Απόψεις

RMI, Ripple: Νέα πλατφόρμα Centigrade για αναβάθμιση των πιστώσεων άνθρακα

RMI, Ripple: Νέα πλατφόρμα Centigrade για αναβάθμιση των πιστώσεων άνθρακα
Ριζική διαφάνεια για τις εθελοντικές αγορές άνθρακα προσφέρει η νέα πλατφόρμα των RMI, Ripple

Οι αγορές άνθρακα έχουν διατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό ως αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την επίτευξη ενός ασφαλέστερου κλιματικού μέλλοντος σε οικονομικά προσιτή τιμή.
Με την τιμολόγηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG), την κατανομή χρηματοδότησης σε δραστηριότητες ευθυγραμμισμένες με το κλίμα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις - σε νέες τεχνολογίες, βασικές συμπεριφορές και θεσμούς - οι αγορές άνθρακα υπόσχονται να προστατεύσουν τους φυσικούς σχηματισμούς άνθρακα (καταβόθρες), όπως τα δάση, και να αφαιρούν 10 -13 γιγατόνους άνθρακα ετησίως απαραίτητος αριθμός για να παραμείνουμε σε τροχιά προς το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Οι 2 κατηγορίες αγορών άνθρακα

Ωστόσο, η δημιουργία αποτελεσματικών αγορών άνθρακα έχει αποδειχθεί άπιαστη, παρόλο που έχουν εξελιχθεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Οι αγορές συμμόρφωσης — αυτές που στηρίζονται σε πολιτικές, νόμους ή κανονισμούς — δεν φθάνουν στο εύρος ή την κλίμακα που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης.
Οι εθελοντικές αγορές άνθρακα (VCM), εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση από την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις, όπως παρατηρούν οι συντάκτες του άρθρου της RMI, Josh Henretig και Caitlin Smith.

Οι VCM λειτουργούν βάσει κανόνων που ορίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλους δημόσιους οργανισμούς που στοχεύουν στο κοινό.
Οι VCM επιτρέπουν σε ιδιώτες να αγοράζουν και να πωλούν πιστώσεις άνθρακα που αντιπροσωπεύουν την αποφυγή, τη μείωση ή την απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Όταν η αιολική, η ηλιακή και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πάλευαν να γίνουν ανταγωνιστικές ως προς το κόστος, τα VCM παρείχαν μια πρόσθετη, κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι εθελοντικές αγορές έχουν επιβαρυνθεί υπερβολικά με πολλαπλές λειτουργίες που δεν είχαν σχεδιαστεί να εκτελούν πλήρως ή ταυτόχρονα.

Αυτές περιλαμβάνουν:
- προσφορά μιας διαδρομής προς το καθαρό μηδέν για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου,

- παροχή εσόδων σε χώρες που αναζητούν οικονομική ανάπτυξη ευθυγραμμισμένη με το κλίμα, και,
- δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης για τεχνολογίες πρώιμου σταδίου, ώστε να μπορούν να φτάσουν στο όριο εμπορευματοποίησης και ως αποτέλεσμα...

...οι VCM βυθίζονται σε μια περίπλοκη μετάβαση

Αν και αναπτύσσονται γρήγορα, οι VCM πρέπει επίσης να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους για να εξασφαλίσουν δύο προτεραιότητες:
Πρώτη, όλες οι πιστώσεις πρέπει να έχουν μετρήσιμο και επαληθεύσιμο αντίκτυπο στις εκπομπές (δηλαδή, είτε μειώνονται είτε αποφεύγονται οι εκπομπές).

Δεύτερη, η αποτελεσματικότητα, η ακρίβεια και το δυναμικό διαφάνειας των ψηφιακών τεχνολογιών πρέπει να ενσωματωθούν χωρίς την εισαγωγή νέων κινδύνων ή υπερβολικού κόστους.
Με όλα αυτά σε μετάβαση, οι σημερινές VCM μπορεί να είναι αδιαφανείς, να έχουν διαρραγεί ή να είναι πολύπλοκες στις διαδικασίες και την πλοήγηση.

Μέσα σε αυτόν τον μετασχηματισμό, η RMI βλέπει μια ευκαιρία να βοηθήσει τις VCM να αναβαθμίσουν την κύρια αποστολή τους: να επεκτείνουν την προσφορά ποιοτικών πιστώσεων με επαληθευμένα συν-οφέλη για το κλίμα και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν ότι οι πιστώσεις αποτιμώνται αποτελεσματικά και με ακρίβεια για την κλιματική τους απόδοση.

Για το σκοπό αυτό, η RMI συνεργάζεται με την Ripple, μια κορυφαία εταιρεία fintech, για να λανσάρει την Centigrade, μια νέα πλατφόρμα καταχώρισης που θα επικεντρωθεί στο διαλογή των δεδομένων που είναι κεντρικά σε όλους τους ισχυρισμούς σχετικά με την πιστωτική ποιότητα, θα διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα με ένα δυναμικό οικοσύστημα παρόχων υπηρεσιών VCM και θα επιτρέπουν τη ριζική διαφάνεια σε αυτές τις αγορές.

Η πρόκληση και η ευκαιρία των VCM

Τα τελευταία χρόνια, οι VCM ενσωματώνουν τόσο την υπόσχεση όσο και την πολυπλοκότητα των συλλογικών μας προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού που περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C έως το 2050.

Οι VCM έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και θα μπορούσαν να ένας κρίσιμος μηχανισμός χρηματοδότησης για ένα ευρύ φάσμα λύσεων για το κλίμα, από την ανάσχεση της αποψίλωσης των δασών έως την κλιμάκωση των τεχνολογιών άμεσης σύλληψης αέρα.

Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη συγκρούεται με υπάρχοντες θεσμούς και αδιαφανείς διαδικασίες που δεν σχεδιάστηκαν για να αξιοποιήσουν μια τέτοια ξαφνική και καινοτόμο ζήτηση και που δεν έχουν ακόμη διευθετήσει εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ορισμού, μέτρησης και εκτίμησης μιας «πίστωσης ποιότητας» με βάση το κλίμα της απόδοση (δηλαδή, πραγματικές εκπομπές, οφέλη κοινότητας και οικοσυστήματος).

Με τον απλούστερο όρο, οι VCM περιορίζονται επί του παρόντος από μια συνθήκη που ονομάζεται «ασυμμετρία πληροφοριών» στην οποία τα υποκείμενα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τις πιστώσεις (δηλαδή την απόδοση και το ιστορικό συναλλαγών τους) παραμένουν αποσιωπημένα και αποσυνδεδεμένα σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Πρόβλημα αξιολόγησης

Δεδομένου ότι τα αναλυτικά, ενημερωμένα δεδομένα σχετικά με την κλιματική απόδοση των πιστώσεων είναι δύσκολο για την ευρύτερη αγορά να έχει πρόσβαση και να τα χρησιμοποιήσει για τη λήψη αποφάσεων, οι περισσότερες πιστώσεις εκδίδονται και τιμολογούνται βάσει αξιολόγησης επιτυχίας/αποτυχίας υποκειμενικών ισχυρισμών σχετικά με την απόδοσή τους και όχι σε μια επαλήθευση απόδοσης πυ ανταποκρίνεται σε δεδομένα του πραγματικού κόσμου.

Η πρόκληση της πρόσβασης σε κρίσιμες πιστωτικές πληροφορίες έχει κάνει ταις VCM να δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες μιας αποτελεσματικής αγοράς:
- διευκόλυνση του ανταγωνισμού στην αγορά και,
- διοχέτευση κεφαλαίων προς έργα με μετρήσιμα συν-οφέλη για το κλίμα και τη δικαιοσύνη.

Οι προκλήσεις στις VCM δίνουν ώθηση στην καινοτομία και την ανάπτυξη, με πολυάριθμες νέες εταιρείες να εμφανίζονται για να αντιμετωπίσουν μοναδικές πτυχές της προσφοράς, της ζήτησης και των συναλλαγών.
Αλλά λίγες λύσεις αντιμετωπίζουν άμεσα και συστηματικά τις δομικές ρίζες του προβλήματος: την ασυμμετρία βασικών πληροφοριών που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να διατηρήσει η αγορά τη λειτουργία του δημόσιου σκοπού της.

Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί συναίνεση γύρω από τη ρύθμιση της αγοράς άνθρακα, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνεργασίες, τα πλαίσια δεδομένων και την υποστηρικτική υποδομή της αγοράς που μπορούν να φέρουν την πολύ αναγκαία διαφάνεια, αξιοπιστία και ακεραιότητα στα VCM.
Οι κλιματικές επιπτώσεις εντείνονται και θα συνεχίσουν να εντείνονται.
Δηλαδή, η ώρα να χτίσουμε αυτό που μπορούμε είναι τώρα.

Centigrade: Σήμερα και αύριο

Όπως κυκλοφόρησε, η Centigrade θα επιτρέψει τη ριζική διαφάνεια στις VCM εστιάζοντας στο ξεκαθάρισμα δεδομένων που σχετίζονται με αξιώσεις πιστωτικής ποιότητας και διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα με ένα δυναμικό οικοσύστημα παρόχων υπηρεσιών VCM.
Και καθώς η πλατφόρμα εξελίσσεται, η RMI θα συνεργαστεί με το Ripple για να επικεντρωθεί σε αυτούς τους στόχους:

Επιτάχυνση της ανάπτυξης προμήθειας:
Η Centigrade είναι μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για προμηθευτές προγενέστερων σταδίων να καταγράφουν τα έργα αγωγών τους και να κάνουν μελλοντικές αξιώσεις με βάση τις δυνατότητες αποκατάστασης, μείωσης και αφαίρεσης άνθρακα.

Αυτή η μοναδική προσέγγιση επιτρέπει στους προμηθευτές να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε ένα οικοσύστημα υπηρεσιών προέκδοσης, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής χρηματοδότησης έργων, της ανάπτυξης μεθοδολογίας ποσοτικοποίησης ή των υπηρεσιών επαλήθευσης και πιστοποίησης.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιταχύνει την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται και εκδίδουν πιστώσεις αυτοί οι προμηθευτές.
Αυτό είναι σύμφωνο με την αποστολή μας να καλλιεργήσουμε την καινοτομία από την κοινότητα των προμηθευτών.

Μειώστε την ασυμμετρία πληροφόρησης σχετικά με τα πιστωτικά δεδομένα:
Το Centigrade δεν θα είναι φορέας καθορισμού προτύπων και δεν θα καθιερώσει μεθοδολογίες για το εάν οι πιστώσεις είναι πιστοποιημένες.

Αντίθετα, ορίζει μια ελάχιστη γραμμή για τα δεδομένα σχετικά με την απόδοση της πίστωσης για μια σειρά από μη παραδοσιακές πιστωτικές διαδρομές που πρέπει να αποκαλυφθούν για να καταχωρηθούν στην πλατφόρμα και να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες επαλήθευσης και πιστοποίησης που απαιτούνται για τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε πιστώσεις.

Η διαφάνεια δεδομένων θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά να εμφανίσουν πιο αποτελεσματικά τα έργα που διαφοροποιούν τις βασικές μετρήσεις της αγοράς και να ξεκλειδώσουν τη συμμετοχή από την ευρύτερη αγορά.

Ενεργοποίηση διαλειτουργικότητας:
Μόλις εγγραφούν στην Centigrade, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ανταλλάσσουν απρόσκοπτα πληροφορίες σχετικές με την πιστωτική ποιότητα, να ενσωματώνουν καλύτερα τις προσπάθειές τους και να καθιερώνουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους πλοήγησης στην αγορά.

Επί του παρόντος, η αγορά είναι κατακερματισμένη, με ένα πλήθος παραγόντων που λειτουργούν ανεξάρτητα και χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες, πρωτόκολλα και πλαίσια λύσεων.
Συγκεντρώνοντας μια ποικιλία παρόχων υπηρεσιών από πλατφόρμες συναλλαγών, οντότητες πιστοποίησης, οργανισμούς αξιολόγησης και άλλους συνεργάτες, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματική και διαφανή ροή κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την πιστωτική απόδοση με την πάροδο του χρόνου.

Συνεργατική, συντονισμένη λήψη αποφάσεων:
Η διακυβέρνηση της Centigrade αντανακλά τη δέσμευσή της για διαφάνεια και ενοποίηση της αγοράς.

Καθώς αυτό το έργο συνεχίζεται, η RMI θα εργαστεί μαζί με την ιδρυτική ομάδα της Centigrade για να κυβερνήσει με διαφάνεια και με ταπεινή δέσμευση να διασφαλίσει ότι, ανά πάσα στιγμή, η Centigrade προωθεί τον αντίκτυπο στο κλίμα και τα δημόσια συμφέροντα που είναι κεντρικά στις δυνατότητες των VCM να επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο ροές χρηματοδότησης προς τις τεχνολογίες και τις λύσεις που προάγουν την κλιματική δικαιοσύνη και οικοδομούν μια οικονομία χωρίς άνθρακα έως το 2050.

Όπως κάθε άλλη λειτουργική αγορά, οι VCM δεν θα είναι αποτελεσματικά χωρίς μια ανταλλαγή πλήρους ρευστότητας που επιτρέπει αποτελεσματική ανακάλυψη τιμών, σηματοδότηση ζήτησης και ακεραιότητα συναλλαγών βάσει της κλιματικής απόδοσης.

Λοιπόν, πώς διατηρούμε την υπεροχή του δημόσιου σκοπού στις VCM;
Μπορεί να συμβεί μέσω νόμων και κανονισμών, αλλά μας τελειώνει ο χρόνος και δεν έχουμε δει την απαραίτητη πρόοδο.

Μπορεί να συμβεί μέσω προτύπων και πιστοποίησης, εκτός από τα ζητήματα που αφορούν τα παγκόσμια αποδεκτά πρότυπα και την αδιαφανή διαδικασία εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση.
Ή μπορεί να συμβεί μέσω πρωτοφανών επιπέδων διαφάνειας.

Για τις δυναμικές αγορές, η διαφάνεια είναι παρόμοια με το οξυγόνο.
Επιτρέπει στους συμμετέχοντες στην αγορά να ανακαλύπτουν πιο αποτελεσματικά την ποιότητα και τις τιμές των έργων με βάση τις βασικές μετρήσεις της αγοράς και του κλίματος.

Επιτρέπει την πιο επεκτάσιμη και ακριβή αντιστοίχιση ζήτησης-προσφοράς.
Και ξεκλειδώνει πολύ ευρύτερη συμμετοχή από την αγορά.
Το Centigrade θα φέρει αυτή τη ριζική διαφάνεια —και ζωτικό οξυγόνο— στα VCM.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης