Υπεράκτια Αιολικά: Έτοιμες οι πρώτες 5 περιοχές- Ραντεβού Στεφάτου με RWE στην Νορβηγία, ποιοί παρευρέθηκαν

Υπεράκτια Αιολικά: Έτοιμες οι πρώτες 5 περιοχές- Ραντεβού Στεφάτου με RWE στην Νορβηγία, ποιοί παρευρέθηκαν
Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τις πρώτες πέντε με έξι περιοχές που θεωρούνται πιο «καθαρές» ως προς τη χωροθέτησή τους και έχουν εξεταστεί εξονυχιστικά
Πηγαινοέρχεται ανεπισήμως το Εθνικό Σχέδιο για τα offshore αιολικά πάρκα, με παρατηρήσεις και διορθώσεις, μεταξύ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έπειτα από το «πράσινο φως» που πήρε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ΓΕΕΘΑ εντός του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εθνικός σχεδιασμός έχει χωριστεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη περιλαμβάνει τις πρώτες πέντε με έξι περιοχές που θεωρούνται πιο «καθαρές» ως προς τη χωροθέτησή τους και έχουν εξεταστεί εξονυχιστικά ως προς όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει άλλες πέντε με έξι περιοχές για τις οποίες υφίστανται ακόμη ορισμένα «αγκάθια». Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ακόμη ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ δεν έχουν καταλήξει εάν η μελέτη που θα υποβληθεί επισήμως στην αρμόδια διεύθυνση αδειοδοτήσεων του υπουργείου προς έγκριση θα περιλαμβάνει και τις δύο φάσεις ή μόνο την πρώτη. Εάν περιλαμβάνει μόνο τις πρώτες πέντε - έξι περιοχές τότε υπάρχει περίπτωση η πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου να υποβληθεί προς έγκριση και εντός του μήνα, ενώ εάν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να υποβληθεί ολοκληρωμένο, η υποβολή του εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά.

Οι επαφές στη Νορβηγία

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ, αλλά και άλλοι παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν τις επαφές με ξένους «παίκτες» που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στις ελληνικές θάλασσες. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αρ. Στεφάτος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία, προσκεκλημένος του γερμανικού ομίλου RWE, ο οποίος έχει εγκαταστήσει στη Βόρεια Θάλασσα μια πλωτή ανεμογεννήτρια.

Στο ίδιο ταξίδι βρέθηκαν επίσης στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ καθώς και της ΗELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), partner της γερμανικής εταιρείας για την από κοινού ανάπτυξη off shore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες.
Το ταξίδι είχε προγραμματιστεί για την επίδειξη της πλωτής ανεμογεννήτριας της RWE στη Βόρεια Θάλασσα, στην περιοχή όπου το νορβηγικό κράτος σκοπεύει να χωροθετήσει offshore αιολικά ισχύος περίπου 1,4 GW.

Στο ταξίδι εκτός από την ελληνική συμμετοχή, βρέθηκαν και αποστολές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ που συμμετείχαν και σε σεμινάριο για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων. Επίσης, το παρών έδωσαν και μέλη του κορυφαίου Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού επιχειρηματικού δικτύου της Νορβηγίας για τα υπεράκτια πάρκα, μέλη του οποίου επίσης ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και τα οποία είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας πριν ενάμιση χρόνο για συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής αγοράς και της κυβέρνησης.

Η δρομολόγηση 1,9 GW υπεράκτιων πάρκων

Σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση των επενδύσεων θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με το εθνικό πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Και καθώς ο στόχος που θέτει το ΥΠΕΝ είναι έως το τέλος της δεκαετίας να έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση υπεράκτιων πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW (βάσει του τελευταίου draft του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα – ΕΣΕΚ) θα πρέπει τουλάχιστον η πρώτη φάση με τις πέντε – έξι περιοχές να προωθηθεί άμεσα.

Σε αυτή περιλαμβάνεται η πιλοτική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η πρώτη «go-to area» της χώρας (προβλέπονται από την εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν), στην οποία τα έργα ΑΠΕ θα χαίρουν ταχείας αδειοδότησης. Αυτή η ζώνη θα φιλοξενήσει έργα συνολικής ισχύος 600 MW, στα οποία περιλαμβάνεται εκείνο του ομίλου Κοπελούζου που έχει διασφαλίσει άδεια παραγωγής για 216 MW και της ΤΕΡΝΑ που έχει υποβάλλει αίτηση για άδεια 485 MW. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις, με την Motor Oil, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού το big project στα νερά της Αλεξανδρούπολης.

2028 με 2029 ο πρώτος διαγωνισμός

Από την στιγμή που οριοθετείται μια περιοχή, απαιτείται πάνω από ένα έτος για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών και περίπου μια 5ετία έως τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν το 2028 με 2029.

Εν αναμονή του πρώτου διαγωνισμού παραχωρήσεων, έχουν ήδη συγκροτηθεί διάφορα επιχειρηματικά σχήματα μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών όπως της γερμανικής RWE με τη HELLENiQ ENERGY, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), της Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, της Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και της Iντρακάτ με την Parkwind, ενώ εταίρο αναζητεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ είχε ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη τις συζητήσεις με την DG Comp για το σχήμα στήριξης των έργων που αφορούν στα offshore αιολικά πάρκα, δηλαδή για το σχήμα των μειοδοτικών δημοπρασιών που θα καθορίζουν το ύψος της λειτουργικής ενίσχυσης. Εξαίρεση αποτελούν τα έργα που θα αναπτυχθούν στην πιλοτική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, των οποίων οι «ταρίφες» θα καθοριστούν διοικητικά, με κοινοποίηση στην Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης