Ενέργεια

Ξεπέρασε τα 100 δολ. το βαρέλι το αργό Νιγηρίας και Μαλαισίας

Ξεπέρασε τα 100 δολ. το βαρέλι το αργό Νιγηρίας και Μαλαισίας
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο
Με τους επενδυτές και τους traders πετρελαίου να επικεντρώνονται σε ένα ράλι της τιμής του πετρελαίου που έχει πλησιάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ορισμένες ποιότητες αργού διαπραγματεύονται ήδη πάνω από αυτό το ορόσημο, υπογραμμίζοντας την προσδοκία περιορισμένης προσφοράς.

Η τιμή του αργού πετρελαίου της Νιγηρίας Qua Iboe ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Το αργό πετρέλαιο Tapis της Μαλαισίας έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής στη σουηδική τράπεζα SEB.

Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον όμιλο OPEC+, τα περισσότερα άλλα μέλη του οποίου περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

«Η συνολική κατάσταση είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν σταθερό έλεγχο της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Schieldrop.

Άνοδος τιμών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν έως και 94,89 δολάρια τη Δευτέρα και το σχετικό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη διαπραγμάτευση μεγάλου μέρους των φυσικών φορτίων του κόσμου, που ονομάζεται χρονολογημένο Brent, ήταν λίγο πάνω από τα 96 δολάρια σύμφωνα με την LSEG.

Το Qua Iboe, και ορισμένοι άλλοι τύποι αργού, είναι ήδη πάνω από 100 $ επειδή βασίζονται στην τιμή του Brent με ημερομηνία συν μια διαφορά μετρητών ή premium, που επί του παρόντος εκτιμάται από την LSEG στα 4,25 $ το βαρέλι περίπου.

Ο Schieldrop είπε ότι το Brent με ημερομηνία είναι πολύ πιθανό να κινηθεί πάνω από τα 100 δολάρια. Η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα φτάνουν σε τριψήφια επίπεδα.

«Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε εύρος 90–100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης