Ενέργεια

BP και Shell συμφώνησαν με το Τρινιντάντ για παραγωγή υδρογονανθράκων - Reuters

BP και Shell συμφώνησαν με το Τρινιντάντ για παραγωγή υδρογονανθράκων - Reuters

Η συμφωνία θα βοηθήσει τη χώρα της Καραϊβικής να εξασφαλίσει περισσότερο φυσικό αέριο

Σε συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην Καραϊβική, κατέληξαν η κοινοπραξία BP Plc και Shell Plc με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο για να εξερευνήσουν τρία τετράγωνα βαθέων υδάτων για παραγωγή υδρογονανθράκων στην αμερικάνικη χώρα, όπως δήλωσε την Πέμπτη 21/9/2023 ο υπουργός Ενέργειας, Stuart Young.

Η συμφωνία έρχεται σχεδόν 9 μήνες αφότου η κυβέρνηση του Τρινιντάντ απέρριψε προσφορές που είχαν αρχικά υποβληθεί από την κοινοπραξία επειδή δεν τήρησαν τα ελάχιστα όρια.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανάθεση τριών οικοπέδων βαθέων υδάτων σε μια κοινοπραξία της BP και της Shell στις 8 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Young μέσω δελτίο Τύπου ο οποίος αποκάλυψε ότι μια τελετή υπογραφής έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 26/9/2023, είπε ο Γιανγκ.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα βοηθήσει το Τρινιντάντ να επιταχύνει την υπεράκτια εξερεύνηση και παραγωγή για να εξασφαλίσει περισσότερο φυσικό αέριο και να υποστηρίξει τις βιομηχανίες υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετροχημικών.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία πριν μπορέσουν να χορηγηθούν οι άδειες, είπαν άτομα με γνώση του θέματος.

Ο Young είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν περίπλοκες επειδή τα τετράγωνα δεν είχαν εξερευνηθεί προηγουμένως και λόγω των προκλήσεων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη βαθέων υδάτων.

«Η κοινοπραξία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο σχετικά με τετράγωνα βαθέων υδάτων ανοικτά του Τρινιντάντ και Τομπάγκο», ανέφεραν η BP και η Shell σε ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται ότι η Shell και η BP είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του έργου εξαγωγής Atlantic LNG του Τρινιδάδ (του πιο μεγάλου στη Λατινική Αμερική), το οποίο έχει εγκατεστημένη ισχύ 15 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως (MTPA).

Ωστόσο, παράγει 10 MTPA λόγω ανεπαρκούς παροχής αερίου.


Οι αλλαγές της Shell
και της BP στις προσφορές τους

Η Shell και η BP τροποποίησαν τις αρχικές προσφορές τους για να συμπεριλάβουν τη γεώτρηση τουλάχιστον 3 γεωτρήσεων βαθέων υδάτων στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου ελάχιστου προγράμματος εργασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την απόκτηση τρισδιάστατης σεισμικής απεικόνισης της ανεξερεύνητης έκτασης, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Τα μέρη συμφώνησαν να εξερευνήσουν τα τετράγωνα 25a, 25b και 27. Η κοινοπραξία υπέβαλε επίσης προσφορά για το τετράγωνο 23b, αλλά δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για αυτήν την περιοχή με την κυβέρνηση, είπε ο Young.

 Ο γύρος βαθέων υδάτων του Τρινιντάντ και Τομπάγκο έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο, αφού η κυβέρνηση έλαβε προσφορές από την κοινοπραξία BP-Shell μόνο για τέσσερα από τα 17 τετράγωνα που προσφέρονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης