Βαρύ είναι το πλήγμα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel» στις ενεργειακές υποδομές. Πέραν των ζημιών στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των οποίων συνεχίζουν την δύσκολη μάχη τα συνεργεία των δύο Διαχειριστών, σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στο δίκτυο των 450 περίπου πρατηρίων υγρών καυσίμων της Θεσσαλίας.
Το πρόβλημα στο δίκτυο των πρατηρίων αφορά στην τροφοδοσία τους και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέρα με την ημέρα με την επανεκκίνηση της οικονομίας της περιοχής, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Οι εταιρίες εμπορίας άρχισαν από χθες να καταγράφουν τα κυριότερα προβλήματα στα δίκτυά τους εντοπίζοντας κατ αρχήν προβλήματα ποιότητας των προϊόντων λόγω του νερού και τις λάσπης που έχει εισχωρήσει στις εγκαταστάσεις των πρατηρίων και προβλήματα τροφοδοσίας.
Ο Γολγοθάς στο δίκτυο πρατηρίων Καρδίτσας - Πηλίου
Εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγω για διπλό πρόβλημα τροφοδοσίας καθώς αφενός στο δίκτυο πρατηρίων Καρδίτσας και Πηλίου δεν υπάρχου δρόμοι για τη μεταφορά καυσίμου και αφετέρου πρατήρια που οι εγκαταστάσεις τους έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες δεν μπορούν να παραλάβουν καύσιμα.
Σε ότι αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, εξηγούν ότι το καύσιμο που έχει ανακατευθεί με νερό και λάσπη θα πρέπει να αντληθεί, να επιστρέψει στο διυλιστήριο για να διυλιστεί εκ νέου και να μεταφερθεί στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου. Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών αυτής της διαδικασίας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκύπτουν και ζητήματα φορολογικά που εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να θέσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς επίλυση.
Μια πιο ουσιαστική εικόνα σε σχέση με την κατάσταση του δικτύου πρατηρίων θα υπάρχει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις καυσίμων.
Μετρούν «πληγές» και τα φωτοβολταϊκά
Τις δικές του πληγές άρχισε να καταγράφει και ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πάρκων. Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία φιλοξενούν περί τα 2,5 χιλιάδες φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.050 MW. Αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός πάρκων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, κυρίως στα ευπαθή τμήματα όπως είναι οι Inverters και οι υποσταθμοί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν σπάσει ακόμη και πανέλα που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε βροχές και βρέθηκαν βυθισμένα στο νερό και στις λάσπες για μέρες.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών έχει καταγράψει μέχρι στιγμής καταστροφές σε 80 φωτοβολταϊκά πάρκα μελών του. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα ακόμη για να καταγραφεί πλήρως η έκταση της ζημιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ κ. Στέλιο Λουμάκη κι αυτό γιατί οι παραγωγοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους σταθμούς εάν δεν υποχωρήσουν τα νερά. Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς αποζημιώσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις πληγείσες περιοχές, τουλάχιστον για το τμήμα που δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Σε ότι αφορά στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές, η κατάσταση σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΔΕΔΔΗΕ έχει ως εξής:
Στο Βόλο εκτός τάσης παρέμεινε ένας υποσταθμός που τροφοδοτεί εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται και η ΔΥΟ Βόλου. Στο Νοτιοανατολικό Πήλιο παραμένουν εκτός τάσης μεμονωμένοι καταναλωτές ενώ στην Καρδίτσα στον οικισμό Παλαμά ολοκληρώθηκε η ηλέκτριση όλων των καταναλωτών.
Εκτός τάσης παραμένουν οικισμοί περιφερειακά της Καρδίτσας, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 400 καταναλωτές λόγω περιορισμένης πρόσβασης και μεγάλου όγκου νερού. Ηλεκτρίστηκαν περίπου 100 καταναλωτές. Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση των πληγεισών περιοχών με εναέρια μέσα.
Εκτός τάσης παραμένουν οικισμοί περιφερειακά των Τρικάλλων, που αριθμούν περίπου 1.000 καταναλωτές. Έχουν αποσταλεί οι δρόμοι για τους οποίους απαιτείται διάνοιξη στο ΕΣΚΕΔΙΚ και πρρογραμματίζεται η επιθεώρηση του δικτύου με συνδρομή ελικοπτέρου. Για την ηλεκτροδότηση της Φαρκαδώνας απαιτείται συνδρομή πλωτού μέσου για επιθεώρηση του δικτύου Κι θα γίνει σχετικό αίτημα στο ΕΣΚΕΔΙΚ.
Στη Λάρισα παραμένει εκτός μεγάλο τμήμα της πόλης. Συγκεκριμένα δεν λειτουργούν 15 υποσταθμοί που αντιστοιχούν περίπου σε 2.800 καταναλωτές. Ηλεκτρίστηκαν 2 υποσταθμοί, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 500 καταναλωτές. Ολοκληρώθηκε η άντληση υδάτων από 7 υποσταθμούς πόλεως, ενώ 5 ακόμη είναι πλημμυρισμένοι και συνεχίζονται οι εργασίες άντλησης υδάτων. Στον οικισμό Γιάννουλης παραμένουν εκτός τάσης 7 υποσταθμοί οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 700 καταναλωτές καθώς και περιφερειακοί οικισμοί στη Δυτική και Βόρειο-Δυτική πλευρά της πόλης (παραποτάμιες συνοικίες), οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 50 καταναλωτές .
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις όπου έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση βλαβών στη Μέση Τάση, τα συνεργεία προχωρούν στην αποκατάσταση μεμονωμένων βλαβών στις περιπτώσεις που οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια. Στην αντίθετη περίπτωση ζητείται η υποβολή υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη (ΥΔΕ) που να πιστοποιεί ότι έχει γίνει έλεγχος των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Μια ανέλεγκτη ηλεκτρική εγκατάσταση, προειδοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, συνεπάγεται σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά, καταστροφή συσκευών, κ.λπ). Το κόστος των ΥΔΕ θα καλυφθεί από την Πολιτεία και σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έκαναν χθες αγώνα δρόμου για την άμεση έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης.
www.worldenergynews.gr