Οι υδρογονάνθρακες θα αποτελούν σημαντικό μέρος του ενεργειακού μείγματος της Ασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim και στελέχη της βιομηχανίας τη Δευτέρα 26/6, καθώς η οικονομική προσιτότητα και η ενεργειακή ασφάλεια παραμένουν βασικές ανησυχίες για την περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.
Η επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών δεν θα πρέπει να γίνει "εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης ή το αντίστροφο", δήλωσε ο Anwar στην εναρκτήρια διάσκεψη Energy Asia, που διοργανώθηκε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας Petronas.
Εκμετάλλευση ευκαιριών
«Αντίθετα, η Ασία πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για περαιτέρω διάλογο και ενέργειες σχετικά με το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε υπεύθυνα για να επιτρέψουμε σε κάθε χώρα (σε) το δικαίωμά της στην ανάπτυξη και τις φιλοδοξίες για μείωση του άνθρακα», είπε.
Η Ασία καταγράφει από τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και οι χώρες έχουν αναλάβει διάφορες δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ενώ απαιτούν επίσης επαρκή οικονομική υποστήριξη από τις ανεπτυγμένες εκπομπές.
Ο Anwar είπε ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα για τη Μαλαισία, η οποία συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045 και θα αντιπροσωπεύει το 29% του ενεργειακού εφοδιασμού καθώς η παγκόσμια οικονομία διπλασιάζεται, με τον πληθυσμό να φτάνει τα 9,5 δισεκατομμύρια, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Khaitham al Gais.
Το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 30,9% της παγκόσμιας ενέργειας το 2021.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε στην εκδήλωση ότι μια πλήρης ενεργειακή μετάβαση για την παγκόσμια οικονομία των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις ένα τέταρτο του αιώνα είναι μια «φανταχτερή» ιδέα, καθώς η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών δεν ανταποκρίθηκε στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.
Το ενεργειακό ισοδύναμο κόστος του πράσινου υδρογόνου κυμαίνεται από 200 έως 400 δολάρια ανά βαρέλι έναντι της τρέχουσας τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι, είπε καθώς προειδοποίησε να μην τεθούν όλα τα «αυγά μετάβασης στο νέο ενεργειακό καλάθι».
Ο Nasser προέτρεψε την αποδοχή στην Ασία ενός «μοντέλου μετάβασης πολλαπλών ταχυτήτων» και οικονομική υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Για να επιτύχει τους στόχους της μετάβασης, η κυβέρνηση της Μαλαισίας θα δρομολογήσει δύο οδικούς χάρτες το δεύτερο εξάμηνο του έτους που θα περιγράφουν λεπτομερώς τις δυνατότητες της χώρας για την ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης καυσίμου υδρογόνου και άνθρακα, είπε ο Anwar.
Οι επιστήμονες λένε ότι ενώ η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι το κλειδί, η μείωση των εκπομπών παραμένει ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί η θέρμανση του κόσμου περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου (34,7 °F) κατά την προβιομηχανική εποχή.
Η Μαλαισία δεσμεύεται επίσης να συμμετάσχει σε μια παγκόσμια δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 2020, πρόσθεσε ο Anwar.
www.worldenergynews.gr