Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

BASF: Η Ευρώπη χάνει την χημική της βιομηχανία λόγω ενεργειακής κρίσης - Πτώση 13% στην παραγωγή

BASF: Η Ευρώπη χάνει την χημική της βιομηχανία λόγω ενεργειακής κρίσης - Πτώση 13% στην παραγωγή

Περαιτέρω κλείσιμο βιομηχανιών βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Martin Brudermueller -Montel

 

Η Ευρώπη έχει χάσει έως και το ένα τέταρτο της παραγωγής χημικών της λόγω της ενεργειακής κρίσης και είναι πιθανό να κλείσει περαιτέρω η παραγωγή, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF σύμφωνα με το Montel.

Η γερμανική χημική παραγωγή μειώθηκε κατά 17% μέχρι σήμερα φέτος με την ευρωπαϊκή παραγωγή να έχει υποχωρήσει κατά 13%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Martin Brudermueller σε τηλεδιάσκεψη για αναλυτές σχετικά με την ανακοίνωση των πιο πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Αυτό ακολούθησε απώλειες περίπου 5-6% πέρυσι, καθώς η κρίση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη, σφυροκοπώντας τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το 20-25% του όγκου παραγωγής στην Ευρώπη έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Brudermueller, με την BASF να αναφέρει πτώση 76% στα καθαρά έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο στα 499 εκατ. ευρώ εν μέσω της πτώσης των πωλήσεων.

Αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου

«Αυτή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα δημιούργησε 50 δις ευρώ εμπορικό πλεόνασμα για πολλές δεκαετίες. Με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου πέρυσι, αυτό έχει φύγει. Η Ευρώπη εισάγει σήμερα περισσότερα χημικά από όσα εξάγει στην πραγματικότητα».

Ο Brudermueller απέδωσε σε γενικές γραμμές τις μισές απώλειες στις μειωμένες εξαγωγές και τις άλλες μισές στην πτώση της ανταγωνιστικότητας των πελατών της BASF.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 90% από την κορύφωσή τους που σημειώθηκε στο αποκορύφωμα της περσινής ανησυχίας για την απώλεια της ρωσικής προσφοράς, η οποία στο παρελθόν είχε καλύψει το 40% της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Ωστόσο, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρέμειναν περίπου δύο φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο 2019-2021 και πέντε φορές υψηλότερες από το σημείο αναφοράς της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε ο Brudermueller.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας πολύ ασφαλείς στην Ευρώπη γιατί είχαμε έναν ήπιο χειμώνα», είπε, προσθέτοντας ότι ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να επιδεινώσει γρήγορα τη δυσχερή κατάσταση της Ευρώπης.

Έρχονται περισσότερα κλεισίματα

Η BASF δεν σχεδιάζει να κλείσει περισσότερες από τις ευρωπαϊκές της εγκαταστάσεις στο εγγύς μέλλον, αν και οι ανταγωνιστές ήταν πιθανό να ακολουθήσουν τα βήματα της απόκρισής της στην κρίση πέρυσι, είπε ο Brudermueller.

Οι εταιρείες εξέταζαν εάν «έχει νόημα να παράγουν στην Ευρώπη».

Η BASF ξεκίνησε μέτρα μείωσης του κόστους τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό περιελάμβανε στόχο να απορρίψει 2.600 θέσεις εργασίας - λίγο περισσότερο από το 2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Άρχισε να κλείνει πολλά εργοστάσια στη μεγάλη του στο Ludwigshafen νωρίτερα φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης