Ενέργεια

Ανοδικά και πάλι στα 92,7 ευρώ τα προθεσμιακά των EUA (ρύποι) - Μειώνονται οι short θέσεις

Ανοδικά και πάλι στα 92,7 ευρώ τα προθεσμιακά των EUA (ρύποι) - Μειώνονται οι short θέσεις
Οι καθαρές short θέσεις των επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκαν κατά 5,3 εκατ. τόνους σε 20,1 εκατ. τόνους την εβδομάδα έως τις 9 Ιουνίου
Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα κέρδισαν περισσότερα από 2 ευρώ την Τετάρτη 14/6 σε ένα short covering καθώς τα στοιχεία των συναλλαγών έδειξαν ότι οι κερδοσκόποι περιόρισαν σχετικά τις καθαρές τους θέσεις short σύμφωνα με την Montel.
Το συμβόλαιο EUA της 23ης Δεκεμβρίου άγγιξε τα 92,70 ευρώ/τόνο, αυξημένο κατά 2,72 ευρώ, διατηρούμενο στα αυτά επίπεδα σήμερα 15/6.
Οι καθαρές short θέσεις των επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκαν κατά 5,3 εκατ. τόνους σε 20,1 εκατ. τόνους την εβδομάδα έως τις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του χρηματιστηρίου Commitment of Traders.

Αυτό αντιπροσώπευε μια μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ήταν στον υψηλότερο όγκο αρνητικών στοιχημάτων στην αγορά από το 2018.
Οι traders απέδωσαν την άνοδο της τιμής σε ένα σύντομο και ένας σημείωσε ότι οι EUA «ανέβαιναν επιθετικά».

Στη συμπίεση συνέβαλε επίσης η λήξη των επιλογών Ιουνίου που λήγει την ερχόμενη Τετάρτη, με σημαντικές θέσεις ανοικτού ενδιαφέροντος στα 90 ευρώ/τόνο, προστέθηκε άλλος.
«Τα shorts 90 ευρώ/τόνο είναι πιθανώς αυτά που πανικοβάλλονται από χθες», είπε.

«Παραμένει ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι ώθησης/τοποθέτησης της αγοράς, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες εβδομάδες».
Οι τιμές EUA αυξήθηκαν κατά 7,74 ευρώ κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας για να διαμορφωθούν στα 86,79 ευρώ/τόνο την Παρασκευή.

Δυνατότητα ενοποίησης

«Έχουν ενεργοποιηθεί πολλές στάσεις εδώ και η άνοδος ήταν εντυπωσιακή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ίσως χρειαστεί να ενοποιηθούμε και να υποχωρήσουμε σύντομα προς τα 90 ευρώ/τόνο», είπε ο πρώτος trader.

«Οι τιμές πιθανότατα δεν θα αυξηθούν πολύ περισσότερο και έχουν ξεπεράσει ένα βασικό επίπεδο αντίστασης στα 91,25 ευρώ/τόνο, τόνισε, προσθέτοντας, «Νομίζω ότι είμαστε κοντά στην κορυφή», με δεύτερο trader να συμφωνεί: «Θα έλεγα ότι το μεγάλο μέρος του short covering έχει ολοκληρωθεί, είμαστε 18% πάνω από το χαμηλό».

«Με ό,τι συνέβη από την περασμένη Παρασκευή και την άνοδο των τιμών...θα περίμενα ότι τα κεφάλαια έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στις short θέσεις», πρόσθεσε.

Οι υψηλότερες καθαρές short θέσεις αυτής της κατηγορίας των συμμετεχόντων στην αγορά από το 2018 μπορεί να προκαλέσουν την κίνηση ενός ενδεχομένου short squeeze εάν τα επενδυτικά κεφάλαια χρειαστεί να ρευστοποιήσουν μη κερδοφόρα στοιχήματα.

Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι θα μπορούσε να εξασθενίσει γρήγορα εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά έβλεπαν τα αρνητικά στοιχήματα να μειώνονται, δεδομένων των αδύναμων βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών μεγεθών, είπε ο Lewis Unstead της Icis στην Montel την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνολικές θέσεις short μειώθηκαν κατά 4,2 εκατ. τόνους σε 40,1 εκατ. τόνους, ενώ οι συνολικές θέσεις long αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. τόνους στους 20,1 εκατ. τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης