Ενέργεια

Reuters: BP και Socar (Αζερμπαϊτζάν) έκαναν προσφορά για ισραηλινό Υπεράκτιο φ.α.

Reuters: BP και Socar (Αζερμπαϊτζάν) έκαναν προσφορά για ισραηλινό Υπεράκτιο φ.α.
Η BP και η Socar υπέβαλαν από κοινού προσφορά μαζί με την ισραηλινή NewMed Energy για δύο υπεράκτια τετράγωνα στον τέταρτο γύρο αδειοδότησης που έκλεισε την Κυριακή 16/7, σύμφωνα με τέσσερις εταιρείες και πηγές του κλάδου
Η BP και η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ισραηλινό γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου, προσθέτοντας στο αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφεραν πηγές στο Reuters αποκλειστικά.

Η BP και η Socar υπέβαλαν από κοινού προσφορά μαζί με την ισραηλινή NewMed Energy για δύο υπεράκτια οικόπεδα στον τέταρτο γύρο αδειοδότησης που έκλεισε την Κυριακή 16/7, σύμφωνα με τέσσερις εταιρείες και πηγές του κλάδου.

Είσοδος σε νέα πλούσια εδάφη

Έρχεται τέσσερις μήνες αφότου η BP και ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας του Άμπου Ντάμπι Adnoc προσφέρθηκαν να αποκτήσουν από κοινού το 50% της NewMed για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να μπουν στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα του Ισραήλ.

Η πλούσια σε φυσικό αέριο υπεράκτια λεκάνη που καλύπτει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και τον Λίβανο έχει προσελκύσει μερικές από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει προμήθειες για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η NewMed είναι ο μεγαλύτερος ενδιαφερόμενος στο γιγάντιο υπεράκτιο κοίτασμα Leviathan που διαχειρίζεται η Chevron, η οποία παράγει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που προμηθεύονται το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η κοινή προσφορά που υπέβαλαν οι NewMed, BP και Socar αφορούσε οικόπεδα κοντά στα κοιτάσματα Leviathan και Tamar, ανέφεραν οι πηγές.

Σε μια κανονιστική κατάθεση, η NewMed επιβεβαίωσε ότι είχε υποβάλει προσφορά ως μέρος μιας κοινοπραξίας με "διεθνείς εταιρείες".
Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα ονόματα.

Την Κυριακή ανέφερε σε δήλωσή της ότι τέσσερις κοινοπραξίες που αποτελούνταν από εννέα διαφορετικές εταιρείες είχαν υποβάλει έξι προσφορές στη δημοπρασία.
Από τις εννέα εταιρείες, οι πέντε δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στο λεκανοπέδιο.

Οι νικητές της δημοπρασίας πρόκειται να ανακοινωθούν το τέταρτο τρίμηνο.

Η εξερεύνηση πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής που περιλαμβάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις πηγαδιών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Αν και υπάρχει μικρή προσδοκία για την ανακάλυψη νέων τεράστιων αποθεμάτων παρόμοια με το Leviathan ή το Tamar, η ανακάλυψη μικρότερων πόρων θα ήταν ζωτικής σημασίας για την επέκταση του μεγέθους και της μακροζωίας των υπαρχόντων κοιτασμάτων, ανέφεραν οι πηγές.

Άλλες εταιρείες υπέβαλαν επίσης προσφορές στους γύρους αδειοδότησης.

Η Energean, που εκμεταλλεύεται το υπεράκτιο κοίτασμα Karish στο Ισραήλ, υπέβαλε προσφορά για τεμάχια στη Ζώνη Ι, σύμφωνα με τις πηγές.
Η Ratio Energies, η οποία κατέχει μερίδιο 15% στο πεδίο Leviathan, υπέβαλε επίσης προσφορά για μπλοκ στη Ζώνη G, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Ratio επιβεβαίωσε ότι είχε υποβάλει προσφορά ως μέρος κοινοπραξίας σε ρυθμιστική κατάθεση.
Eκπρόσωποι των ΒΡ, Ratio και Energean αρνήθηκαν να σχολιάσει τις λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης