Ενέργεια

G20: Δεν συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων

G20: Δεν συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων
Διαφωνίες μεταξύ των μελών για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.
Η Γαλλία επιρρίπτει στην Ρωσία την ευθύνη για την απουσία συμφωνίας επί χρονοδιαγράμματος για την σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα) κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ομάδας των 20 (G20) που ολοκληρώθηκε χθες στην Γκόα της Ινδίας χωρίς την έκδοση ουσιαστικά κοινού ανακοινωθέντος.

Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου γίνεται απλώς λόγος για διαφωνίες μεταξύ των μελών για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων και δεν αναφέρεται ούτε καν ο άνθρακας, ο σημαντικότερος παράγοντας της Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος αναφέρεται πλέον χωριστά στις αποφάσεις της COP και της G7.

«Λυπάμαι πολύ που δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν με την ολοκλήρωση της συνόδου αυτής, κυρίως εξαιτίας της Ρωσίας», δήλωσε η Agnès Pannier-Runacher, υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας.
Η Γαλλία συμμετέχει, μαζί με την Γερμανία, σε συμμαχία δεκαοκτώ χωρών που ζητεί «ταχεία έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα» και «κορύφωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2025», κρίνοντας ότι «η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει».

Η γαλλίδα υπουργός θεωρεί ότι «η συνειδητοποίηση και η δραστηριοποίηση πρέπει να ενισχυθούν εν όψει της COP 28», την ώρα που οι θερμοκρασίες στον πλανήτη φθάνουν σε ύψη ρεκόρ, προκαλώντας κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές.
Ο άνθρακας αποτελεί μία από τις βασικές πηγές ενέργειας αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως η Ινδία, χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, και η Κίνα, δεύτερη σε μέγεθος οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης