Ενέργεια

ΔΕΗ: Εντός ημερών κλείνει η εξαγορά την ENEL Ρουμανίας - Το πλεονέκτημα της καθετοποίησης

ΔΕΗ: Εντός ημερών κλείνει η εξαγορά την ENEL Ρουμανίας - Το πλεονέκτημα της καθετοποίησης
H ΔΕΗ κάνει μια κίνηση καθετοποιημένης εξαγοράς ελαχιστοποιώντας το αναδυόμενο ρίσκο των ΑΠΕ
Θέμα ημερών ειναι η υπογραφή της συμφωνίας της ΔΕΗ για την εξαγορά την ENEL Ρουμανίας καθώς η διαδικασία βρίσκεται στην διευθέτηση των τελευταίων νομικών λεπτομερειών.
Η συμφωνία αυτή είναι κλειδί για την μεγέθυνση της ΔΕΗ, καθώς βάζει πόδι σε μια μεγάλη αγορά, το κυριότερο όμως που αναμένουν να ακούσουν οι επενδυτές και αυτό έχει σημασία, είναι πως η ENEL Ρουμανίας θα γυρίσει στα κέρδη και θα ενισχύσει την πορεία της ελληνικής επιχείρησης.

Αυτό θα το εξηγήσει η δίοικηση μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία έχει τα πλάνα της. Η ρουμανική αγορά είναι μια αγορά η οποία δεν έχει ωριμάσει στον ενεργειακό τομέα όσο η ελληνική, σίγουρα όμως διεθέτει προοπτικές, ευκαιρίες, αλλά και ρίσκα. Φαίνεται όμως, ότι αρχίζει να αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων, καθώς και η HELLENiQ ENERGY προχώρησε πρόσφατα σε σημαντική επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα που κατσκεύασε η Mytilineos.

Από θέση ισχύος στην επέκταση των ΑΠΕ

Πάντως όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές το επενδυτικό στόρυ έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που έκαναν την εμφανισή τους:
- Ο πρώτος αφορά τις αρνητικές τιμές και τις μηδενικές τιμές, που δεν θα αντμετωπιστούν αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία της αποθήκευσης, για την οποία όμως ακόμα απαιτείται χρόνος. Οι ΑΠΕ ζημιώνονται από το φαινόμενο εξομάλυσνης της ζήτησης μετά την ρωσική κρίση και της ασύμμετρης υπερπροσφοράς και επιδιώκουν αποζημιώσεις για την λειτουργία τους.
Σε δυσμενέστερη θέση φαίνονται να είναι τα αιολικά έναντι των φωτοβολταϊκών.
- Ο δεύτερος αφορά την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, που έχει ανεβάσει το κόστος χρηματοδότησης των επενδύσεων.
- Ο τρίτος την αύξηση του κόστους των κατασκευών λόγω του πληθωρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ κινείται πιο σφιχτά και στοχεύοντας να επιτύχει καλύτερους όρους στις επεκτατικές κινήσεις που κάνει στον τομέα των ΑΠΕ, που σε κάθε περίπτωση παραμένουν στρατηγικός στόχος για την ανάπτυξή της . Γίνεται όμως σαφές ότι οι καθετοποιημένες εταιρίες κοινής ωφέλειας όπως είναι η ΔΕΗ έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η ενεργειακή αγορά καθίσταται πιο περίπλοκη στην μετά την ρωσική κρίση εποχή. Οι μονάδες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να αποτελούν την εγγύηση τροφοδοσίας του συστήματος, ο άνθρακας και ο λιγνίτης δεν μπορούν να διαγραφούν για την κάλυψη τηε ενεργειακής επάρκειας, ενώ οι ΑΠΕ θα καταστούν μακροπρόθεσμα ο κυρίαρχος παράγοντας αλλά μετ' εμποδίων. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η Moody s υποβάθμισε σε αρνητική την εικόνα την Orsted μετά τις διαγραφές που η δεύτερη πραγματοποίησε σε projects των HΠΑ, αλλά και τις ζημίες που υπέστη.

Υψηλά ο πήχυς

Η ΔΕΗ με την κίνηση στην Ρουμανία ανεβάζει ψηλά τον πήχυ από την στιγμή που έχει ξεκινήσει να την καλύπτει και η JP Morgan.
Την Ρουμανία θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, όπως αναμένεται στην αγορά Βουλγαρίας.
Ο στόχος της είναι να γίνει μεγάλος περιφερειακός παίκτης, σε μια αγορά που θα διασυνδέεται όλο και περισσότερο όπως αυτήν των Βαλκανίων - Αν. Ευρώπης, καθώς αυτή θα αποδεσμεύεται όλο και περισσότερο από τις παλαιότερες εξαρτήσεις και ο στόχος θα είναι να αυξήσει το μερίδιο συμμετοχής της.
Ο χρόνος θα δείξει αν ο κλάδος προμήθειας και η λιανική στην Ρουμανία θα γίνουν ένα μεγάλο asset, γιατί είναι η πρώτη φορά που ελληνική ενεργειακή εταιρία εξαγοράζει καθετοποιημένο χαρτοφυλάκιο σε μιαν αγορά του εξωτερικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης