Ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση, περιλαμβάνει ρύθμιση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, βιομηχανία και ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων, με στόχο μείωση 26,5% έως το 2030.
Σύμφωνα με το Reuters ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση, που εισήχθη από το υπουργείο Οικονομίας υπό την ηγεσία των Πρασίνων, περιλαμβάνει ρύθμιση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, βιομηχανία και τα ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων σε όλη τη Γερμανία, με στόχο μείωση 26,5% έως το 2030.
Υποκινούμενη από φόβους ότι οι επίμονα χαμηλές προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις, η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε ορισμένα αρχικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της θέρμανσης για ιδιωτικές πισίνες και της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να εργάζονται από το σπίτι.
Κατάρτιση σχεδίων από τις εταιρείες
Με το νέο νόμο, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να καταρτίσουν σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά δεν θα υπάρξουν δεσμευτικά μέτρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρωτοβουλίας Ενεργειακής Απόδοσης, ενός δικτύου εταιρειών που πιέζει για μια φιλόδοξη πολιτική ενεργειακής απόδοσης.
Επεσήμανε ότι είναι αμφίβολο εάν ο νόμος θα πληρεί τους κανονισμούς της ΕΕ ή θα είναι αρκετός για να πετύχει η Γερμανία τον κλιματικό στόχο της για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 65% σε σύγκριση με το 1990.
Το 2022, η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αλλά η χώρα έχασε τον στόχο της για το 2020 για μείωση 20% από το 2008.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τον Μάρτιο μια συμφωνία για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ κατά 11,7% έως το 2030 σε σύγκριση με τις προβλέψεις για την κατανάλωση ενέργειας που έγιναν το 2020.
Κατάργηση στόχων
Υποχωρώντας στις πιέσεις των βιομηχανικών λόμπι, ο εγκεκριμένος νόμος της Πέμπτης άλλαξε από το αρχικό προσχέδιο του Απριλίου, καταργώντας τους στόχους για τις βιομηχανικές εταιρείες και την κατανάλωση πέραν του 2030.
Μια ομάδα που εκπροσωπεί βιομηχανικές εταιρείες είπε ότι ο νέος νόμος δεν είχε θετικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, προσθέτοντας ότι θα οδηγούσε σε νομική αβεβαιότητα και θα περιόριζε την ανάπτυξη.
"Οι στόχοι που τυποποιούνται τώρα από το νόμο... δεν μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Achim Dercks, διευθύνων σύμβουλος στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια DIHK.
Το Βερολίνο ελπίζει ότι τα κίνητρα για την ενθάρρυνση πιο αποδοτικών και πιο πράσινων θερμαντικών σωμάτων που πέρασε από το κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα και η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του άνθρακα θα συμβάλουν στην αποδοτικότητα.
www.worldenergynews.gr