Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν βρίσκεται στα 3 εκατομμύρια bpd - Οι εξαγωγές αργού ξεπερνούν το 1,5 εκατ. bpd τον Μάιο
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης έχουν περιοριστεί από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 αποχώρησε από μια πυρηνική συμφωνία του 2015 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και των σχετικών εσόδων στην κυβέρνηση του Ιράν.
Ακόμα κι έτσι, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά τη θητεία του διαδόχου του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ιρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με το Ιράν για να σκιαγραφήσουν τα βήματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι εξαγωγές ιρανικού αργού ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάιο, τον υψηλότερο μηνιαίο ρυθμό από το 2018, σύμφωνα με την Kpler, έναν πάροχο δεδομένων ροών. Ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια bpd το 2018, πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.
Το Ιράν δήλωσε τον Μάιο ότι αύξησε την παραγωγή του αργού σε πάνω από 3 εκατομμύρια bpd. Αυτό είναι περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς και θα είναι το υψηλότερο από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Πηγή εξοικειωμένη με το θέμα είπε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η παραγωγή ήταν ακόμα σε αυτό το επίπεδο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αυτή την εβδομάδα έθεσε την παραγωγή του Ιράν τον Μάιο στα 2,87 εκατομμύρια bpd, κοντά στα επίσημα στοιχεία του Ιράν.
Η άνοδος από το Ιράν έρχεται καθώς ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, μειώνει την παραγωγή για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου, όπου οι προσδοκίες ότι η οικονομική αδυναμία θα μειώσει τη ζήτηση έχουν πιέσει τις τιμές.
Άλλοι αναλυτές λένε ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές του Ιράν έχουν αυξηθεί. Η SVB International, σύμβουλος, εκτιμά ότι η παραγωγή αργού έφτασε τα 3,04 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, από 2,66 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο. Οι εξαγωγές αργού και συμπυκνώματος ήταν 1,93 εκατομμύρια bpd τον Μάιο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν, ενώ οι όγκοι κατευθύνονται επίσης στη Συρία και τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με αναλυτές και στοιχεία ναυτιλίας.
www.worldenergynews.gr