Ενέργεια

ΕΣΠΕΝ: Σήμα κινδύνου για τον ανταγωνισμό στην λιανική ηλεκτρισμού - Επιστολή στη ΡΑΑΕΥ

ΕΣΠΕΝ: Σήμα κινδύνου για τον ανταγωνισμό στην λιανική ηλεκτρισμού - Επιστολή στη ΡΑΑΕΥ

Ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προβλέψεις για την ενημέρωση των καταναλωτών στην περίπτωση τροποποίησης όρων της Σύμβασης Προμήθειας

 

Κίνδυνο για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαπιστώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), σε συγκεκριμένες προβλέψεις του σχεδίου της ΡΑΑΕΥ για τη λειτουργία της αγοράς μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν εκτιμάται ότι θα λήξει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.


Ο ΕΣΠΕΝ έδωσε χθες στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης. Παρά το γεγονός ότι κατά αρχήν δηλώνει πως θεωρεί θετική την πρωτοβουλία της Αρχής τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όσο και για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς θεωρεί ότι συγκεκριμένες προβλέψεις ενδέχεται να αξιοποιηθούν προς όφελος του δεσπόζοντος «παίκτη» στην λιανική αγορά ρεύματος.

Τιμολόγια

Οι επιφυλάξεις του ΕΣΠΕΝ εντοπίζονται κυρίως στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα. Θεωρεί ότι σε αυτού του είδους τα τιμολόγια η ΔΕΗ λόγω της δυνατότητας της να διαχειρίζεται και να εσωτερικοποιεί (internalize) τα κόστη και τους κινδύνους έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός ελέγχου της κοστοστρέφειας των τιμολογίων ώστε να μην παραβιάζονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού.

Επίσης ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προβλέψεις για την ενημέρωση των καταναλωτών στην περίπτωση τροποποίησης όρων της Σύμβασης Προμήθειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποχρεώσεις τω προμηθευτών δεν θα είναι υπερβολικά τόσο για τους συμμετέχοντες στην αγορά, όσο και για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα:

  • Αναφορικά με την υπαγωγή Πελάτη σε τροποποιημένους όρους προγράμματος ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση ατομικής ενημέρωσης με επιστολή, καθώς υπάρχουν πλέον εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης.
  • Αναφορικά με τη μετάπτωση Πελάτη σε καινούργιο/ διαφορετικό πρόγραμμα τιμολόγησης, ο ΕΣΠΕΝ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η υποχρέωση που τίθεται όσον αφορά στη σύναψη νέας Σύμβασης Προμήθειας, καθώς η μεταβολή του τιμολόγιου δεν συνιστά λύση της υφιστάμενης Σύμβασης. Υποστηρίζει δε ότι η υποχρέωση εκ νέου υπογραφής Σύμβασης Προμήθειας -εκτός από το τεράστιο διαχειριστικό κόστος - μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί από τον καταναλωτή και ως μέσο αμφισβήτησης των υποχρεώσεων εξόφλησης των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων, εντείνοντας τα δυσμενή αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η απουσία διατάξεων αντιμετώπισης του «ενεργειακού τουρισμού».

Ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των προβλέψεων απαιτεί τη σχεδόν ταυτόχρονη αποστολή εκατομμυρίων επιστολών ή/και συμβάσεων, με συνεπακόλουθο διαχειριστικό κόστος και αβέβαιη αποτελεσματικότητα ως προς την ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών μέσω της εν λόγω διαδικασίας.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη δημιουργίας ασφάλειας δικαίου και υπενθυμίζει την πάγια θέση του περί ανάγκης αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας ώστε οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών να επανακαθοριστούν με σαφήνεια και κατά τρόπο που θα εναρμονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς όφελος των καταναλωτών.

Τέλος σημειώνει και πάλι την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθ. 42 ΚΠΗΕ, για την ολοκλήρωση του πλαισίου αλλαγής Προμηθευτή και την ευθυγράμμιση του με την Απόφαση 1888/2020 του ΣτΕ, ώστε να ανασχεθεί τόσο η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξαιτίας του «ενεργειακού τουρισμού» όσο και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους προμήθειας που αυτός συνεπάγεται για το σύνολο των καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης