Οι εταιρείες έχουν δύο μήνες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα
Η Γερμανία εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα που θα διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικό ενεργειακό κόστος, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον αμφισβητούμενο βιομηχανικό τομέα της να χρηματοδοτήσει μια στροφή προς τις τεχνικές παραγωγής ουδέτερων εκπομπών άνθρακα.
Το πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα έχει όγκο περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια, έρχεται καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω του υψηλού κόστους για πρώτες ύλες, ενέργεια και εργασία.
Τα χρήματα θα προέλθουν από το λεγόμενο ταμείο για το κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται από έσοδα από την εμπορία εκπομπών ρύπων και άλλες πηγές, αν και τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμαναν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας, υποδεικνύοντας ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.
Στοχεύει επίσης να παράσχει ένα αντίβαρο σε προγράμματα σε άλλες περιοχές, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα μπορούσαν να παρασύρουν εταιρείες μακριά από την ήπειρο προσφέροντας πλούσιες επιδοτήσεις και ευνοϊκότερη νομοθεσία.
Τα λεγόμενα συμβόλαια για την προστασία του κλίματος αποτελούν βασικό πυλώνα της απάντησης της Γερμανίας σε αυτές τις προκλήσεις, ελπίζοντας ότι η οικονομική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τους κατασκευαστές χάλυβα, τσιμέντου, χαρτιού και χημικών να απελευθερώσουν την παραγωγή άνθρακα.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck στους δημοσιογράφους αφού περιέγραψε λεπτομέρειες για το σχέδιο.
Επεσήμανε ότι ενώ άλλα μέρη του κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ασία, προσφέρουν επενδυτικά κίνητρα, η Γερμανία υπόκειται σε αυστηρότερες απαιτήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τη διατήρηση του χρέους υπό έλεγχο.
"Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να είναι σωστό να μην παρέχονται επενδυτικά κίνητρα και επενδυτικές ωθήσεις σε αυτή τη φάση. Παρατηρούμε μάλλον μια αδυναμία στις επενδύσεις και στην καινοτομία στην Ευρώπη και τη Γερμανία."
Μια έκθεση της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας BDI τη Δευτέρα ανέφερε ότι το 16% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα βρισκόταν σε διαδικασία ενεργού μετατόπισης τμημάτων της παραγωγής στο εξωτερικό και ότι ένα επιπλέον 30% το εξέταζε.
Οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, με στόχο την εκπλήρωση της δέσμευσης της Γερμανίας να γίνει ουδέτερη στις εκπομπές άνθρακα έως το 2045, προτού ξεκινήσει η διαδικασία δημοπρασιών, δήλωσε ο Habeck, προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες προσφορές θα κερδίσουν.
Δημοπρασίες
Οι επιχειρήσεις που εκπέμπουν 10 κιλοτόνους CO2 ή περισσότερο ετησίως θα είναι επιλέξιμες για τη διαδικασία δημοπρασίας, ανοίγοντάς τη ουσιαστικά για τις χιλιάδες μεσαίου μεγέθους εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολυάριθμοι κατασκευαστές εξειδικευμένων χημικών προϊόντων, ο τομέας που ήταν πιο εκτεθειμένος στο ενεργειακό κόστος που δέχτηκε ακραίες πιέσεις όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν το 2022 μετά τις μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τις επιχειρήσεις και τους δίνει την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται τώρα", δήλωσε ο Joerg Rothermel από το λόμπι χημικών VCI, το οποίο εδώ και καιρό προειδοποιεί ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να βλάψει την τοπική παραγωγή.
«Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης».
www.worldenergynews.gr