Πριν από μερικές ημέρες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προκάλεσε αίσθηση καθώς μια αποστροφή του λόγου του ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία αλλαγής έδρας της διεθνοποιημένης πλέον εταιρίας που ηγείται, Mytilineos Εnergy & Μetals. Μιλώντας στην "Κ"¨ σημειώνει ωστόσο ότι το ζήτημα της αλλαγής έδρας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία. ¨Είναι άλλες οι προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή . Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρίας. Προτεραιότητα είναι η δουλειά μας¨ τονίζει, δηλώνοντας πάντως ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει το θόρυβο που προκλήθηκε αφού , όπως σημειώνει «άλλες πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρίες έχουν αλλάξει έδρα διατηρώντας εδώ την παραγωγή τους».
Οι τελευταίες κινήσεις της Μυτιληναίος έρχονται να επιβεβαιώσουν τα περί «προτεραιοτήτων» της εταιρίας και να δώσουν ένα πολύ σαφή στίγμα της στρατηγικής της στόχευσης. Η εξαγορά των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW έναντι 1,1 δις. ευρώ στον Καναδά , ανέδειξε εμφατικά τον σαφή διεθνή προσανατολισμό της Mytilineos, που ξεδιπλώνεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια με την παρουσία της σε 30 χώρες του κόσμου. Με την εξαγορά της Unison, λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέδειξε τον έτερο σαφή στρατηγικό στόχο, της μετεξέλιξής της σε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο πάροχο και παράλληλα τα γρήγορα αντανακλαστικά της στην αφομοίωση των αλλαγών που συντελούνται σε πιο ώριμες ενεργειακές αγορές και το χαρακτηριστικό της να εισάγει νεωτερισμούς στην ελληνική αγορά.
Οι δύο κινήσεις αποτελούν συνέχεια του δομικού μετασχηματισμού στον οποίο προχώρησε η Mytilineos λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 οριοθετώντας ευδιάκριτα τις βασικές δραστηριότητές της , ενέργεια και μεταλλουργία, απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές. ¨Μεταλλουργία χωρίς ενέργεια δεν νοείται. Γιατί εάν δεν υπήρχε ενέργεια, δεν θα υπήρχε η Αλουμίνιο της Ελλάδος” είχε δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση του μετασχηματισμού και την μετονομασία της εταιρίας σε Mytilineos Εnergy & Metals.
Οι πράσινες υπεραξίες
Η ενέργεια αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού με την μεταλλουργία ωστόσο να παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό. Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος περιγράφοντας τη διαδραστικότητα των δύο δραστηριοτήτων μιλάει για ένα «πράσινο κουβά» από τη μια και την Αλουμίνιον από την άλλη, ως τη μεγαλύτερη μπαταρία της χώρας που εγγυάται την βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, αφού μπορεί να απορροφά παραγωγή έως και 3 GWh ετησίως.
Ο ίδιος περιγράφει στην ¨Κ¨ ένα ιδιαίτερα αποδοτικό μοντέλο χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των πράσινων έργων. «Κατασκευάζουμε σε όλο τον κόσμο έργα που παραδίδουμε σε τρίτους, οι οποίοι είναι κατά βάση από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου διεθνώς, όπως η Total Εnergy και η Lightsource ΒP. Τα έργα αυτά μας αφήνουν ένα κέρδος 20% το οποίο κατευθύνουμε στη χρηματοδότηση των δικών μας έργων ΑΠΕ.
Ετσι, μεγαλώνουμε το δικό μας χαρτοφυλάκιό χωρίς να χρειάζεται να δανειστούμε, διασφαλίζοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό». Τα έσοδα από τον ¨πράσινο κουβά» σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο υπολογίζεται να αποφέρουν EBITDA πάνω από 250 εκατ. ευρώ το 2023.
Μόλις 20δολ/MWh το ενεργειακό κόστος στον Καναδά
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν κρύβει ότι ¨μαγνήτης¨ για την επένδυση του Καναδά ήταν τα κίνητρα για τις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, στα οποία η Ευρώπη, όπως τονίζει με τον αιχμηρό λόγο που τον χαρακτηρίζει, απάντησε με ¨ένα καλογραμμένο ευχολόγιο που δεν συγκινεί τους ευρωπαίους επενδυτές και ειδικά την ενεργοβόρο βιομηχανία . Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η μια μετά την άλλη μεταφέρουν την έδρα και τη δραστηριότητά τους στη Β. Αμερική και την Άπω Ανατολή». Το χαμηλό ενεργειακό κόστος- μόλις 20 δολάρια/MWh το κόστος ρεύματος και πέντε φορές κάτω από την Ευρώπη η τιμή του φυσικού αερίου - ήταν ένας πρόσθετος παράγοντας που έστρεψε το βλέμμα της Mytilineos στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Γιατί όμως ο Καναδάς και όχι οι ΗΠΑ; « Μας ταιριάζει περισσότερο σαν χώρα και σαν νοοτροπία και βέβαια ρόλο έπαιξε και η Fairfax, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ανοίξαμε μια πολύ μεγάλη αγορά και ευκαιρίες σε Ελληνες μηχανικούς που θα είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου έργου και προσβλέπουμε με την βοήθεια της Fairfax σε ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων μας στον Καναδά» τονίζει ο κ. Μυτιληναίος.
Επίσκεψη στον Καναδά
Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων ευκαιριών αλλά και της ανταπόκρισης στο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις που άρχισε να εκφράζεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της επένδυσης των 1,16 δις. μια επιτελική ομάδα της Mytilineos με επικεφαλής τον ίδιο, όπως αποκαλύπτει στην ¨Κ¨ θα μεταβεί στον Καναδά μέσα στις επόμενες ημέρες όπου από κοινού με την Fairfax θα έχει επαφές με Τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Funds αλλά και εκπροσώπους της κυβέρνησης στη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Η περιοχή της Alberta όπου η Mytilineos εξαγόρασε τα φωτοβολταϊκά, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ΑΠΕ στην Βόρεια Αμερική και έχει στόχο να επιτύχει 30% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030.
Η σημασία της εξαγοράς τηνς Unison
Με την εξαγορά της Unison , της μεγαλύτερης εταιρίας στον τομέα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management) η Mytilineos επιταχύνει τον βηματισμό της για την μετεξέλιξη της σε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο πάροχο. Είναι το νέο μοντέλο που ακολουθούν οι πάροχοι στις πιο ώριμες αγορές διεθνώς. Αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία ο πάροχος ενέργειας μπαίνει στο σπίτι σου και πέραν από ενεργειακά προϊόντα σου παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Ο πάροχος του μέλλοντος, όπως μας τον περιέγραψε στην ¨Κ¨ ο κ. Μυτιληναίος είναι αυτός που θα έχει προνοήσει …πριν από εσένα για σένα. Θα μπαίνει στο σπίτι σου και θα σου παρέχει τα πάντα. Ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό, ηλεκτρολόγο και υδραυλικό, συμβουλές διαχείρισης της ενέργειας, εγκατάσταση συσκευών , ασφάλεια και κάθε άλλη υπηρεσία που έχει να κάνει με το νοικοκυριό, ακόμη και κηπουρό. «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και home services θα παρέχονται μέσω μιας πλατφόρμας.
Θέλεις ηλεκτρολόγο θα είναι εκεί. Τρέχουν τα νερά; θα σου έρθει ο υδραυλικός. Σκεφτείτε τι κάνει η British Gas στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν χαλάσει η μπαταρία του inverter του φωτοβολταϊκού που θα έχεις στο σπίτι σου για να παίρνεις ενέργεια, θα έχεις ένα συνεργάτη που θα σου παρέχει αυτή τη λύση. Χωρίς άγχος για εσένα» εξηγεί. Η πλατφόρμα θα ενσωματώνει κάθε τεχνολογική δυνατότητα και όλο το φάσμα των αναγκών και απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή και θα αξιοποιεί τα δεδομένα των πελατών της εταιρίας για να παρέχει καλύτερες και πιο προσιτές υπηρεσίες.
«Πρόκειται για κάτι πολύ νεωτεριστικό για την Ελλάδα που έχει συνηθίσει πάνω από 50 χρόνια να αναθέτει τις υπηρεσίες στον Διαχειριστή της πολυκατοικίας. Θέλει προσοχή γι αυτό και θα πάμε σιγά- σιγά ξεκινώντας από μεγάλα κτίρια πχ του ΟΤΕ, που είναι πελάτες της Unison” λέει ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος προσβλέπει και σε νέο πελατολόγιο από δημόσια κτίρια, λιμάνια και αεροδρόμια όπου η ενεργειακή διαχείριση καθίσταται σταδιακά υποχρεωτική για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Νέο προϊόν για οικιακά φωτοβολταϊκά «με το κλειδί στο χέρι»
Μέσα το καλοκαίρι η Mytilineos αναμένεται να λανσάρει μέσω της νέα πλατφόρμας και ένα νέο προϊόν για οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία θα παραδίδει «με το κλειδί στο χέρι» και θα χρηματοδοτεί στο σύνολό τους, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να το αποπληρώνει με δόσεις σε κάποιο εύλογο χρονικό ορίζοντα. Εχει μάλιστα ήδη επιλεγεί η Τράπεζα με την οποία θα συνεργαστεί η εταιρία για την χρηματοδότηση του νέου αυτού προϊόντος, ενώ το Φθινόπωρο θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει πλήρως τη πλατφόρμα και το νέο μπραντ του retail.
Ο κ. Μυτιληναίος είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας. Εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ως ένα σημείο προεξοφλημένη από τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες, όπως τονίζει, «είναι σίγουρες για τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα σε 30 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του». Επισημαίνει ωστόσο ότι «το διακύβευμα για τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι η ένταξή της στις αναπτυγμένες αγορές από την αναπτυσσόμενες που είναι σήμερα».
Αντιθέτως με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει τις εκτιμήσεις περί συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. ¨Πολύ φοβάμαι ότι είδαμε τα χαμηλά του αερίου σε αυτή τη φάση. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι αυτό που μας έσωσε ήταν ο καιρός, η Κίνα και οι εξοικονόμηση που έκαναν οι πολίτες λόγω των υψηλών τιμών. Αν φέτος έχουμε έναν κανονικό χειμώνα και η ζήτηση στην Κίνα αυξηθεί οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και η Ευρώπη θα κλονιστεί και πάλι» τονίζει, ευχόμενος πάντως να μην επαληθευτούν οι ανησυχίες του.
Πηγή: Καθημερινής της Κυριακής, Χρύσα Λιάγγου
www.worldenergynews.gr