Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ποιά είναι η πρώτη παγκοσμίως πράσινη χαλυβουργία με επένδυση 1,5 δισ

Ποιά είναι η πρώτη παγκοσμίως πράσινη χαλυβουργία με επένδυση 1,5 δισ
Η εταιρεία H2 Green Steel πραγματοποίησε επένδυση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια νέα χαλυβουργία με καύσιμο υδρογόνο

Το σχέδιο για την κατασκευή του πρώτου μεγάλης κλίμακας εργοστασίου πράσινου χάλυβα στον κόσμο κοντεύει να γίνει πραγματικότητα.

Η H2 Green Steel, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο πρωτοποριακό έργο στη Σουηδία, χρειάστηκε μια αύξηση κεφαλαίου και συγκέντρωσε νέα κεφάλαια ύψους 1, 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην πολύχρονη προσπάθεια για απανθρακοποίηση της βιομηχανίας χάλυβα, η οποία είναι υπεύθυνη για το 7% έως 9% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης ήταν «ένα από τα τελευταία κομμάτια στο παζλ» της χρηματοδότησης που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του έργου, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της H2 Green Steel, Henrik Henriksson, μιλώντας στο Bloomberg. Τα πρόσθετα κεφάλαια θα επιτρέψουν στην H2 Green Steel να αρχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες στο εργοτάξιο της πόλης Boden της βόρειας Σουηδίας, όπου οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και δύο χρόνια. Το νέο εργοστάσιο σχεδιάζεται να ανοίξει το 2025.

Η νέα τεχνολογία 

Η εταιρεία στοχεύει στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρό υδρογόνο κατά τη διαδικασία παραγωγής του χάλυβα και η επικείμενη εγκατάσταση θα είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας δοκιμή των δυνατοτήτων της. Στο νέο εργοστάσιο, θα εγκατασταθούν ηλεκτρολύτες υδρογόνου άνω των 700 μεγαβάτ σε συνδυασμό με ένα σύνολο κλιβάνων βολταϊκών τόξων ικανών να παράγουν έως και 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πράσινου χάλυβα έως το 2030.

Η συγκεκριμένη ποσότητα αποτελεί ένα ελάχιστο κλάσμα των σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων χάλυβα που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας τη τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα της παγκόσμιας χαλυβουργίας οι οποίες ξεπερνούν τις εκπομπές άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Ωστόσο, το εργοστάσιο της H2 Green Steel αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο που θα δώσει ώθηση στην απανθρακοποίηση του χάλυβα αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με το καθαρό υδρογόνο - μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενώ αναπτύσσονται κι άλλες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα της χαλυβουργίας - όπως η διαδικασία ηλεκτρόλυσης τετηγμένου οξειδίου της Boston Metal— οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν φαίνεται ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα σε ένα εργοστάσιο, όπως η H2 Green Steel λέει ότι μπορεί να κάνει με τη νέα της επένδυση.

Μεταξύ των επικεφαλής του γύρου χρηματοδότησης του εγχειρήματος της H2 Green Steel ήταν η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Υδρογόνου Hy 24 , που προσήλθε ως νέος επενδυτής, και από τους υπάρχοντες επενδυτές οι Altor, GIC και Just Climate και άλλοι. Κεφάλαια συνεισέφεραν επίσης οι νέοι επενδυτές Andra AP-fonden και Temasek.

Η ώθηση για τη δημιουργία - και πώληση - του πράσινου χάλυβα

Η H2 Green Steel είναι μία από τις όλο και περισσότερες μεταλλουργικές κι ενεργειακές εταιρείες και κοινοπραξίες που στοχεύουν στην παραγωγή χάλυβα χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες σχεδιάζουν ως επί το πλείστον να χρησιμοποιήσουν πράσινο υδρογόνο για την επεξεργασία του σιδηρομεταλλεύματος και τη μετατροπή του σε αυτό που ονομάζεται ανηγμένος σίδηρος (DRI), που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε χάλυβα με τη χρήση καμίνων βολταϊκών τόξων που θα τροφοδοτούνται από καθαρή ενέργεια. Αυτή η διαδικασία θα αντικαταστήσει τις υψικαμίνους με καύση άνθρακα και οπτάνθρακα που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του σιδηρομεταλλεύματος σε σίδηρο στη χαλυβουργία για περισσότερο από έναν αιώνα και εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περισσότερο από 95% σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο.

Αλλά αυτή η νέα διαδικασία που βασίζεται στη χρήση υδρογόνου είναι πολύ πιο δαπανηρή συγκριτικά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Απαιτεί επίσης παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μεγάλες κλίμακες με συστήματα που μόλις τώρα έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται και να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. Τα 700 μεγαβάτ ηλεκτρολυτών που σχεδιάζει να κατασκευάσει η H2 Green Steel αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα υδρογόνου που έχει προταθεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

33% υψηλότερο κόστος παραγωγής

Το 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο πράσινος χάλυβας που κατασκευάζεται με χρήση υδρογόνου θα έχει κόστος κατά 33% περίπου υψηλότερο συγκριτικά με τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής χάλυβα και ότι η παραγωγή της ποσότητας πράσινου υδρογόνου που απαιτείται για την πλήρη απανθρακοποίηση του συνόλου της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20%.

Μια μελέτη του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το κόστος του υδρογόνου που παράγεται με ηλεκτρόλυση θα πρέπει να μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα των 5 ως 6 δολαρίων το κιλό σε κάτω από 2 δολάρια το κιλό για να γίνει η παραγωγή πράσινου χάλυβα ανταγωνιστική έναντι του χάλυβα που παράγεται με τις  παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό είναι κάτι μπορεί να γίνει στις ΗΠΑ διότι χάρη στο Νόμο για την Μείωση του Πληθωρισμού υπάρχουν επιδοτήσεις 3 δολαρίων
το κιλό για το υδρογόνο, αλλά δεν είναι εφικτό σε άλλα μέρη του κόσμου - για παράδειγμα, στην Ευρώπη.
Συν τοις άλλοις πρέπει να μειωθεί η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στα 15 με 20 δολάρια ανά μεγαβατώρα ή και χαμηλότερα για να εξαλειφθεί το υπερβάλλον κόστος του πράσινου χάλυβα, σύμφωνα με το think tank καθαρής ενέργειας RMI.
Εκτός από αυτές τις προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το κόστος, η διαδικασία παραγωγής πράσινου χάλυβα είναι εντάσεως κεφαλαίου αλλά και κάτι που δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα – κι όλα αυτά καθιστούν επιφυλακτικούς τους μεγάλους επενδυτές.

Αλλά η Vargas Holding, η σουηδική εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που βρίσκεται πίσω από την H2 Green Steel, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά αντιστοιχίζοντας τα αντληθέντα κεφάλαια και το ομολογιακό χρέος που απαιτούνται για την κατασκευή αυτού του πρώτου στο είδος του έργου, δήλωσε ο Shravan Bhat, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου του RMI 's για Οικονομικά Ευθυγραμμισμένα με το Κλίμα. Η H2 Green Steel είχε ήδη συγκεντρώσει 1, 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια σε διάφορους γύρους τα τελευταία τρία χρόνια, χάρη στη συμβολή επενδυτών που περιλαμβάνουν από κρατικά επενδυτικά ταμεία έως τα family offices.

Προπαραγγελίες και κρατικές εγγυήσεις

Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της εταιρείας ήταν ότι κατάφερε να βρει πελάτες πρόθυμους να πληρώσουν ένα πράσινο premium για να αντισταθμίσει το υψηλότερο αρχικό κόστος παραγωγής χάλυβα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, σημείωσε ο Bhat.

Η H2 Green Steel πέρυσι ανακοίνωσε ότι έχει προπαραγγελίες για 1, 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χάλυβα από πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW , Mercedes-Benz και Scania, της εταιρείας κατασκευής συσκευών Electrolux και από βασικούς προμηθευτές χάλυβα όπως η Bilstein Group και η Klöckner & Co., και είπε ότι εξασφάλισε premium τιμής 20% έως 30% υψηλότερο του παραδοσιακού χάλυβα για αυτές τις προπαραγγελίες.

Η H2 Green Steel επίσης εξασφάλισε κρατικές εγγυήσεις για το ομολογιακό χρέος της ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε ο Bhat. Αυτές οι εγγυήσεις περιλαμβάνουν τη δέσμευση της Σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας Χρέους για την παροχή «εγγυήσεων πράσινων πιστώσεων» ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα senior ομόλογα του έργου.

«Έτσι η H2 Green Steel μπόρεσε εύκολα να πάρει χρηματοδότηση από τις τράπεζες για αυτό το πρώτο στο είδος του εγχείρημα, γιατί οι τράπεζες ξέρουν πως αν κάτι πάει στραβά, θα τις ξεπληρώσει η σουηδική κυβέρνηση», είπε ο Bhat.

Η Σουηδία κέντρο των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε πράσινο χάλυβα 

Η στήριξη της σουηδικής κυβέρνησης και τα σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα βοήθησαν να γίνει η Σουηδία το επίκεντρο των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε πράσινο χάλυβα. Η χώρα είναι η κύρια πηγή σιδηρομεταλλεύματος της Ευρώπης και είναι πλούσια σε υδροηλεκτρική ενέργεια. Εκτός από την εγκατάσταση της H2 Green Steel, η Hybrit, μια συνεργασία της σουηδικής χαλυβουργίας SSAB, της κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας Vattenfall και της μεγάλης παραγωγού σιδηρομεταλλεύματος LKAB, αναπτύσσει το δικό της πιλοτικό εργοστάσιο πράσινου χάλυβα με χρήση υδρογόνου στη πόλη Luleå που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το 2021 η κοινοπραξία αυτή έκανε τις πρώτες παραδόσεις πράσινου χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Group.

Παρόμοια έργα πράσινου χάλυβα με βάση την άμεση αναγωγή σιδήρου με χρήση υδρογόνου αναπτύσσονται επίσης από χαλυβουργίες και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, για παράδειγμα από την ArcelorMittal με έδρα το Λουξεμβούργο στη Γερμανία και την Ισπανία, από την Voestalpine στην Αυστρία και από την Salzgitter στη Γερμανία.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν μόνο το 7% τη παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας προσφοράς χάλυβα αλλά οι επενδύσεις της για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη χαλυβουργία παραμένουν σε αρχικά στάδια.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Αλλά και στις ΗΠΑ, όπου παράγεται το 6% του παγκόσμιου χάλυβα, δεν υπάρχουν ακόμη σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή πράσινου χάλυβα με χρήση υδρογόνου. Πάντως, η κυβέρνηση Biden έχει θέσει ως προτεραιότητα την οικοδόμηση μιας εγχώριας πράσινης βιομηχανίας χάλυβα και για το λόγο έχει δώσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, και μέσω του Νόμου για τις Υποδομές του 2021 και μέσω του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού του 2022. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις λοιπόν θα μπορούσαν να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει η εικόνα, δήλωσε ο Chathu Gamage, διευθυντής στο Πρόγραμμα Ευθυγράμμισης της Βιομηχανίας με το Κλίμα του RMI.

Άλλες προσπάθειες για την εκκίνηση μιας πράσινης βιομηχανίας χάλυβα των ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.

Κοινοπραξίες εταιρειών, όπως η First Movers Coalition, που οργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχουν ήδη δεσμευτεί να αγοράσουν κάποιες ποσότητες πράσινου χάλυβα έως το 2030, σημείωσε ο Gamage." Αλλά το ερώτημα είναι πώς φτιάχνουμε τον πράσινο χάλυβα και ποιος αναλαμβάνει να τον φτιάξει;".

Στην περσινή υπουργική εκδήλωση περί καθαρής ενέργειας στο Πίτσμπουργκ , εκπρόσωποι χαλυβουργών και βιομηχανικών κολοσσών συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να χαράξουν μια πορεία που θα επιτρέψει να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και θα φέρει αναζωογόνηση της βιομηχανίας. Το προοδευτικό Ohio River Valley Institute εξέδωσε μια έκθεση τον Μάιο σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη πράσινων βιομηχανιών χάλυβα και υδρογόνου μπορεί να αντιστρέψει τις σταθερές απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά και τα μεσοδυτικά.

Αλλά τελικά, αυτό που θα δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του πράσινου χάλυβα - στις ΗΠΑ και αλλού - είναι η δημιουργία δεσμών προσφοράς και ζήτησης που επιτρέπουν τις πρώιμες προσπάθειες για παραγωγή μεγάλης κλίμακας πράσινου χάλυβα από εταιρείες όπως η H2 Green Hydrogen και το Hybrit, σημείωσε ο Gamage.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης