Ενέργεια

Oil Price: Το κύμα Greenlash θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή μεταρρύθμιση

Oil Price: Το κύμα Greenlash θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή μεταρρύθμιση
Οι ειδικοί προτείνουν να επαναδιατυπωθεί η πράσινη ατζέντα ως βιομηχανική πολιτική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης διαφωνίας και τη διασφάλιση της συνεχούς υποστήριξης των πρωτοβουλιών για το κλίμα
Όταν η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας ανέλαβε τα καθήκοντά της, εγκατέλειψε τον προηγούμενο στόχο της χώρας για «100% ανανεώσιμες πηγές» ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ ενός στόχου «100% χωρίς ορυκτά».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak εξόργισε τους περιβαλλοντολόγους λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο του θα εκδώσει εκατοντάδες νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη Βόρεια Θάλασσα εάν επανεκλεγεί.

Ένα κύμα ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι ένα κύμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους υποστηρικτές της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην κυβέρνηση. Γιατί αυτό το κύμα απειλεί να παρασύρει τις θέσεις τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τάση που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «πράσινη λάμψη» έχει ως επί το πλείστον τη μορφή συντηρητικών κρατικών κυβερνήσεων που αμφισβητούν τη νομιμότητα των επενδυτικών απαιτήσεων ESG.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει νομιμότητα σε αυτές τις απαιτήσεις και αποτελούν, στην πραγματικότητα, μια μορφή διάκρισης κατά ορισμένων βιομηχανιών, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις ESG είχαν πρόβλημα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, είπαν αυτές οι κυβερνήσεις, και δημιούργησαν καλό έδαφος για αγωγές.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ώθησης κατά της ESG, πολλές εταιρείες που ήταν στην ευχάριστη θέση να κυματίζουν γύρω από τα διαπιστευτήρια ESG ξαφνικά ανακάλυψαν ότι δεν ήταν πραγματικά τόσο έντονα κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν οι BlackRock, JP Morgan και άλλοι.

Στη Φλόριντα, οι κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν δικαίωμα να προωθούν τις επενδύσεις ESG και οι δήμοι απαγορεύεται να εκδίδουν ομόλογα ESG σύμφωνα με έναν νέο νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης τον Μάιο.

Στην Ευρώπη, το πράσινο κύμα παίρνει τη μορφή της ανόδου στην εξουσία των συντηρητικών κομμάτων, για να αντικαταστήσει τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις που επικεντρώθηκαν στη μετάβαση. Η Σουηδία ήταν το τελευταίο παράδειγμα. Πριν από αυτό, οι συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία στην Ιταλία. Στην Ολλανδία, το κόμμα των αγροτών που προέκυψε ως απάντηση στο σχέδιο της πρώην κυβέρνησης να αποδεκατίσει ουσιαστικά τη γεωργική βιομηχανία της χώρας κέρδισε ισχυρή υποστήριξη στις τοπικές εκλογές.

Στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού και, φυσικά, ο ισχυρότερος υποστηρικτής της μετάβασης, πέφτει γρήγορα σε δυσμένεια στους ψηφοφόρους, ενώ η συντηρητική Εναλλακτική για τη Γερμανία κερδίζει δημοτικότητα.


Το κόστος της μετάβασης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, το κύμα Greenlash είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι άνθρωποι μόλις τώρα αρχίζουν να αισθάνονται το κόστος της μετάβασης στα πορτοφόλια τους. Η έκθεση φροντίζει να αναφέρεται σε πρόσφατους ισχυρισμούς ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη φέτος και στη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ ότι «η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει· η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έφτασε».

Τα σχόλια κάτω από τα tweets που αναφέρουν τη δήλωση του Γκουτέρες παρέχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις αυτού του πράσινου κύματος. Οι σχολιαστές δεν αγοράζουν την προειδοποίηση «παγκόσμιου βρασμού», φαίνεται. Αντίθετα, το κοροϊδεύουν και αναφέρονται στα ιδιωτικά τζετ που τείνουν να χρησιμοποιούν οι ηγέτες της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης για να μετακινηθούν.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Reuters, αυτοί οι ηγέτες της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης αρχίζουν να ανησυχούν ότι οι μηδενικές προσπάθειές τους θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. Με πολλές εθνικές εκλογές και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο χρόνο, οι πολιτικοί αρχίζουν να δίνουν προσοχή στο κόστος των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στη συνέχεια προσθέτει ότι η λαϊκή υποστήριξη για τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή παραμένει ισχυρή.

Αυτή η ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, ωστόσο, φαίνεται να είναι γενικότερη από ό,τι θα ήθελαν οι πολιτικοί υπέρ της μετάβασης. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τις μηδενικές πολιτικές, εφόσον δεν τους επηρεάζουν προσωπικά. Αλλά επειδή οι πολιτικές καθαρού μηδενισμού θα επηρέαζαν προσωπικά τους ανθρώπους, ορισμένες κυβερνήσεις, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, οργανώνουν μια αντίθεση στην ώθηση του καθαρού μηδέν της ΕΕ.

Απαγόρευση

Η Πολωνία μηνύει ακόμη και την ΕΕ λόγω της απαγόρευσης των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του έτους. Άλλα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης είναι επίσης δυσαρεστημένα με την απαγόρευση. Όπως συνόψισε η Πολωνή υπουργός Ενέργειας Anna Moskwa, "Θέλει η ΕΕ να λάβει αυταρχικές αποφάσεις σχετικά με το είδος των οχημάτων που θα οδηγούν οι Πολωνοί;"

Τα ανατολικά μέλη “σέρνουν τα πόδια τους” σε άλλες μεταβατικές πολιτικές, κατήγγειλαν οι Βρυξέλλες. Ο λόγος που κινούνται σε θέματα όπως το κλείσιμο σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, οι στόχοι αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας και άλλα παρόμοια, είναι ότι γνωρίζουν ότι οι πληθυσμοί τους δεν θα είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις πολιτικές. Η αντιπολίτευση είναι spr

Ο λόγος που σέρνουν τα πόδια τους σε θέματα όπως το κλείσιμο σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, οι στόχοι αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας και άλλα παρόμοια, είναι ότι γνωρίζουν ότι οι πληθυσμοί τους δεν θα είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις πολιτικές. Η αντιπολίτευση εξαπλώνεται, σύμφωνα με το Reuters και δεν προκαλεί έκπληξη. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί στα ύψη σε όλη την Ευρώπη και αυτό συνέβη καθώς οι οικονομικές δεσμεύσεις για τη μετάβαση αυξάνονται επίσης. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις, και αυτές είναι άβολες ερωτήσεις

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης