Η Κίνα ανακοίνωσε ελέγχους για λόγους εθνικής ασφάλειας, την ίδια αιτιολόγηση που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Biden για να απαγορεύσει στο Πεκίνο την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία τσιπ
Το γερμάνιο αποτελεί πλέον βασικό μέρος των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ραδιοσυχνοτήτων όπως το ραντάρ, καθώς και για οπτικές ίνες, ηλιακά κύτταρα για διαστημικές πτήσεις και συστήματα νυχτερινής όρασης.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Κίνα αντιπροσώπευε το 83% της παγκόσμιας παραγωγής πέρυσι και από σήμερα, οι εξαγωγές γερμανίου και ενός σχετικού στοιχείου, του γαλλίου, υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών από το Πεκίνο.
Οι περιορισμοί σε δύο δευτερεύοντα μέταλλα που είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας για την εξειδικευμένη παραγωγή τσιπ είναι αποτέλεσμα του μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που αντανακλάται σε όλο τον κόσμο.
Η Κίνα ανακοίνωσε ελέγχους για λόγους εθνικής ασφάλειας, την ίδια αιτιολόγηση που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden για ολοένα και πιο επιθετικά μέτρα για να απαγορεύσει στο Πεκίνο την πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία τσιπ.
Μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν τώρα για την ώθηση της Κίνας σε ημιαγωγούς παλαιότερης γενιάς που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία και συζητούν νέες στρατηγικές για να περιορίσουν αυτή την επέκταση, αναφέρουν οι Jenny Leonard, Ian King και Alberto Nardelli.
Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι να απομακρύνουν περισσότερο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: Οι ΗΠΑ ήδη αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες γαλλίου. Η Ιαπωνία δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανακύκλωσης και διαφοροποίησης της προμήθειας γερμανίου και γαλλίου, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο υποπροϊόντα παραγωγής ψευδαργύρου και αλουμινίου αντίστοιχα.
Τον Ιούνιο, ο σουηδός ανθρακωρύχος Boliden είπε ότι οι εργασίες στο ορυχείο ψευδαργύρου Tara στην Ιρλανδία -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- σταμάτησαν προσωρινά ενώ εργαζόταν για τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς του».
Για την Ευρώπη, φαίνεται, η βαρύτητα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει ακόμη καταμετρηθεί.
Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιταχυνόμενη ώθηση της Κίνας στην παραγωγή ημιαγωγών παλαιότερης γενιάς και συζητούν νέες στρατηγικές για να περιορίσουν την επέκταση της χώρας.
Ο Πρόεδρος Biden εφάρμοσε ευρείς ελέγχους σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να διασφαλίζει το είδος των προηγμένων τσιπ που τροφοδοτούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και στρατιωτικές εφαρμογές. Αλλά το Πεκίνο απάντησε ρίχνοντας δισεκατομμύρια σε εργοστάσια για τα λεγόμενα κληρονομικά τσιπ που δεν έχουν απαγορευτεί. Τέτοια τσιπ εξακολουθούν να είναι απαραίτητα σε όλη την παγκόσμια οικονομία, κρίσιμα στοιχεία για τα πάντα, από smartphone και ηλεκτρικά οχήματα μέχρι στρατιωτικό υλικό.
Αυτό πυροδότησε νέους φόβους για την πιθανή επιρροή της Κίνας και πυροδότησε συνομιλίες για περαιτέρω χαλιναγώγηση του ασιατικού έθνους, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο αναφέρθηκε στο πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ την περασμένη εβδομάδα στο American Enterprise Institute. «Το χρηματικό ποσό που διοχετεύει η Κίνα για να επιδοτήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα ώριμων τσιπ και μάρκες παλαιού τύπου - αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να σκεφτούμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να προλάβουμε», είπε.
Αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης και οι πληροφορίες εξακολουθούν να συλλέγονται, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η υπηρεσία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει τα συμφέροντά της και εργάζεται για να μειώσει την εξάρτηση της περιοχής από ξένες εταιρείες τόσο για ώριμα όσο και για προηγμένα τσιπ.
Οι πιο προηγμένοι ημιαγωγοί είναι αυτοί που παράγονται χρησιμοποιώντας την πιο λεπτή τεχνολογία χάραξης, με 3 νανόμετρα τελευταίας τεχνολογίας σήμερα. Τα τσιπ παλαιού τύπου θεωρούνται συνήθως αυτά που κατασκευάζονται με εξοπλισμό 28 nm ή παραπάνω, τεχνολογία που εισήχθη πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ανησυχούν για την προσπάθεια του Πεκίνου να κυριαρχήσει σε αυτήν την αγορά τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ασφαλείας, είπε ο λαός. Ανησυχούν ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν αυτές τις μάρκες στις παγκόσμιες αγορές στο μέλλον, οδηγώντας τους ξένους ανταγωνιστές εκτός συναλλαγών όπως στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, είπαν.
www.worldenergynews.gr