Σύμφωνα με την έκθεση του ACER το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δηλαδή τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούσε τη Βορειοδυτική Ευρώπη
Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ACER, δηλαδή του Ευρωπαίου Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς η ξαφνική κατακόρυφη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα διασυνοριακής συμφόρησης των Διαχειριστών των δικτύων να εκτοξευτούν σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 55 εκατ. ευρώ το 2021.
Σύμφωνα με την έκθεση του ACER το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δηλαδή τα 2,8 δισ. ευρώ (σχεδόν το 90%) αφορούσε τη Βορειοδυτική Ευρώπη καθώς το ρωσικό αέριο αγωγού από τα ανατολικά αντικαταστάθηκε κυρίως με εισαγωγές LNG από τα δυτικά.
Αύξηση για τον ΔΕΣΦΑ
Στην ελληνική περίπτωση τα επιπλέον έσοδα του ΔΕΣΦΑ κυρίως από τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία αλλά και τις αυξημένες εισαγωγές LNG υπολογίζονται για το 2022 σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ φαίνεται ότι η τάση θα συνεχιστεί όπως προέκυψε και από τις πρόσφατες δημοπρασίες δυναμικότητας που διενήργησε ο ΔΕΣΦΑ όπου στο σημείο εισόδου της Νέας Μεσήμβριας, δεσμεύθηκε το 100% της διαθέσιμης δυναμικότητας και μάλιστα το premium έφτασε στο 104%, ενώ και στο Σιδηρόκαστρο δεσμεύτηκε το 98,5% της δυναμικότητας σε ότι αφορά τις εξαγωγές.
Έσοδα από δημοπρασίες
Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη και σύμφωνα με την έκθεση του ACER τα έσοδα συμφόρησης από δημοπρασίες το 2022 έφτασαν τα 969 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, κυρίως για την δυναμικότητα εισόδου και τα 908 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο, κυρίως για την δυναμικότητα εξόδου. Επίσης έφθασαν τα 666 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία, κυρίως για την δυναμικότητα εισόδου, και τα 441 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, κυρίως για την δυναμικότητα εξόδου.
Όπως επισημαίνει ο ACER οι Διαχειριστές των δικτύων κατέβαλαν «αξιέπαινες προσπάθειες» για την αντιμετώπιση των οξέων φυσικών σημείων συμφόρησης από το Βέλγιο στην Ολλανδία, το Βέλγιο στη Γερμανία και τη Γαλλία στη Γερμανία αυξάνοντας τη διαθέσιμη χωρητικότητα σε δύσκολες συνθήκες.
Πάντως ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής υπογραμμίζει ότι οι Διαχειριστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αποφάσεις τους για την ενίσχυση των υποδομών φυσικού αερίου καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ανενεργών επενδύσεων.
«Η αντιμετώπιση των οξέων σημείων συμφόρησης είναι ένα μέτρο που βοηθά την ΕΕ να χειριστεί τις αυστηρές συνθήκες της αγοράς φυσικού αερίου», σημειώνει ο ACER και συστήνει οι προσπάθειες των διαχειριστών του δικτύου να συντονιστούν ακόμη πιο στενά για την άρση τυχόν ρυθμιστικών φραγμών στη βελτιστοποίηση των νέων οδών τροφοδοσίας από τη Δύση προς την Ανατολή και να καταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη δυναμικότητα διαθέσιμη.
Επενδύσεις
Πάντως συστήνει επίσης οι Διαχειριστές του δικτύου και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν προσεκτικά εάν απαιτούνται επενδύσεις στο δίκτυο για την άμβλυνση των φυσικών σημείων συμφόρησης, δεδομένου ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο της ΕΕ να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να δημιουργήσει λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον ACER οι διαχειριστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα συμφόρησης για επενδύσεις στο δίκτυο που κρίνονται απαραίτητες.
Συνέστησε δε, στους Διαχειριστές του δικτύου και στον επίσημο φορέα της ΕΕ, ENTSO G, να προετοιμάσουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την τεχνική ικανότητα και να εργαστούν για τη βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τη χρήση του δικτύου, τη διαθεσιμότητα χωρητικότητας και τις κρατήσεις.
Παράλληλα ο ACER θα συνεργαστεί με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για να προτείνει ενημερώσεις στους τεχνικούς κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους μηχανισμούς κατανομής χωρητικότητας φυσικού αερίου, τις διαδικασίες διαχείρισης συμφόρησης και τη διαφάνεια του δικτύου για την προώθηση του καλύτερου συντονισμού και της διαθεσιμότητας πληροφοριών.
www.worldenergynews.gr