Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο σε υψηλό 10 εβδομάδων λόγω δολαρίου

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο σε υψηλό 10 εβδομάδων λόγω δολαρίου

Στα 79 δολ. κινείται το brent, στα 74 dol. το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περίπου 2% σε υψηλό 10 εβδομάδων την Τρίτη, ενισχυμένες από την πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις περικοπές της προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 1,9%, στα 79,20 δολ. το βαρέλι στις 19:40 π.μ. ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 2,2%, στα 74,60 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν σε καλό δρόμο για το υψηλότερο κλείσιμό τους από την 1η Μαΐου, με το Brent να βρίσκεται σε τεχνικά υπεραγορασμένο έδαφος για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες.

Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, αφού οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα πλησίαζε στο τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει το αργό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων
Οι αγορές περίμεναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη για στοιχεία σχετικά με την προοπτική των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επικαλούμενος την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνδυασμό με τις πρόσφατα ανακοινωθείσες περικοπές προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων εξαγωγέων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Ο ΔΟΕ θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις αυτή την εβδομάδα.

Ο κορυφαίος αγοραστής πετρελαίου η Κίνα ζήτησε και πάλι λιγότερη προμήθεια από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, τη Saudi Aramco ανέφεραν αρκετές πηγές στο Reuters.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) είπε σε διάσκεψη πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 23% μέχρι το τέλος του 2045.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) επρόκειτο να δημοσιεύσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ενέργειας την Τρίτη. Η
Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν περίπου 0,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού στα αποθέματα κατά την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουλίου.

Αυτή θα ήταν η πρώτη δημιουργία αποθεμάτων αργού σε τέσσερις εβδομάδες και συγκρίνεται με αύξηση 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μέση μείωση κατά 6,9 εκατομμύρια βαρέλια για πέντε χρόνια (2018-2022).

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης