Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Το πετρέλαιο πέφτει καθώς οι αγορές αποτρέπουν τις ανησυχίες της προσφοράς

Reuters: Το πετρέλαιο πέφτει καθώς οι αγορές αποτρέπουν τις ανησυχίες της προσφοράς
Νέες μειώσεις στον «μαύρο χρυσό» από Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Οι τιμές του πετρελαίου άλλαξαν πορεία την Τετάρτη 6/9/2023 μετά την άνοδο άνω του 1% της προηγούμενης συνεδρίασης, με σταθερότερο δολάριο και καθώς οι επενδυτές απομάκρυναν τις ανησυχίες που προέκυψαν από τις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 67 σεντς στα 89,37 δολάρια το βαρέλι στις 08:22 GMT.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύθηκαν στα 86,05 δολάρια το βαρέλι (μειώθηκαν κατά 64 σεντς).

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο ήταν στα 104,75, όχι πολύ μακριά από το υψηλό έξι μηνών των 104,90 που άγγιξε τη νύχτα.

Ένα ισχυρότερο δολάριο μπορεί να επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθιστώντας τα καύσιμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Αιτία πτώσης

«Ο λόγος που η αγορά έδωσε πίσω τα μισά κέρδη και είναι άτονη σήμερα το πρωί, είναι διότι σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, υπάρχει μια προειδοποίηση ότι αυτές οι περικοπές θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση», δήλωσε ο John Evans (χρηματιστής πετρελαίου PVM) ο οποίος ανέφερε συνθήκες όπως οι μάχες κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, οι τιμές του αργού κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και η επίδραση στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας.

  

Αντανακλώντας τις ανησυχίες για την προσφορά βραχυπρόθεσμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent του πρώτου μήνα διαπραγματεύθηκαν κοντά στα υψηλά 9 μηνών στα 4,13 δολάρια το βαρέλι πάνω από τις τιμές σε έξι μήνες.

Για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ WTI, η διαφορά μεταξύ συμβολαίου μπροστινού και εξαμηνιαίου συμβολαίου διευρύνθηκε έως και 4,88 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, κυμαινόμενη επίσης κοντά στα υψηλά εννέα μηνών.


Νέες περικοπές στο πετρέλαιο από Σαουδική Αραβία και Ρωσία

 Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν την Τρίτη τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η πρώτη στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) και η δεύτερη κατά 300.000 bpd.

Θυμίζουμε ότι περικοπή είχαν κάνει αμφότερες οι προαναφερόμενες χώρες τον περασμένο Απρίλιο, ενέργεια με την οποία συμφώνησαν αρκετοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ έως το τέλος του 2024.

Τα δύο κράτη θα επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους κάθε μήνα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβάθυνσης των περικοπών ή αύξησης της παραγωγής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.


Πώς επηρεάζεται το πετρέλαιο;

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να περιοριστεί εάν η ζήτηση αργού πέσει, καθώς τα διυλιστήρια των ΗΠΑ εισέρχονται στην περίοδο συντήρησης Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου», όπως δήλωσε η Sugandha Sachdeva της Acme Investment Advisors.

Αλλού, η άνοδος της προσφοράς ιρανικού αργού θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη των τιμών: «Το Ιράν παράγει σχεδόν 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) και σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 3,4 εκατομμύρια bpd», σημείωσαν οι αναλυτές της ING Economics.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης