Ήταν το 2020 όταν η βασιλική επιτροπή του Ριαντ, υπεύθυνη για την αστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, ανέθεσε στον Έλληνα καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη (Mattheos (Mat) Santamouris), επικεφαλής του τμήματος Anita Lawrence High Performance Architecture στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία (UNSW) και ειδικό σε θέματα δομημένου περιβάλλοντος και την ομάδα ερευνητών του, να δημιουργήσουν ένα σχέδιο προηγμένης τεχνολογίας μετριασμού και αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης, έλεγχο και μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς της, με παράλληλη ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Μεγάλης κλίμακας έργο σε μια καυτή πόλη
Θα ήταν ίσως το μεγαλύτερο έργο του είδους σε μια πόλη που τα 45άρια είναι… καθεστώς και καθώς «η σημαντική υπερθέρμανση έχει δραματικές συνέπειες στην οικονομία της πόλης, την κατανάλωση ενέργειας, την υγεία, την περιβαλλοντική ποιότητα κλπ., οι αρχές της χώρας έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν εξαιρετικά σημαντικά και πρωτοπόρα έργα για την περιβαλλοντική και θερμική αναβάθμιση της πόλης».
«Η ομάδα μας στο UNSW ανέλαβε την ευθύνη να δροσίσει μια από τις πιο καυτές πόλεις του κόσμου», είπε ο καθηγητής Σανταμούρης στο UNSW και «παρόλο που είχαμε πολλά έργα σε μεγάλες πόλεις και εφαρμόζουμε την τεχνολογία και τις γνώσεις μας στην υπερθέρμανση των πόλεων και στην καταπολέμηση της τοπικής και παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αυτή είναι η πρώτη φορά που η αυστραλιανή τεχνολογία και γνώση θα χρησιμοποιηθεί σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας έργο σε αυτό μέρος του κόσμου».
«Η ομάδα μας έχει αναπτύξει πολύ προηγμένα υλικά και τεχνικές», λέει ο καθηγητής Σανταμούρης.
«Είχαμε περισσότερα από 100 έργα μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο –στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και πολλά στην Αυστραλία– όπου πετύχαμε μείωση της θερμοκρασίας των πόλεων έως και 3 βαθμούς Κελσίου και με αυτό το έργο...
«Το Ριάντ γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο με ένα πλήρες και τεχνολογικά προηγμένο σχέδιο μετριασμού».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σανταμούρη, οι θερμοκρασίες στο Ριάντ αυξάνονται συνεχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ταχείας αστικοποίησης, της εγγύτητας με την έρημο, της χρήσης συμβατικών υλικών, όπως μαύρη άσφαλτος και μπετόν, και το περιορισμένο πράσινο λόγω έλλειψης νερού, οπότε οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος στην πόλη ξεπερνούν κατά πολύ τα άνετα επίπεδα.
Η ομάδα της Αρχιτεκτονικής Υψηλής Απόδοσης θα συνεργαστεί με τον επίσης ελληνικής καταγωγής θερμογράφο Μπιλ Αποστολίδη από την αυστραλιανή εταιρεία National Drones κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης θερμικής ανάσχεσης, η οποία ολοκληρώθηκε και περιλάμβανε: ενδελεχή ανίχνευση των κλιματικών χαρακτηριστικών της υπερθέρμανσης με χρήση δορυφορικών, ιπτάμενων και σταθμών εδάφους, εξοπλισμένα με προηγμένες τεχνολογίες υπέρυθρων αισθητήρων.
Η υπέρυθρη θερμογραφία που βοήθησε την ομάδα να κατανοήσει τις θερμικές συνθήκες στο Ριάντ και τα hotspots – όπου η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη. Ακολούθως, την πολύ υψηλής ακρίβειας προσομοίωση των κλιματικών συνθηκών σε όλη σχεδόν τη Σαουδική Αραβία.
Η επόμενη φάση
Η επόμενη φάση περιλάμβανε την χρήση προηγμένων τεχνολογιών θερμικού μετριασμού, όπως τα υπέρψυχρα υλικά και η ειδική φύτευση, την ενεργειακή προσομοίωση περί των 3.500 κτιρίων στους υπερ-υπολογιστές των συνεργατών του UCL Berkeley, καθώς και την ενδελεχή ανάλυση και συσχέτιση των κλιματικών παραμέτρων με τα αντίστοιχα κοινωνικοοικονομικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της πόλης.
«Η όλη μελέτη κατέδειξε ότι είναι δυνατή η μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας της πόλης κατά 4,5-5 βαθμούς, η μείωση των περιόδων υπερθέρμανσης κατά 35% και η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων για κλιματισμό έως και κατά 30%.
Μετά την ολοκλήρωση της όλης μελέτης ξεκινάει άμεσά η πραγματική εφαρμογή, για την βελτιστοποίηση και εφαρμογή προηγμένων έργων μετριασμού των αστικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μεγάλης κλίμακας, μετριασμού θα μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων, θα ενισχύσει τη θερμική άνεση και θα βελτιώσει τα θέματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα».
Εξελιγμένα υλικά
«Εδώ στο UNSW, έχουμε αναπτύξει μερικά πολύ εξελιγμένα υλικά για κτίρια, στέγες και πεζοδρόμια που μπορεί να παρουσιάζουν θερμοκρασία επιφάνειας έως και 5 έως 6 βαθμούς Κελσίου κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος», λέει ο καθηγητής Santamouris.
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί, για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 40 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία της ασφάλτου είναι 75 βαθμούς.
Τα υλικά μας θα ήταν περίπου στους 30 με 35 βαθμούς, που είναι μια σημαντική μείωση.
Θα διερευνήσουμε επίσης την πιθανή χρήση πρασίνου, νερού, εξαερισμού, γης και πολλών άλλων τεχνικών για τη μείωση της θερμοκρασίας.
Το έργο είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια προσπάθεια ανάσχεσης της αστικής κλιματικής μεταβολής και ασφαλώς αισθανόμαστε την ευθύνη αλλά και ικανοποίηση από ένα τέτοιο έργο», είπε ο κ. Σανταμούρης.
www.worldenergynews.gr
Έλληνας πίσω από το κολοσσιαίο έργο να γίνει το «Ριάντ δροσερό σαν... Λονδίνο»
Το Ριάντ γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο με ένα πλήρες και τεχνολογικά προηγμένο σχέδιο μετριασμού της θερμοκρασίας, σύμφωνα με το UNSW