Το σύνολο των θεμάτων της ενέργειας και του περιβάλλοντος με επίκεντρο την έκταση των μέτρων στήριξης για τους πολίτες, αλλά και τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των δασών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και της διαχείρισης των νερών μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης της πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
Στόχος της συνάντησης στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις των επομένων μηνών και να συμφωνηθούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.
Σε ότι αφορά τη στήριξη των πολιτών έναντι του ενεργειακού κόστους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για μέτρα που θα αφορούν τους οικονομικά και ενεργειακά ευάλωτους και μάλιστα η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έχει αναλάβει ήδη να διαμορφώσει τις σχετικές προτάσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο συνέδιο ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος: «Αν υπάρξει μία μείζων κρίση, θα κάνουμε ότι κάναμε και την προηγούμενη φορά. Αν δεν υπάρξει, θα τελειώσει ο μηχανισμός, όπως έχει προγραμματιστεί στις 31.12.2023 και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους και στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Που σημαίνει βοήθεια σε αυξημένη περίμετρο».
Καθοριστικές οι τιμές του φυσικού αερίου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για το εάν οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι οριζόντιες ή αν θα αφορούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών. Ο προβληματισμός και η ανησυχία τροφοδοτείται από τα εξης:
Οι τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν τάσεις ανόδου ενώ την ίδια ώρα ο μηχανισμός του πλαφόν στην αγορά δεν εισφέρει τα αναγκαία ποσά για την κάλυψη του συνόλου των επιδοτήσεων και ταυτόχρονα ο ΕΛΑΠΕ δηλαδή ο λογαριασμός από τον οποίο αφαιρέθηκαν σημαντικά κονδύλια για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων είναι πλέον ελλειμματικός.
Σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία βρέθηκε λύση σχετικά με τις απεργίες στις μονάδες υγροποίησης της Chevron και το ότι οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι σχεδόν πλήρεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η τιμή του ανεβαίνει και την περασμένη Παρασκευή έκλεισε πάνω από τα 40 ευρώ
Ως εκ τούτου, η αγορά προεξοφλεί μια τιμή στα 50 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο με βάση το σχετικό προθεσμιακό συμβόλαιο του TTF και στα 51 ευρώ/MWh για το Φεβρουάριο. Ενώ οι τιμές για την άνοιξη του 2024 είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2023. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Μαρτίου βρίσκεται στα 50 ευρώ/MWh, όπως και του Απριλίου, καθώς δεν είναι βέβαιο αν οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου θα κλείσουν τη χειμερινή περίοδο σε επίπεδα καλύτερα από την περίοδο 2022-23.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα επίπεδα των 50-60 ευρώ/MWh στο αέριο έχουν σημασία διότι αποτελούν περίπου το μεταίχμιο στο οποίο οι μονάδες αερίου γίνονται και πάλι οι οριακές μονάδες στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και κρίνουν την τιμή χονδρικής. Φέτος η χαμηλή τιμή αερίου έδωσε αυτό το ρόλο στις μονάδες άνθρακα στις ώρες που έχουν συμμετοχή. Μια τιμή 50 ευρώ/MWh στο αέριο μεταφράζεται σε μια τιμή χονδρικής κοντά στα 150 ευρώ/MWh για τον ηλεκτρισμό, αναλόγως βέβαια και των υπολοίπων συνθηκών στην αγορά.
Εισηγήσεις - Σχεδιασμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις που υφίστανται αφορούν την διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας που παρέχεται σήμερα μέσω του ΚΟΤ, σε μια νέα κατηγορία, αυτή των ενεργειακά ευάλωτων, δηλαδή των καταναλωτών που δαπανούν μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά τους για ενέργεια. Ο προσδιορισμός αυτής της κατηγορίας θα γίνει με κριτήρια γεωγραφικά και βαθμοημερών, αξιοποιώντας το μηχανισμό που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.
Μια ξεχωριστή κατηγορία, θα αποτελέσουν οι πολύτεκνοι. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της απόφασης του ΣτΕ έχει αποφασίσει να επαναφέρει το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια, που όπως εκτιμάται, θα καλύπτουν την πλειονότητα των νοικοκυριών, αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια ακίνητης περιουσία, όπως αυτά που ισχύουν σήμερα στο ΚΟΤ.
Κατάργηση πλαφόν
Όλα αυτά απασχολούν την κυβέρνηση η οποία ταυτοχρόνως προσπαθεί να ελέγξει τον πληθωρισμό και θέλει να αποφύγει την ενεργοποίηση ενός ακόμη παράγοντα τροφοδότησης δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια.
Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το πλαφόν στις χονδρικές τιμές της ενέργειας θα καταργηθεί στο τέλος του έτους όπως έχει δρομολογηθεί και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και τις αντοχές του προϋπολογισμού να στηρίξει οριζόντια συνέχιση τους.
www.worldenergynews.gr