Το έργο του Euroasia Interconnector προϋπολογισμού 2,4 δις εντάχθηκε στα έργα PCI που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ
Με σταθερό βηματισμό προχωρά η ωρίμανση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, η οποία αποτελεί τμήμα του «Εuroasia Ιnterconnector» που θα συνδέσει ηλεκτρικά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το ελληνικό τμήμα του έργου (898 χιλιομέτρων), ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής.
Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με υποβρύχια καλώδια των 500kV με την περιοχή της Κορακιάς του Ηρακλείου Κρήτης που και σημείο προσαιγιάλωσης τους. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν και υπόγεια καλώδια μήκους 10,2 χιλιομέτρων, τα οποία θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια από την Κορακιά, ακολουθώντας τη διαδρομή του υπάρχοντος οδικού δικτύου, έως τη Δαμάστα όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός μετατροπής της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, έργο το οποίο υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». Επίσης θα κατασκευαστούν και έργα διασύνδεσης με τον Σταθμό Μετατροπής καθώς και με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης.
Η διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης αποτελεί υποέργο του μεγάλου καλωδίου που θα ενώσει τα συστήματα μεταφοράς ρεύματος Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ με συνδέσμους συνεχούς ρεύματος και περιλαμβάνει δύο τμήματα: τη διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου και τη διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.
Εuroasia Ιnterconnector
Το έργο του Euroasia Interconnector προϋπολογισμού 2,4 δις εντάχθηκε στα έργα PCI που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Πρόκειται για τα Projects of Common Interest.
Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης του project Εuroasia Ιnterconnector το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου- Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων, με ισχύ 1.000 MW (αρχικά, με προοπτική να διπλασιαστεί), είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,4 δις ευρώ και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2027.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ-Αριάδνη Interconnection και Εuroasia Ιnterconnector για την εξειδίκευση τεχνικών λεπτομερειών για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του έργου της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης που βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης με το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου- Ισραήλ που θα υλοποιήσει ο Euroasia Interconnector. Πριν από έναν χρόνο είχε πραγματοποιηθεί και τεχνική σύνοδος στην Κύπρο που διοργάνωσε ο φορέας υλοποίησης του έργου, παρουσία των Διαχειριστών Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), Κύπρου (ΔΜΣΚ), Ισραήλ (NOGA) και τεχνικών συμβούλων στην οποία συζητήθηκαν θέματα σχεδιασμού του έργου και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών σχεδιασμού του πολυτερματικού συνδέσμου.
Το τμήμα του έργου Κύπρου – Ελλάδας (Κρήτη) έχει λάβει χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου και 657 εκατ. ευρώ από τον CEF. Οι απαραίτητες μελέτες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2024.
Για την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των καλωδιακών συστημάτων του έργου είχε υπογραφεί στα τέλη του 2022 συμφωνία με τη Nexans Norway.
Το μεγάλο project της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, είναι Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013. Με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται πλέον για το 2027.
www.worldenergynews.gr