Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Προς εκκίνηση του Virtual Data Room για το 20% της Αριάδνης

ΑΔΜΗΕ: Προς εκκίνηση του Virtual Data Room για το 20% της Αριάδνης
Το μόνο που απομένει είναι ορισμένες τεχνικές διευθετήσεις, πριν ανοίξει το VDR

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα ανοίξει το Virtual Data Room (VDR) που θα δώσει το σήμα της εκκίνησης για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 20% της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», η οποία κατασκευάζει τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Στην εικονική αίθουσα δεδομένων θα αναρτηθούν όλα τα έγγραφα και οι πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και το business plan, ώστε οι συμμετέχοντες στην επόμενη φάση του διαγωνισμού να αποκτήσουν ολόκληρη την εικόνα της εταιρείας και να διαμορφώσουν την προσφορά τους.

Τα τέσσερα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium (αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ με 24%) σε συνεργασία με τον βελγικό διαχειριστή Elia έχουν ήδη λάβει τον σχετικό φάκελο, με τον οποίο ενημερώνονται ότι εκκινεί η επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών και ότι είναι επιλέξιμα. Το μόνο που απομένει είναι ορισμένες τεχνικές διευθετήσεις, πριν ανοίξει το VDR.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022 και το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί προέβλεπε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Ωστόσο, οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έπειτα από αίτημα του ΑΔΜΗΕ ώστε να μην μπει η διαδικασία σε νομικές περιπέτειες η οποία τελικά έκρινε ότι και οι τέσσερις μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση.

Επίσης, ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς ξεκαθάρισε ότι ο νέος μέτοχος της Αριάδνης θα περιοριστεί στο ρόλο του παθητικού επενδυτή, δηλαδή δεν θα συμμετέχει στην διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων αλλά θα επωφελείται από τις αποδόσεις του έργου. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα είναι έως τα τέλη του έτους.

To σχήμα χρηματοδότησης

Η ολοκλήρωση του έργου της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, εκτός σοβαρών απροόπτων, αναμένεται το 2024 όπως υποστήριξε και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό TIME ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κ. Γιάννης Καράμπελας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το έργο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη θα περιορίσει το κόστος των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και θα …ανοίξει το ηλεκτρικό σύστημα ώστε να δεχθεί περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Περί το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα που εκτελούνται στο εργοτάξιο της Δαμάστας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε στο τέλος του 2024 να ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης και η ολοκλήρωση του έργου.
Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα τόσα από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την κομβική σημασία των ηλεκτρικών δικτύων για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης ανέδειξε πρόσφατα σε άρθρο της στους Financial Times και η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν κ. Κάντρι Σίμσον. Όπως ανέφερε, η Ευρώπη θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ σε νέες ηλεκτρικές υποδομές -εγχώριες και διεθνείς- έως το 2030 προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός διείσδυσης ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σε αριθμούς, επισημαίνει ότι το σημερινό ηλεκτρικό δίκτυο των 11 εκατ. χλμ. στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθεί, να ψηφιοποιηθεί και να ενσωματώσει τεχνολογίες αποθήκευσης το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να υποστηρίξει τη υψηλή ζήτηση ηλεκτρισμού που θα αυξηθεί κατά περίπου 60% έως το τέλος της δεκαετίας και να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης