Ενέργεια

Ενιαίο τιμολόγιο από τις ΕΔΑ - Ποιοί ωφελούνται, ποιοί χάνουν

Ενιαίο τιμολόγιο από τις ΕΔΑ - Ποιοί ωφελούνται, ποιοί χάνουν
Η συγχώνευση των τριών ΕΔΑ από την Italgas θα φέρει αναπροσαρμογές στα τιμολόγια χρήσης των δικτύων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο συγχώνευσης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, που δρομολόγησαν οι νέοι μέτοχοι της Italgas. H διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα προχωρήσει σε δύο φάσεις με την πρώτη να ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου και τη δεύτερη μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει προχωρήσει η ενοποίηση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των τριών εταιριών Διανομής και θα ακολουθήσει η ενοποίηση των δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων που είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία.

Η συγχώνευση των τριών ΕΔΑ θα φέρει αναπροσαρμογές στα τιμολόγια χρήσης των δικτύων καθώς η Italgas θα καθιερώσει ενιαίο τιμολόγιο. Αυτό θα φέρει μειώσεις για τους καταναλωτές των γεωγραφικών περιφερειών της ΔΕΔΑ , τα τιμολόγια της οποίας είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τις δύο άλλες ΕΔΑ και ουσιαστικά θα επιδοτηθούν από τους καταναλωτές των ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής.

Ένα αντίστοιχο δηλαδή μοντέλο που εφαρμόζεται στον ηλεκτρισμό με τα τιμολόγια των νησιών τα οποία επιδοτούνται από το σύνολο των καταναλωτών μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ. Οι μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι οι καταναλωτές της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που έχουν σήμερα τις χαμηλότερες χρεώσεις λόγω των μεγάλων καταναλώσεων και σε μικρότερο βαθμό οι καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής.

Στην ΔΕΔΑ η ανάπτυξη

Η ΔΕΔΑ σύμφωνα με τα επενδυτικά πλάνα της Italgas εμφανίζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρίας, περιλαμβάνει 29 πρόσθετους δήμους μέχρι το 2029, νούμερο που συνιστά αύξηση της τάξης του 138%. Από 22 Δήμους το 2022 το δίκτυο θα φτάσει σε 50 Δήμους το 2029.

Στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στόχος είναι η επέκτασή του σε δύο νέους Δήμους, φτάνοντας τους 39 το 2029 . Αντίστοιχα στο δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής στόχος είναι να επεκταθεί σε 6 νέους Δήμους μέχρι το 2029 και να αναπτυχθούν 7 νέες εγκαταστάσεις LNG .

Συνολικότερα το στρατηγικό σχέδιο της Italgas για την Ελλάδα προβλέπει ανάπτυξη της περιουσιακής της βάσης από τα 700 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,2 δις. ευρώ το 2029 με ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,3%. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από 7.941 χλμ. στο τέλος του 2022 σε περίπου 11.000 χλμ. στο τέλος του 2029 (αύξηση 47%), επενδύοντας περί τα 900 εκατ. ευρώ.

Italgas: Υψηλό WACC στο 8,57%


Η Italgas, όπως είναι γνωστό, με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων (ΡΑΕΑΥ) γνωστοποίησε πως η απόδοση (WACC) επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης για το έτος 2023 για τις ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ (Διαχειριστές Δικτύων Διανομής της Italgas στην Ελλάδα), καθορίστηκε στο 8,57% (από 7,03% το 2022). Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 260 του νόμου 5037/2023

Το πλήρες έγγραφο είναι διαθέσιμο από τη ΡΑΕΑΥ στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://www.rae.gr/apofaseis_/67961/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης