Η Γαλλία κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην εξαγωγή ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2023 εν μέσω αύξησης της διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας, ξεπερνώντας την Σουηδία, ενώ η Γερμανία αύξησε τις εισαγωγές, σύμφωνα με το Montel.
Η EnAppSys ανέφερε ότι οι συνολικές καθαρές εξαγωγές της Γαλλίας ανήλθαν σε 17,6 TWh τον Ιανουάριο-Ιούνιο, με το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να ρέει στη Βρετανία (8 TWh) και στην Ιταλία (9 TWh).
Ο λόγος της κατάκτησης της κορυφής από την Γαλλία
«Η αιτία για την αύξηση των εξαγωγών στη Γαλλία σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν η αυξημένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών πόρων της χώρας», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman (διευθυντής της EnAppSys).
Ενώ η πυρηνική διαθεσιμότητα ήταν ακόμη 10-15% χαμηλότερη από το κανονικό, η αύξηση της δυναμικότητας μεταξύ 5-10 GW σε σύγκριση με πέρυσι βοήθησε να «ανατραπεί» το γαλλικό ενεργειακό ισοζύγιο για εξαγωγές ξανά,
«Καθώς η φθηνότερη γενιά έγινε διαθέσιμη στη γαλλική αγορά, άρχισε και πάλι να εξάγει στη Μεγάλη Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση σε Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία
Η Σουηδία (ο κορυφαίος εξαγωγέας το δεύτερο εξάμηνο του 2022) διατήρησε «σταθερές» εξαγωγές, αλλά υποβιβάστηκε στη δεύτερη θέση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η χώρα εξήγαγε καθαρά 14,6 TWh ενέργειας σε άλλες χώρες.
Η Ισπανία ξεπέρασε τη Γερμανία ως ο τρίτος υψηλότερος εξαγωγέας με συνολικές καθαρές εξαγωγές 8,8 TWh.
«Η Ισπανία εξακολουθεί να επωφελείται από τη χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μαζική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Μια τεράστια αύξηση της ηλιακής δυναμικότητας στην Ισπανία οδήγησε σε υψηλότερες εξαγωγές», είπε ο Harreman.
Την ίδια χρονική περίοδο, οι καθαρές εξαγωγές της Γερμανίας ήταν μόλις 0,6 TWh, σε σύγκριση με 9,2 TWh το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της χώρας ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο στράφηκε στις εισαγωγές, όπως υποστήριξε ο διευθυντής της EnAppSys.
Συγκεκριμένα είπε ότι «Αυτά τα κλεισίματα σήμαιναν ότι η Γερμανία έπρεπε να προμηθευτεί πρόσθετη ενέργεια από άλλες χώρες σε περιόδους χαμηλής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Η Ιταλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, προμηθεύοντας 25,9 TWh από το εξωτερικό, εκ των οποίων 9,9 TWh προέρχονταν μέσω της Ελβετίας και 9,5 TWh μέσω Γαλλίας.
www.worldenergynews.gr