Ενέργεια

Maroš Šefčovič: Το ενεργειακό προφίλ του επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα

Maroš Šefčovič: Το ενεργειακό προφίλ του επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα
Ο Šefčovič ήταν υπέρμαχος στην απομάκρυνση του ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στον Maroš Šefčovič τον ρόλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Πράσινη Συμφωνία, καθώς επίσης και το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής δράσης για το κλίμα, έως τον διορισμό νέου μέλους της Επιτροπής ολλανδικής ιθαγένειας.

Και αυτό μετά την παραίτηση του Frans Timmermans, ο οποίος αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην εκστρατεία για τις προσεχείς γενικές εκλογές στην Ολλανδία.Ας σκιαγραφήσουμε λοιπόν το ενεργειακό προφίλ του Maroš Šefčovič και να εξετάσουμε τις απόψεις του σε επίμαχα θέμα της επικαιρότητας.

Μεγάλη εμπειρία και οι θέσεις ευθύνης

Ο Šefčovič είναι βετεράνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Σλοβακίας στις Βρυξέλλες από το 2004 έως το 2009, η εθνική του κυβέρνηση τον επέλεξε για το ρόλο του επιτρόπου. Έκτοτε, ηγήθηκε σε διάφορα θέματα όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια και η υγεία

Ανακοινώνοντας το διορισμό του, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula Von Der Leyen είπε: «Έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τους πιο απαιτητικούς φακέλους στο παρελθόν, ο Maroš Šefčovič είναι ένα από τα πιο ανώτερα και έμπειρα μέλη του κολεγίου μου».

Ο επικεφαλής της E3G στις Βρυξέλλες Manon Dufour είπε στο Climate Home ότι ήταν «το καλύτερο άτομο για τη δουλειά δεδομένης της εμπειρίας, της αξιοπιστίας και των δικτύων του».

Η Friederike Röder, αντιπρόεδρος του Global Citizen είπε στο Climate Home ότι «θεωρείται ως βαρύς στην πολιτική της ΕΕ και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προωθήσει τη φιλοδοξία στη διεθνή διπλωματία για το κλίμα».

Η άποψη για το φυσικό αέριο

Ο Šefčovič ήταν υπέρμαχος στην απομάκρυνση του ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ. Σε αυτό το διάστημα προσπάθησε να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με αέριο από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το φυσικό αέριο είναι ένα «πολύ σημαντικό μεταβατικό καύσιμο».

Σε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο μέχρι την ημερομηνία του καθαρού μηδενικού στόχου του 2050.  Στο ίδιο ταξίδι, είπε στους παραγωγούς φυσικού αερίου των ΗΠΑ «να συνεχίσουν να έρχονται». Είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερους τερματικούς σταθμούς και αγωγούς εισαγωγής φυσικού αερίου.

Την ίδια περίοδο ο Šefčovič είπε ότι χρειάζονται όλοι οι διαφορετικοί τύποι υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου μπλε και γκρι υδρογόνου, τα οποία παράγονται με ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Dufour, «η αποστολή του είναι να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί ή θα εξαλειφθεί η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου».

Κλιματική αλλαγή και Ντουμπάι

Εκτός από την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρώπης, ο προσωρινός αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει να διαπραγματευτεί την απάντηση της ΕΕ στον παγκόσμιο απολογισμό της κλιματικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών, που θα διαπιστώσει ότι ο κόσμος δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή. Τον Νοέμβριο, είναι πιθανό να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Cop28 στο Ντουμπάι, όπου τα έθνη έχουν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα ταμείο για να αποζημιώσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις απώλειες και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης