Ενέργεια

Διασυνδέσεις, EPCI και νέα ΑΔΙ στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των ΥΠΕΝ - Σκυλακάκης και Σδούκου εκπροσωπούν την Ελλάδα

Διασυνδέσεις, EPCI και νέα ΑΔΙ στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των ΥΠΕΝ - Σκυλακάκης και Σδούκου εκπροσωπούν την Ελλάδα
Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται έτσι, ώστε να εξασφαλίσει σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές
Σχετικά Άρθρα

Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προώθηση του «πράσινου» υδρογόνου. Αυτά θα είναι τα κύρια ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο πλαίσιο του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ με επίκεντρο τις προκλήσεις για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ψηφιοποιημένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, εξετάζοντας παράλληλα τις διασυνδέσεις, τη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης και την αποθήκευση ενέργειας.

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο τριήμερο (10-12 Ιουλίου 2023) θα παραστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται έτσι, ώστε να εξασφαλίσει σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές ενώ θα ενισχύσει τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  και θα παράσχει αποτελεσματικά «εργαλεία» για την ασφάλεια και ευστάθεια του συστήματος. Σοβαρά υπόψη θα ληφθούν η τεχνολογική ανάπτυξη και η επίδραση της μεταρρύθμισης στον παραγωγικό ιστό της ΕΕ, ευνοώντας τη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων τεχνολογιών και ενισχύοντας τις αναδυόμενες, όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας. Άλλωστε, είναι αποφασισμένο ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες πρέπει θα μειωθεί.


Διασυνδέσεις, EPCI και νέα ΑΔΙ

Τους υπουργούς την Τετάρτη θα απασχολήσει και η ανάπτυξη των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα πιέσουν για την έγκριση του έκτου καταλόγου Ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Energy Projects of Common Interest). Θα αναληφθούν επίσης οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της ΕΕ για το χειμώνα 2023-2024. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 19 Ιουνίου, δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς είχαν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμβιβασμού, όπως η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός μηχανισμού προστασίας των καταναλωτών έναντι τυχόν υψηλών τιμών σε περίπτωση νέας ενεργειακής κρίσης και η αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου εφόσον ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν.

Επίσης, στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι νομοθετικές προτάσεις για την ενέργεια που περιέχονται στη δέσμη Fit for 55 σχετικά με την προώθηση των έργων ΑΠΕ, την ενεργειακή απόδοση και τη θέσπιση ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς για το υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια. Στόχος η υλοποίηση της νομικής υποχρέωσης για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών της ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030


Απανθρακοποίηση

Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο θα απασχολήσει ακόμη η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών και των συμπληρωματικών πράξεων για μια βιομηχανία μηδενικών εκπομπών (Net-Zero Industry) που θα διαμορφώσουν το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του βιώσιμου και αποτελεσματικού εφοδιασμού των πρώτων υλών, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να παραμείνει κυρίαρχη. Για να επιταχυνθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει και να διαφοροποιήσει σημαντικά τον εφοδιασμό της σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες, να ενισχύσει την κυκλικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.

Το Συμβούλιο στις 30 Ιουνίου είχε καθορίσει τη θέση του («διαπραγματευτική εντολή») για τον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Ο κανονισμός αυτός αξιοποιεί τα δυνατά σημεία τόσο της ενιαίας αγοράς όσο και των εταιρικών σχέσεων με σκοπό τη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες επί του παρόντος βασίζονται σε εισαγωγές από ολιγάριθμες τρίτες χώρες.

Τέλος, θα συζητηθεί η πρόθεση της ισπανικής προεδρίας να προωθήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου ώστε να επιταχύνει στη δημιουργία μιας αγοράς για αυτόν τον σημαντικό ενεργειακό φορέα, διασφαλίζοντας επενδύσεις και ευκαιρίες για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης