Ενέργεια

Η Shell επιστρέφει στο πετρέλαιο για να κερδίσει επενδυτές - Διατηρεί σταθερή την παραγωγή

Η Shell επιστρέφει στο πετρέλαιο για να κερδίσει επενδυτές - Διατηρεί σταθερή την παραγωγή

Ο CEO θα ενημερώσει τους επενδυτές σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα

 

Η Shell θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου σταθερή ή ελαφρώς υψηλότερη το 2030 ως μέρος των προσπαθειών του Διευθύνοντος Συμβούλου Wael Sawan να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς ο ενεργειακός γίγαντας παλεύει με κακές αποδόσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανθούν, ανέφεραν πηγές της εταιρείας σύμφωνα με το Reuters.

Ο Sawan θα ανακοινώσει σε εκδήλωση επενδυτών την επόμενη εβδομάδα την κατάργηση του στόχου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1% έως 2% ετησίως, έχοντας ήδη επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της για περικοπές παραγωγής, κυρίως μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου, όπως η επιχείρηση σχιστολιθικού της στις ΗΠΑ, οι τρεις ανέφεραν πηγές.

Ο Sawan, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι τον Ιανουάριο με σκοπό να βελτιώσει την απόδοση της Shell καθώς οι μετοχές της υστερούν έναντι των ανταγωνιστών της, είπε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κεντρικά για τη Shell για τα επόμενα χρόνια, επιμένοντας ότι οι προσπάθειες να στραφούν σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν μπορούν να αποβούν εις βάρος των κερδών.

Η πιο προσεκτική προσέγγισή του στην ενεργειακή μετάβαση σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πορεία από τον προκάτοχό του Ben van Beurden που εισήγαγε τους στόχους μείωσης του άνθρακα και τη στρατηγική μετάβασης στην ενέργεια.

Η Shell διέλυσε τους τελευταίους μήνες πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών, υδρογόνου και βιοκαυσίμων, λόγω των προβλέψεων για ασθενείς αποδόσεις. Αποχωρεί επίσης από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θεωρούνταν μόνο πριν από λίγα χρόνια ως το κλειδί για την ενεργειακή της μετάβαση. Την ίδια στιγμή, η Shell ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι λόγω των ισχυρών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Sawan, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής των τμημάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Shell, θα περιγράψει λεπτομερώς το όραμά του στην εκδήλωση της 14ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, η οποία θα περιλαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με την κατανομή κεφαλαίων, τις πληρωμές των μετόχων και τις «στρατηγικές επιλογές», δήλωσεπρόσφατα.

Ο Sawan επισήμανε προηγουμένως ότι ο στόχος του 2021 για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 20% στο τέλος της δεκαετίας ήταν υπό εξέταση.

Η Shell παρήγαγε περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας μείωση 20% από την παραγωγή 1,9 εκατομμυρίων bpd το 2019.
Η παραγωγή αναμένεται τώρα να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή και θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανάλογα με το αν τα νέα έργα πληρούν τα εσωτερικά όρια κερδοφορίας καθώς και την επιτυχία της ερευνητικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στη Ναμίμπια, ανέφεραν οι πηγές.

Εκπομπές αερίων

Οι εικασίες ότι ο Sawan επρόκειτο να επιβραδύνει τα σχέδια της Shell για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξόργισαν τους επενδυτές που επικεντρώνονται στο κλίμα.

Ωστόσο, ο Sawan θα επιμείνει στον στόχο της Shell να γίνει καθαρός μηδενικός εκπομπός μέχρι τα μέσα του αιώνα ως μέρος της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης Powering Progress που ανακοίνωσε το 2021, την οποία έχει περιγράψει ως «ακόμα τη σωστή στρατηγική».

Η απομάκρυνση από περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στη Shell είναι παρόμοια με μια κίνηση της ανταγωνιστικής BP που έγινε νωρίτερα φέτος, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney απέσυρε τα σχέδια να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% μέχρι το τέλος του τη δεκαετία.
Οι αποδόσεις από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 10% και 20%, ενώ αυτές για ηλιακά και αιολικά έργα τείνουν να είναι μεταξύ 5% και 8%, σύμφωνα με εταιρείες και αναλυτές.

Ο Sawan είπε στους επενδυτές στην ετήσια γενική συνέλευση της Shell στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα ότι «απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόνο για να διατηρηθεί η παραγωγή σε σταθερό επίπεδο, πόσο μάλλον για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση».

Περίπου τα δύο τρίτα των δαπανών 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Shell πέρυσι διατέθηκαν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η εταιρεία επένδυσε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης