Ινδία: Εξετάζει δραστική μείωση φόρων στις ΑΠΕ για επίτευξη στόχου 365GW ως το 2031

Ινδία: Εξετάζει δραστική μείωση φόρων στις ΑΠΕ για επίτευξη στόχου 365GW ως το 2031
Η Ινδία εξετάζει μείωση φόρου εισαγωγής στα ηλιακά πάνελ από 40% σε 20%, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters
Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου εισαγωγής των ηλιακών συλλεκτών στο μισό και επιδιώκει μείωση των φόρων αγαθών και υπηρεσιών στις συσκευές για να καλύψει το έλλειμμα στην τοπική παραγωγή εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), δήλωσαν τρεις κυβερνητικές πηγές αποκλειστικά στο Reuters.

Οι μειώσεις φόρων και που θα εφαρμοστούν

Το υπουργείο ΑΠΕ της Ινδίας πραγματοποίησε συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών για να εγκρίνει το αίτημά του για μείωση του φόρου εισαγωγής στα ηλιακά πάνελ από 40% σε 20%, δήλωσαν οι τρεις πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Επίσης, τα δύο υπουργεία ενδέχεται να κάνουν σύσταση στο Συμβούλιο Φορολογίας Αγαθών και Υπηρεσιών της Ινδίας να μειώσει τον φόρο αγαθών και υπηρεσιών (GST) στα ηλιακά πάνελ στο 5%, από το 12% που επιβλήθηκε το 2021, ανέφεραν οι πηγές.

Η αλλαγή θα έρθει ως ώθηση για τους ινδικούς γίγαντες ηλιακής ενέργειας όπως η Tata Power, η Adani Green, και η Vikram Solar που κέρδισαν συμβόλαια παροχής ηλιακής ενέργειας αναφέροντας επιθετικά τιμολόγια αλλά αντιμετωπίζουν έλλειψη τοπικού εξοπλισμού για την ολοκλήρωση των συμβάσεων.

Η Ινδία επέβαλε φόρο εισαγωγών ηλιακών πάνελ 40% τον Απρίλιο του 2022 και φόρο 25% στις ηλιακές κυψέλες για να αποθαρρύνει τις κινεζικές εισαγωγές, σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού Narendra Modi να γίνει πιο αυτοδύναμος και να μειώσει τις εκπομπές με την κλιμάκωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η εγχώρια χωρητικότητα υπολείπεται... απαιτούνται εισαγωγές για να καλυφθεί το κενό», είπε μια από τις πηγές.

Η πρόταση έρχεται καθώς ο Modi εξετάζει την επίτευξη ενός στόχου εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος 365GW έως το 2031-32, μέρος μιας ώθησης πράσινης ενέργειας που εκτείνεται από την προώθηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα.

Η τρέχουσα ετήσια δυναμικότητα κατασκευής ηλιακών πάνελ της Ινδίας είναι 32 GW ετησίως, αλλά η απαίτηση είναι 52 GW, καθώς η ζήτηση για πράσινη, φθηνότερη ενέργεια αυξάνεται ραγδαία από εταιρικά γραφεία, βιομηχανικές μονάδες και μεγάλα εργοστάσια.

Αν και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει επί του παρόντος πάνω από το ήμισυ της χωρητικότητας ΑΠΕ της Ινδίας, οι εγχώριες προμήθειες εξαρτημάτων έχουν αργήσει να αυξηθούν και ο κλάδος τρομοκρατήθηκε επίσης από τους υψηλότερους φόρους εισαγωγής.

Αναγκαιότητα η αλλαγή φόρων

Ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγών στους φόρους, είπε ότι η εξάρτηση της Ινδίας από τις εισαγωγές ηλιακών πάνελ τα επόμενα δύο χρόνια «αναμενόταν να είναι βαριά, σχεδόν 8-10 γιγαβάτ ετησίως».

Η Ινδία εισήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021-2022, το 92% των οποίων προήλθε από την Κίνα, δείχνουν κυβερνητικά στοιχεία.
Οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν το κόστος των εισαγόμενων πάνελ κατά ένα πέμπτο, φέρνοντάς τα πιο κοντά στις τιμές των εγχώριων μονάδων, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης