Το ευρωπαϊκό δίκτυο LNG πλησιάζει τα 700 πρατήρια σύμφωνα με την Gmobility.
Μέχρι στιγμής η Ευρώπη διαθέτει 685 σταθμούς ανεφοδιασμού LNG και 4162 CNG , σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης. Από τον Ιανουάριο του 2023, η Gmobility έχει προσθέσει περίπου 50 σταθμούς LNG στη βάση δεδομένων της, κυρίως από τη Γερμανία και την Ιταλία.
Γερμανία και Ιταλία έχουν τους μισούς σταθμούς ανεφοδιασμού LNG στην Ευρώπη
Η Γερμανία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα έχοντας 177 σταθμούς ανεφοδιασμού LNG για φορτηγά, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 144 πρατήρια.
Αμφότερες οι χώρες φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς σταθμούς ανεφοδιασμού LNG ανά την Ευρώπη.
Σχετικά με άλλα κράτη, η Ισπανία διαθέτει 95 σταθμούς ανεφοδιασμού LNG, η Γαλλία 76, η Ολλανδία 36, η Σουηδία 30, το Βέλγιο 26, η Πολωνία 24, η Φινλανδία 14 και το Ηνωμένο Βασίλειο 13.
Τον Φεβρουάριο του 2022 η Ένωση ανακοίνωσε ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο τροφοδοσίας LNG διπλασίασε το μέγεθός του σε λιγότερο από δύο χρόνια, φτάνοντας σε ένα νέο ορόσημο 500 σταθμών LNG. Αργότερα την ίδια χρονιά, το δίκτυο έφτασε τους 600 σταθμούς παρά την άνοδο των τιμών.
Bio-LNG σε άνοδο
Το μερίδιο του βιο-LNG στο μείγμα προσφοράς συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν περαιτέρω τις εκπομπές. Μερικοί από τους κύριους επενδυτές στην ευρωπαϊκή παραγωγή βιο-LNG για προμήθεια στον τομέα των βαρέων μεταφορών είναι οι Shell, Biokraft, Gasum, καθώς και άλλες εταιρείες στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία κ.λπ.
Επενδύσεις της Shell
Η γνωστή εταιρεία καυσίμων αναμένεται να ξεκινήσει φέτος ένα μεγάλο εργοστάσιο βιο-LNG στη Γερμανία.
Πέρυσι εγκατέστησε τρεις δεξαμενές LNG στο εργοστάσιο βιο-LNG της Rheinland κοντά στη γερμανική πόλη της Κολωνίας.
Το νέο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία και θα έχει χωρητικότητα περίπου 100.000 τόνων και θα προμηθεύει βιο-LNG στο αναπτυσσόμενο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού LNG της Shell στη χώρα. Εκπρόσωπος της Shell είπε στο LNG Prime ότι η κατασκευή της εγκατάστασης προχωρά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
www.worldenergynews.gr