Σχεδόν το ένα τρίτο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Ιούνιο αφορούσε τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις δηλαδή τα τέλη χρήσης του δικτύου και του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), τα ΥΚΩ το ΕΤΜΕΑΡ και τους φόρους. Χρεώσεις που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ανεξαρτήτως προμηθευτή, δεν υπόκεινται σε ανταγωνισμό και βαίνουν αυξανόμενες, καθώς αυξάνονται οι ρυθμιζόμενες αμοιβές των διαχειριστών.
Έτσι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ήταν περίπου 3% συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης που δίνεται από το κράτος.
Αυτό προκύπτει από την μηνιαία ανάλυση της ΗΕΡΙ που παρακολουθεί την εξέλιξη των τελικών τιμών, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών χρήσης δικτύων, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, για τα νοικοκυριά, σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στην Αθήνα, - και σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι τιμές είναι ενιαίες σε όλη τη χώρα- τον Ιούνιο η μέση τελική τιμή για τον καταναλωτή ήταν 25,71 σεντς/Kwh, εκ των οποίων το μέσο κόστος ενέργειας ήταν 16,97 ευρώ/MWh.
H τελική τιμή καταναλωτή στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ, όπου η μέση συνολική τιμή διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 25,82 σεντς/KWh εκ των οποίων το κόστος δικτύων ήταν 5,92 σεντς/KWh.
Περιορισμένη η κατανάλωση
Πτώση καταγράφηκε τον Ιούνιο και στην τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς όμως αυτό να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για τα νοικοκυριά, αφού η κατανάλωση λόγω θέρους είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη συνεχή αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου TTF, όλους τους προηγούμενους μήνες, ο δείκτης της ΗΕΡΙ για την τιμή του φυσικού αερίου λιανικής διαμορφώνεται πλέον στις 200 μονάδες, έναντι 351 μονάδων που είχε φθάσει στην αιχμή του ενεργειακής κρίσης, τον Οκτώβριο του 2022.
Παρά την πτώση ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την προ της ενεργειακής κρίσης περίοδο. Χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο του 2021 βρισκόταν στις 87 μονάδες και τον Νοέμβριο του 2018 στις 103 μονάδες, πράγμα που δείχνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα, με τη τιμή TTF στα 33-35 ευρώ/MWh, το αέριο παραμένει ακριβό.
Σύμφωνα με το HEPI η μείωση της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποχώρησης της τιμής του ρεύματος στις εθνικές αγορές χονδρικής. Η ΗΕΡΙ αποδίδει την πτώση αυτή σε ένα συνδυασμό παραγόντων, πέραν της αποκλιμάκωσης της τιμής του αερίου και κυρίως, στη μειωμένη κατανάλωση, στις ήπιες καιρικές συνθήκες και την αύξηση της προσφοράς, ιδίως της ενέργειας που προέρχεται από τις ΑΠΕ.
Τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, έχουν συμβάλει επίσης στη συγκράτηση των τιμών. Η ΕΕ πάντως έχει δηλώσει ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν απαιτεί την παράταση των μέτρων στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό η παρακολούθηση της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής και της στρατηγικής τιμολόγησης που θα ακολουθήσει κάθε χώρα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας των τιμών λιανικής στο ρεύμα, επισημαίνει η ΗΕΡΙ.
www.worldenergynews.gr