Σειρά σοβαρών προβλημάτων στην υλοποίηση των σχεδίων κάλυψης των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας ανακύπτουν καθώς η απολιγνιτοποίηση προχωρά και το ενεργειακό κόστος αυξάνεται με χιλιάδες πολίτες να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι είτε με τις χαμηλές θερμοκρασίες που στη συγκεκριμένη περιοχή διαρκούν σχεδόν εννέα μήνες, είτε με εξαιρετικά υψηλό κόστος.
Η ΔΕΗ που επί δεκαετίες κάλυπτε τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των λιγνιτικών μονάδων της, πλέον κρατάει αποστάσεις από το όλο θέμα, ζητεί αποζημιώσεις για το όποιο επιπλέον κόστος για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα καθυστερεί να υλοποιήσει έργα για τα οποία έχει δεσμευθεί, όπως η δημιουργία μονάδας ΣΥΘΗΑ στους χώρους του παλαιού σταθμού της Καρδιάς για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης.
Τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης εν όψει της χειμερινής περιόδου 2023-2024 που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση αλλά και στελέχη της επιχείρησης. Μια σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από δυο ώρες χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα καθώς όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ «θα πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά το κόστος και οι επιπτώσεις του στα οικονομικά της ΔΕΗ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Δεν προχωρά ο διαγωνισμός της ΔΕΗ
Πάντως το βέβαιο είναι ότι ο διαγωνισμός που διενήργησε η ΔΕΗ για την ανάθεση της κατασκευής μιας μονάδας ΣΥΘΗΑ με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα κάλυπτε τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου έχει ναυαγήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ προσανατολίζεται σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού γεγονός που εκ των πραγμάτων σημαίνει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα αντικατάστασης της θερμικής ενέργειας που παραγόταν από τους λιγνιτικούς σταθμούς της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ η έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας ΣΥΘΗΑ ηλεκτρικής ισχύος 105,34 MW και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MW θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί μετά από 22 μήνες.
Εδώ και αρκετούς μήνες αναμένεται η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στον οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί.
Όμως πέραν της καθυστέρησης στην υλοποίηση της μονάδας ΣΥΘΗΑ θα πρέπει τον επερχόμενο χειμώνα να συνεχιστεί η τροφοδοσία της πόλης Πτολεμαΐδας με θερμική ενέργεια μέσω ηλεκτρολεβήτων που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά έως ότου λειτουργήσει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5. Και αυτό για δυο λόγους: Πρώτον διότι ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς θερμικής ενέργειας από την Πτολεμαΐδα 5 στην πόλη της Πτολεμαΐδας θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους αλλά κυρίως διότι η νέα μονάδα συνεχίζει εδώ και μήνες να λειτουργεί δοκιμαστικά και να παράγει μόνο ηλεκτρική και όχι θερμική ενέργεια. Σύμφωνα δε με κάποιες έγκυρες εκτιμήσεις η κανονική λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5 δεν θα ξεκινήσει πριν την Άνοιξη του 2024.
Θέματα κόστους
Όλη αυτή η διαδικασία σημαίνει επιπλέον κόστος στην παραγωγή θερμικής ενέργειας μέσω των ηλεκτρολεβήτων το οποίο κόστος για την περυσινή χειμερινή περίοδο ανήλθε σε περίπου 15 εκατ ευρώ που προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Σημαντικό ζήτημα κόστους τίθεται και για τη μονάδα ΣΥΘΗΑ που τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Η συγκεκριμένη μονάδα που είναι κοινή επένδυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ χρησιμοποιεί ως καύσιμο βιομάζα, μεγάλες ποσότητες της οποία εισάγονται αυξάνοντας το κόστος της θερμικής ενέργειας που προσφέρεται στους πολίτες.
Σε ότι αφορά εξάλλου την τηλεθέρμανση της Κοζάνης αυτή τροφοδοτείται από τον λιγνιτικό σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Ωστόσο οι μονάδες του σταθμού δεν λειτουργούν συνεχώς καθώς εισέρχονται στο σύστημα αναλόγως του κόστους του ρεύματος που παράγουν. Με βάση αυτό το δεδομένο η διοίκηση της ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένη να διατηρεί τις τρεις διαθέσιμες μονάδες του Αγίου Δημητρίου σε συνεχή λειτουργία μόνο για τη κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης και διεκδικεί αποζημίωση για να το πράξει. Αποζημίωση είτε μέσω της αύξησης των λογαριασμών τηλεθέρμανσης της περιοχής είτε από το κράτος.
Προφανώς όλα αυτά τα κόστη και οι επιπτώσεις τους είτε στα οικονομικά της ΔΕΗ είτε στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να μετρηθούν για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΕΝ.
www.worldenergynews.gr