Ενέργεια

Τελικά η Macquarie επένδυει σε 2,4 GW Αιολικά στην Δ. Αυστραλία - Γιατί;

Τελικά η Macquarie επένδυει σε 2,4 GW Αιολικά στην Δ. Αυστραλία - Γιατί;

Ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής σε υποδομές παγκοσμίως, συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβασή της

Νέα μεγάλα σχέδια για την κατασκευή χερσαίου ανέμου ισχύος έως και 2,4 γιγαβάτ και τη σύνδεσή του με το κύριο δίκτυο της Δυτικής Αυστραλίας που θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβασή της, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα reneweconomy.com.au.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν μέρος μιας ισχυρής νέας συνεργασίας μεταξύ του Macquarie Group (είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει στην Ελλάδα) και του τοπικού έργου Green Wind Renewables.

Η Macquarie Asset Management ανακοίνωσε την Πέμπτη 21/9/2023 ότι η εξειδικευμένη ομάδα Green Investments και η GWR επεξεργάζονταν το τεράστιο χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων για το οποίο φημολογείται ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, με εξασφαλισμένες συμφωνίες γης.


Συμβολή της Macquarie στην ενεργειακή μετάβαση της Δ. Αυστραλίας

Η Macquarie δηλώνει ότι τα έργα ισχύος έως και 2,4 GW θα διαφοροποιήσουν και θα επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό της από ανανεώσιμες πηγές στην ξηρά.

Επιπλέον θα συμβάλλουν σταθερά και έγκαιρα στην ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Αυστραλίας.

Είναι επίκαιρο γιατί η Δυτική Αυστραλία βρίσκεται στη δίνη μιας μαζικής μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέρος ενός εξαιρετικά φιλόδοξου οράματος για την κατασκευή 50 GW νέας ενεργειακής δυναμικότητας σε μόλις 20 χρόνια που προτάθηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση των Εργατικών τον Μάιο.

Η Macquarie θεωρεί ότι τα έργα που αναπτύσσει με την GRW θα δημιουργήσουν «ένα καλά τοποθετημένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε περιοχές με υψηλούς αιολικούς πόρους».

 

Τα επόμενα βήματα των έργων

Η νέα δυναμικότητα χρειάζεται για να παρέχει μια αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια από την ηλεκτροδότηση, νέες πράσινες βιομηχανίες, κρίσιμα ορυκτά και ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου.

Το κράτος έχει διαθέσει 126 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος για να ξεκινήσει τις εργασίες για τις ανάγκες του δικτύου το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα σχέδια.

Η αρχική μοντελοποίηση αναμένει επιπλέον 7,2 GW νέας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας τις επόμενες δύο δεκαετίες, η οποία θα απαιτούσε έως και 51,1 GW νέας παραγωγής και χωρητικότητας αποθήκευσης, σχεδόν 10 φορές το ποσό που βρίσκεται σήμερα στο Νοτιοδυτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (SWIS), το κύριο πλέγμα.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας δυναμικότητας προβλέπεται να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας (σε μεγάλο βαθμό λόγω πιο ευνοϊκών οικονομικών), άλλα δύο γιγαβάτ ανέμου θα είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτα, ιδιαίτερα καθώς η WA αποδεικνύεται ότι είναι κορυφαία θέση για υψηλή απόδοση παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Η Macquarie σημειώνει επίσης ότι άλλα έργα ενδέχεται να ενσωματωθούν στην κοινή επιχείρηση «για να μπορέσει το χαρτοφυλάκιο να συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με την αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».


Άλλα έργα της Macquarie στις ΑΠΕ

Ο όμιλος Macquarie έχει κάνει μερικές σημαντικές επενδύσεις στη σκηνή μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο δίκτυο της Αυστραλίας, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσφατα συσταθείσας παγκόσμιας ομάδας μπαταριών Eku Energy.

Μεταξύ άλλων έργων, η Eku αξιοποιήθηκε για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες μεγάλες μπαταρίες στη χώρα στο ACT, μεγέθους 250 MW και 500 MWh, ή δύο ώρες αποθήκευσης.

Στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η Macquarie Corio Generation σχεδιάζει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο, με έναν παγκόσμιο αγωγό 30 GW και δύο μεγάλα έργα συνολικής ισχύος 4 GW στη Βικτώρια.

Οι κινήσεις στην Ελλάδα

Το γεγονός πάντως ότι δεν προχώρησε στην μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα με την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αλλά περιορίστηκε στην ENEL Hellas, με ποσοστό 50% είναι ένα ζήτημα που χρήζει διευεύνησης.Και αφορά την αποτίμηση και αξιολόγηση των προς πώληση assets.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης