Η μέγιστη ισχύς έγχυσης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε 670,754 MW, με μέγιστη ισχύ απορρόφησης 677,479 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 2.077,268 MW
Έτσι ενώ αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη ΡΑΑΕΥ το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών για την αποθήκευση παραμένει αμείωτο.
Όπως ανακοίνωσε η Αρχή στον κύκλο του Απριλίου κατατέθηκαν προς αδειοδότηση 23 αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης, εκ των οποίων οι 22 αφορούν σε συστοιχίες μπαταριών και μόνον μία σε αντλησιοταμίευση, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η ΡΑΑΕΥ είχε χορηγήσει 356 άδειες για μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 24 GW. Από αυτές οι 306 άδειες συνολικής ισχύος 18,7 GW αφορούσαν σε εγκατάσταση μπαταριών και οι υπόλοιπες σε αντλησιοταμίευση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής ωριμότητας βρίσκονται περί τα 5,3 GW, καθώς πρόκειται για έργα που έχουν υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για όρους σύνδεσης.
Τώρα σε ότι αφορά τον κύκλο του Απριλίου η μέγιστη ισχύς έγχυσης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε 670,754 MW, με μέγιστη ισχύ απορρόφησης 677,479 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 2.077,268 MW και εγγυημένη χωρητικότητα 1.805,389 MW.
Μονάδα αντλησιοταμίευσης
Στα σύνολα αυτά περιλαμβάνεται και η μονάδα αντλησιοταμίευσης, η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Τεχνητή Λίμνη Σφηκιάς (Βέροια) με μέγιστη ισχύ έγχυσης 16 MW, μέγιστη ισχύ απορρόφησης 20 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 68 MW και εγγυημένη χωρητικότητα 66,8 MW. Επιπλέον στον κύκλο του Απριλίου η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε και 14 αιτήσεις τροποποίησης αδειών, συνολικής μεγίστης ισχύος έγχυσης 980,278 MW.
Πάντως όλα θα κριθούν από το ύψος των λειτουργικών οι οποίες θα προκύψουν από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Σκρέκα ως το τέλος του 2023 πρέπει να γίνουν τρεις διαγωνισμοί για τη λειτουργική ενίσχυση έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1 GW. Υπεύθυνη για την όλη διαδικασία είναι η ΡΑΑΕΥ, η οποία θα πρέπει να προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά σε έργα συνολικής ισχύος ως 400 MW και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν δύο ακόμα διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα ισχύος ως 300 MW κάθε φορά. Και οι τρεις διαγωνισμοί αφορούν σε έργα που θα εγκατασταθούν στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίηση, δηλαδή στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (EΣEK), το υπό τελεί υπό αναθεώρηση, προβλέπει ως το 2030 την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 8,1 GW, εκ των οποίων τα 5,6 GW σε συστοιχίες μπαταριών και τα υπόλοιπα σε αντλησιοταμιευση. Πρόκειται για στόχο που έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ με βάση τη συνολική ισχύ, των 24 GW, των έργων που έχει ήδη αδειοδοτήσει ως σήμερα η ΡΑΑΕΥ, πέραν αυτών που προστίθενται κάθε μήνα με τις αιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών.
www.worldenergynews.gr