Διεθνή

Economist: Γιατί ο Λουκασένκο είναι ο μεγάλος νικητής της ανταρσίας Πριγκόζιν

Economist: Γιατί ο Λουκασένκο είναι ο μεγάλος νικητής της ανταρσίας Πριγκόζιν
Το τι θα ακολουθήσει, όμως, την αποτροπή της εισβολής στη Μόσχα είναι ιδιαιτέρως ασαφές

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάνταρ Λουκασένκο ήταν πάντα αγαπητός στη Ρωσία, που τον στήριξε στα δύσκολα, όταν οι πολίτες στη Λευκορωσία ξεσηκώθηκαν εναντίον του. Τώρα όμως χαρακτηρίζεται «ήρωας της Ρωσίας», κατά τον σχολιαστή, Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, ως σωτήρας της Μόσχας από μια… εισβολή των δυνάμεων της Wagner το περασμένο Σάββατο.

Ο Λουκασένκο είναι επομένως, μαζί με την Ουκρανία, ο μεγαλύτερος νικητής της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Economist. Τα λευκορωσικά ΜΜΕ –κρατικά ελεγχόμενα βεβαίως– δεν διστάζουν να τον παραλληλίσουν με τον θριαμβευτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατάρχη Ζουκόφ.

Μπορεί ως τώρα να ήταν ο βοηθός του Βλαντιμίρ Πούτιν στις επιχειρήσεις του Ρώσου προέδρου στη γειτονική Ουκρανία, με τμήμα των ρωσικών δυνάμεων εισβολής να εκκινεί τον Φεβρουάριο του 2022 από τα λευκορωσικά εδάφη, όμως τώρα ο ρόλος του στην περιοχή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και το κύρος του κέρδισε πόντους.

Ο Λευκορώσος ηγεμόνας, που σε λίγο καιρό θα κλείσει τρεις δεκαετίες στην ηγεσία του Μινσκ, διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά την αποτροπή μιας πολιορκίας της Μόσχας το Σάββατο από τους χιλιάδες μαχητές που έστειλε ο Πριγκόζιν και σταμάτησαν περί τα 250 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο ιδρυτής της Wagner έλαβε… άσυλο στη Λευκορωσία ενώ τα στρατεύματα της μισθοφορικής εταιρείας του έκαναν αναστροφή.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης