Σε υψηλό τριών μηνών
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent ενισχύονταν κατά 0,2 στα 80,25 δολάρια το βαρέλι στις 19:40 ώρα Ελλάδας. Το υψηλό της συνεδρίασης ήταν 81,35 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Απριλίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδιζαν 0,07% στα 75,80 δολάρια. Το υψηλό της συνεδρίασης ήταν 76,90 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 28 Απριλίου.
Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέτρια τον Ιούνιο και κατέγραψαν τη μικρότερη ετήσια άνοδο σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί.
«Είχαμε πολύ χαμηλά νούμερα πληθωρισμού σήμερα και αυτό ήταν ένας αντίθετος άνεμος λόγω του φόβου ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια», ο Phil Flynn, αναλυτής στην Price Futures Group.
Οι αγορές αναμένουν μόνο μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Περικοπές
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε δύο εβδομάδες, κυρίως ως απάντηση στις περικοπές της προσφοράς από τους κορυφαίους παραγωγούς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.
Η δομή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent δείχνει ότι η αγορά σφίγγεται και ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επιτύχει στην αποστολή του να στηρίξει την αγορά.
Το ασφάλιστρο ενός συμβολαίου προμηνιαίου Brent έως εξάμηνης σύμβασης Φεβρουαρίου 2024 αυξήθηκε στα 2,64 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη. Στα τέλη Ιουνίου, το συμβόλαιο του πρώτου μήνα ήταν σε έκπτωση σε σχέση με το συμβόλαιο έξι μηνών.
Στις τελευταίες πληροφορίες για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σε υψηλό επίπεδο φέτος, αλλά οι ευρύτεροι οικονομικοί άνεμοι και οι αυξήσεις των επιτοκίων σήμαιναν ότι η αύξηση θα ήταν ελαφρώς μικρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Έκθεση του ΟΠΕΚ που δημοσιεύθηκε επίσης την Πέμπτη διατήρησε μια αισιόδοξη προοπτική για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παρά τους αντίξοους ανέμους της οικονομίας. Αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξή της για το 2023 και προέβλεψε μόνο μια μικρή επιβράδυνση το 2024, με την Κίνα και την Ινδία να αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν την επέκταση στη χρήση καυσίμων.
Στην Κίνα, ωστόσο, η δυναμική της ανάκαμψης μετά την πανδημία επιβραδύνθηκε, με τις εξαγωγές να συρρικνώνονται τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το Γραφείο Τελωνείων της χώρας.
www.worldenergynews.gr