Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Προμήθεια μεγάλων όγκων πετρελαίου σε Ασιάτες αγοραστές από τον Σεπτέμβριο

Σαουδική Αραβία: Προμήθεια μεγάλων όγκων πετρελαίου σε Ασιάτες αγοραστές από τον Σεπτέμβριο
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες αφότου το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αύξησε ξανά τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού και είπε ότι θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Σαουδική Αραβία θα προμηθεύσει μεγάλους όγκους αργού πετρελαίου τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο συμβάσεων με Ασιάτες αγοραστές, όπως ανάφερε το Reuters, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές.

Η είδηση έρχεται λίγες μέρες αφότου το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αύξησε ξανά τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού και είπε ότι θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο.  Ακόμη, το Ριάντ είπε ότι ενδέχεται να παρατείνει ή/και να εμβαθύνει τις περικοπές πέρα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ‘’Saudi Aramco’’ αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για την κατηγορία του αργού πετρελαίου ‘’Arab Light’’ στην Ασία κατά 0,30 δολάρια το βαρέλι για τον μήνα Σεπτέμβριο, στα 3,50 δολάρια πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι, δήλωσε η εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Aramco αύξησε επίσης την τιμή του αργού αργού της ''Arab Light'' στην Ευρώπη κατά 2 δολάρια το βαρέλι, αλλά άφησε το αργό της στις Ηνωμένες Πολιτείες το ίδιο στα +7,25 δολάρια έναντι της ASCI για τον μήνα Σεπτέμβριο, ανέφερε.

Οι αποστολές πετρελαίου στην Κίνα

Παρόλα αυτά, πηγές από τον κλάδο εμπορίας πετρελαίου πιστεύουν ότι οι αποστολές αργού σαουδαραβικού πετρελαίου στην Ασία, και συγκεκριμένα στην Κίνα, πρόκειται να αυξηθούν. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Reuters, οι αποστολές του Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια, που θα ήταν μια αξιοσημείωτη αύξηση από τον όγκο του Αυγούστου που ήταν 38 εκατομμύρια βαρέλια.

Πιέζουν τον ΟΠΕΚ οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας

Η εθελοντική περικοπή της Σαουδικής Αραβίας, εν τω μεταξύ, ώθησε το συνολικό ποσοστό του ΟΠΕΚ σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του καρτέλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Σαουδική Αραβία είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου της να μειώνεται κατά 968.000 bpd από τον Ιούνιο σε 9,021 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις δευτερεύουσες πηγές του ΟΠΕΚ στην έκθεση. Λόγω της εθελοντικής μονομερούς περικοπής της Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή αργού πετρελαίου του Βασιλείου έχει πλέον πέσει κάτω από την παραγωγή της Ρωσίας, του βασικού εταίρου του ΟΠΕΚ στη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Οι περικοπές έχουν μέχρι στιγμής λειτουργήσει στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, μπορεί να μην αύξησαν αρκετά τις τιμές. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το Brent στα 90 δολάρια για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια διαφοροποίησης της, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να διατηρεί ανώτατο όριο στην προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης