Για «μονοπωλιακή αντίληψη» της ΔΕΔΑ σε ότι αφορά τη διαχείριση του δικτύου φυσικού αερίου κάνουν λόγο παράγοντες της βιομηχανίας με αφορμή επιστολή του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου της Κεντρικής Ελλάδας προς τη ΡΑΑΕΥ με την οποία εκφράζει την αντίθεση στη σύνδεση της ΕΛΒΑΛ απ’ευθείας με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ.
Οι θέσεις αυτές της ΔΕΔΑ διατυπώνονται με αφορμή της διαβούλευση επί της εισήγησης του ΔΕΣΦΑ για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) την περίοδο 2023-2032.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΑΛ προωθεί το έργο της σύνδεσης της με το δίκτυο φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της λόγω των νέων επενδύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει. Από την πλευρά της η ΔΕΔΑ εκφράζοντας την αντίθεση της σε αυτή την προοπτική απειλεί εμμέσως πλην σαφώς για αύξηση των τελών χρήσης δικτύου των υπολοίπων καταναλωτών της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η αποχώρηση της ΕΛΒΑΛ θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες εταιρίες, οι οποίες πιθανόν στο μέλλον να θελήσουν να μεταπηδήσουν από τον τοπικό διαχειριστή δικτύου στον ΔΕΣΦΑ, με «ανυπολόγιστες επιπτώσεις».
Τι αναφέρει η ΔΕΔΑ
Όπως αναφέρει η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των τελικών πελατών στη Στερεά Ελλάδα, «αφού η αποστέρηση μεγάλου μέρους της διανεμόμενης ποσότητας από τα δίκτυα διανομής της ΔΕΔΑ θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των σχετικών τιμολογίων διανομής, διότι η ΔΕΔΑ θα είναι πλέον υποχρεωμένη να οδηγηθεί στην υποβολή αιτήματος έκτακτης αναθεώρησής τους».
«Ουδέποτε στο παρελθόν αποσυνδέθηκε τελικός πελάτης από το Δίκτυο Διανομής για να συνδεθεί απ’ ευθείας στο αντίστοιχο της μεταφοράς, προκειμένου να απαλλαγεί από το τέλος διανομής» υπογραμμίζει η ΔΕΔΑ και συνεχίζει στην επιστολή: «Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα αποτελέσει στο μέλλον, πάγιο και αναφαίρετο δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο θα ασκήσει κάθε τελικός πελάτης του οποίου η δυναμικότητα και η γεωγραφική θέση επιτρέπει τη σύνδεση με το ΕΣΦΑ. Αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των διαχειριστών διανομής της χώρας και παράλληλα δημιουργεί την εσφαλμένη εικόνα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους διαχειριστές δικτύων, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα της παροχής ρυθμιζόμενων υπηρεσιών».
Για μονοπωλιακό χαρακτήρα μιλά η βιομηχανία
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της βιομηχανίας η αντίληψη που εκφράζει η ΔΕΔΑ στην επιστολή της, πέραν των επιχειρημάτων που επικαλείται, αντανακλά και τον μονοπωλιακό χαρακτήρα των Διαχειριστών Δικτύων φυσικού αερίου, καθώς για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό.
Στην επιστολή προς τη ΡΑΑΕΥ η ΔΕΔΑ τονίζει ότι η σύνδεση της ΕΛΒΑΛ με το εθνικό σύστημα μεταφοράς (ΕΜΣΦΑ), έργο που περιλαμβάνεται στο 10 ετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ 2022-2032, «δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο», εφόσον δεν υπάρχει κορεσμός του τοπικού δικτύου διανομής.
Η ΔΕΔΑ υποστηρίζει ακόμα ότι η απ’ευθείας σύνδεση με τον ΔΕΣΦΑ θα επιφέρει μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις σε τελικούς πελάτες και διαχειριστές, οι οποίες ουδόλως μετριάζονται από την καθυστέρηση στην ημερομηνία ένταξης στο σύστημα κατά ένα έτος, σε σχέση με το εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης 2022-2032.
Σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ, μία τέτοια μετάβαση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον για τεχνικούς λόγους, δηλαδή στην περίπτωση που «ο κορεσμός της δυναμικότητας ενός δικτύου διανομής δεν επιτρέπει την επαρκή τροφοδοσία του τελικού πελάτη. Σε διαφορετική περίπτωση «οι ενδεχόμενες επιπτώσεις είναι πιθανότατα ανυπολόγιστες» καταλήγει η εταιρία διανομής αερίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.
www.wordenergynews.gr
Για μονοπωλιακή αντίληψη κατηγορεί την ΔΕΔΑ η βιομηχανία - Τι αναφέρει με επιστολή προς της ΡΑΑΕΥ η πρώτη
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της βιομηχανίας η αντίληψη που εκφράζει η ΔΕΔΑ στην επιστολή της, πέραν των επιχειρημάτων που επικαλείται, αντανακλά και τον μονοπωλιακό χαρακτήρα των Διαχειριστών Δικτύων