Η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για να επιδοτήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία και να υποστηρίξει την απανθρακοποίηση, σύμφωνα με το Reuters.
Η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε πέρσι πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για να προστατεύσει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά οι εταιρείες στη Γερμανία λένε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.
«Θέλουμε η βιομηχανία να μείνει σπίτι και να της δοθεί μια προοπτική μετασχηματισμού» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.
Στο επίκεντρο οι λεπτομέρειες
Η κυβέρνηση συζητά τις λεπτομέρειες της επιδότησης με τις οποίες αντιτίθεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο Habeck είπε ότι η επιδότηση θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές στα 6 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh), καλύπτοντας το 80% της κατανάλωσης των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Η επιδότηση, η οποία θα κόστιζε περίπου 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά έως το 2030 και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης (ΕΚΤ), που αρχικά θεσπίστηκε το 2020 για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το σχέδιο επιδοτήσεων του υπουργείου Οικονομίας, καθώς ο προϋπολογισμός δεν το επέτρεπε και τα υπάρχοντα κεφάλαια δεν μπορούσαν να ανακατευθυνθούν. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως οι τομείς μετάλλων και χημικών θα μπορούν να επωφεληθούν από τη στήριξη, είπε.
«Εάν δεν πληρώσουμε αυτό το τίμημα, μπορεί να μην έχουμε πλέον μελλοντικούς βιομηχανικούς τομείς σε αυτές τις ενεργοβόρες περιοχές στη Γερμανία και αυτό θα ήταν απώλεια», πρόσθεσε ο Habeck.
www.worldenergynews.gr