους τελευταίους μήνες με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να προσπεραστούν, ζήτημα ωστόσο που σε πρώτη φάση δεν είναι το απλούστερο, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις. Σήμερα έχει προγραμματιστεί μία νέα τηλεδιάσκεψη του φορέα υλοποίησης του έργου με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ , σε συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (18 Σεπτεμβρίου).
Στην Κομισιόν εχει ενταθεί η ανησυχία για την πορεία υλοποίησης του έργου, που είναι ενταγμένο σε όλες τις λίστες PCI από το 2013 και στην συνέχεια στηρίχθηκε με κονδύλια ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Μηχανισμό, μετά την αδυναμία διασφάλισης της χρηματοδότησης από τον φορέα υλοποίησης του έργου «EuroAsia Interconnector». Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της «EuroAsia Interconnector» κ. Νάσου Κτωρίδη για το θέμα της χρηματοδότησης στην τηλεδιάσκεψη με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει και στην πλευρά της Κομισιόν, ότι για να στηρίξει το έργο είτε μετοχικά είτε μέσω κρατικών εγγυήσεων, θα πρέπει να έχει στα χέρια της την μελέτη βιωσιμότητας, που έχει αναθέσει σε διεθνή οίκο και αναμένει να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Πολλά για την πορεία του έργου θα κριθούν και από την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης , ο οποίος με την υφιστάμενη σύνθεσή του έχει κριθεί ως ανεπαρκής για να διασφαλίσει την χρηματοδότησή του από τραπεζικά ιδρύματα, όπως έδειξε η απόρριψη αιτήματος προς την ΕΤΕπ για δάνειο ύψους 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει στον σημερινό φορέα υλοποίησης να τον διαδεχθεί, και να συνεχίσει ο ίδιος μαζί με άλλους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν καθώς όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται πλέον από τις συνθήκες αυτή η αλλαγή. Επίσης ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για είσοδο στο μετοχικό σχήμα ισραηλινού fund με ποσοστό έως 33%. Η λύση αυτή είναι σε γνώση όλων των εμπλεκόμενων και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει και την τελική ευθύνη να αποφασίσει αν και πώς μπορεί να συνεχιστεί το έργο.
www.worldenergynews.gr